Kauan eläköön kuningas

Syyskuun 8. päivänä maailmaa kohahdutti uutinen Iso-Britannian hallitsijan, 96-vuotiaan kuningatar Elisabet II:n kuolemasta. Vaikka uutista onkin osattu odottaa ja siihen on valmistuttu vuosikymmenen ajan, oli se silti valtaisa tapahtuma täällä Kanadassa. Maa kun on virallisesti parlamentaarinen monarkia, jonka valtionpäämies on Iso-Britannian kulloinenkin hallitsija ja tässä roolissa kuningatar Elisabet ehti olla ennätykselliset 70 vuotta niin, että yhdeksän kymmenestä kanadalaisesta on elänyt vain ja ainoastaan tämän vallan alaisuudessa.

Jatka lukemista ”Kauan eläköön kuningas”

 

Elämyslentoja Microsoft Flight Simulatorissa

Lentämisessä on jotain mieltä kutkuttavaa. Lentokoneeseen astuminen tarkoittaa yleensä saapumista vain muutamaa tuntia myöhemmin johonkin uuteen ja eksoottiseen matkakohteeseen jossain kaukana kotoa. Lentämisen kultainen kausi on kuitenkin takana ja yleensä lentokoneessa istuminen tarkoittaa ahtaassa karjaluokassa jäkittämistä olemattoman tarjoilun sekä keskinkertaisen viihdetarjonnan parissa. Nyt koronaviruksen aikana edes se ei ole mahdollista, kun maailman lentoliikenne on lähes seis ja matkustamisesta voi vain haaveilla.

Jatka lukemista ”Elämyslentoja Microsoft Flight Simulatorissa”

 

60 tunnissa rakentunut Vancouver

Muistan yhä kun vapaasti pyöriteltävät 3D-kartat maailman metropoleista ilmestyivät netin karttapalveluihin noin kymmenen vuotta sitten. Oli jännittävää löytää oma koti tai työpaikka kartalta ja kolmiulotteisen kartoituksen merkittävä pioneeri oli entinen työnantajamme Nokia, joka esitteli täydelliset 3D-kartat kokolailla ensimmäisenä. Sittemmin samaiseen dataan perustuvat kartat tulivat myös Google Mapsiin sekä muihin karttapalveluihin ja nykyisin koko maapallon käsittävän 3D-kartaston löytää jo videopeleistä, kuten pian julkaistavasta Microsoft Flight Simulatorista, jossa lennettävissä koko maapallo.

Jatka lukemista ”60 tunnissa rakentunut Vancouver”

 

21 vuotta Setitystä päätökseen

Kuukausi sitten kuului yllättäviä uutisia, kun Kaliforniassa sijaitsevan Berkeleyn yliopiston tähtitieteenosaston tutkijat ilmoittivat lähes 21 vuotta pyörineen SETI@home projektin siirtymisestä pysyvälle tauolle. Pitkäaikainen tieteisprojekti on ollut yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä hajautetun laskennan projekteista, jossa ihmiset ympäri maailmaa ovat voineet antaa kotitietokoneidensa laskentatehoa älyllisen elämän etsintään ulkoavaruudesta.

Jatka lukemista ”21 vuotta Setitystä päätökseen”

 

Tuli tuhosi entisen kotimme

Tuhoisista tulipaloista saa lukea lehdistä sekä nähdä televisiossa, mutta onneksi sellaista ei ole sattunut omalle kohdallemme. Sunnuntaina Joensuussa riehunut voimakas kerrostalopalo kuitenkin kosketti yllättäen myös meitä, sillä tuli riehui entisessä asuintalossamme! 😮

Jatka lukemista ”Tuli tuhosi entisen kotimme”