Juhannus Saksassa

Eilen oli kesäpäivänseisaus eli vuoden pisin päivä pohjoisella pallonpuoliskolla. Tuolloin napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan ja Etelä-Suomessakin yö on todella valkea ja lyhyt. Saksassa tätä keskikesän hetkeä ei kuitenkaan juuri huomaa. Berliininkin korkeudella ollaan jo nimittäin sen verran Suomea etelämpänä, että aurinko ehtii laskea ja pimeä saapua. Berliinissä pimeä tulee näinä päivinä siinä iltakympin maissa ja aamulla aurinko pompsahtaa ylös jo hieman ennen viittä. Valkeus ei siis aiheuta Saksassa yöttömiä öitä yhtä herkästi kuin Suomessa. :-)

Suomessa kesäpäivänseisausta seuraa keskikesänjuhla juhannus. Käsite juhannuksesta (Mittsommerfest) tunnetaan kyllä Saksassakin, mutta täällä se mielletään enemmänkin skandinaaviseksi ilmiöksi – mitä se toki onkin. Juhannuksen aikaa ei Saksassa juhlita, eikä siitä myöskään ala maanlaajuista lomakautta kuten Suomen. Suoraan sanoen kolmen edelliskesän perusteella en muista juhannuksesta mitään normaalista viikonlopusta erottavaa täällä saksanmaalla. Paikallisille suomalaisille juhannus toki on silti tärkeä tapahtuma ja tarjolla onkin monin paikoin illanistujaisia grillauksen ja parin olusen merkeissä kiinnostuneille.

No ehkä tuli hieman liioitelleeksi sanoessani ettei kesäpäivänseisausta huomaa Berliinissö mitenkään. Kesäkuun 21. päivä nimittäin vietetään maailmanlaajuista tapahtumaa nimeltä Fête de la Musique (suom. maailman musiikkipäivä), jossa juhlistetaan keskikesän hetkeä musiikilla. Voi olla, että juhla on järjestetty Berliinissä aiemminkin, mutta itse huomasin sen ensi kertaa vasta eilen, sillä yksi esiintymispaikoista sijaitsi kotikorttelissamme. Juhlan aikaan pitkin kaupunkia sijaitsee esiintymislavoja, joilla esiintyy erilaisia orkestereita pitkin päivää. Berliinissä tapahtumapaikkoja on yli 50 ja kaikki esitykset ovat ilmaisia. Emme kuitenkaan jaksaneet lähteä kaupungille konsertteja kiertämään, sillä saimme nauttia ihan riittävästi oman korttelimme lavan tarjonnasta ihan tässä kotonamme. :-)

Tämänkään vuoden juhannuksemme ei siis liene juuri normaalista viikonlopusta poikkeava. Mukava tieto on silti, että kelin pitäisi tulevana viikonloppuna olla hyvä. Lämpöä on luvassa sellaiset 23-25 astetta ja tiedossa aurinkoisia päiviä. Toivon mukaan suuressa osassa Suomeakin saataisiin viettää juhannusta vastaavanlaisissa olosuhteissa. Hyvää juhannusta kaikille! :P

(Visited 2 460 times, 1 visits today)
 

5 vastausta artikkeliin “Juhannus Saksassa”

 1. Juhannusta ei kylläkään voi nimittää skandinaaviseksi ilmiöksi. Skandinavian maista Ruotsi on käsittääkseni ainoa joka sitä viettää. Esim. täällä Tanskassa ei vietetä juhannusta, eikä sitä vietetä Norjassakaan. Suomi taas ei ole skandinaviaa.

  Mutta hyvää juhannusta…

   
  1. Hauska nähdä, että tekstejäni luetaan tarkkaan. :-)

   Suomen-, englannin- ja saksankielisen wikipedian perusteella ei päässyt täysin yhteisymmärrykseen missä maissa juhannusta/keskikesän juhlaa vietetään. Erilaisia perinteitä sekä juhlallisuuksia tuntui kuitenkin olevan vähän jokaisessa Pohjoismaassa, jopa Tanskassa (varmaan sielläkin alueellista). Saksassakin on joitain tähän aikaan sijoittuvia juhlia, mutta mitään suurta juhlaa ei todellakaan tunneta esim. Suomen tapaan.

   Skandinavian kohdalla olet oikeassa suomeksi puhuttaessa, mutta englanniksi ja saksaksi Skandinaniaan voi laskea myös Suomen ja muita maita… Mutta Pohjoismaitahan nämä oikeammin ovat.

   Hyvää juhannusta myös tanskanmaalle!

    
   1. Hei, hyvä päivää

    Haluaisin kysyä sinulta miten juhannusta vietetään Saksassa Berliinissä.Olen lukenut kirjoituksesi ettei se eroa tavallisesta viikonlopusta. Mutta minun ystäväni, vaimoni on jotenkin innokas juuri matkustamaan juhannukseksi Berliiniin?Voisitko ystävällisesti kertoa jotakin:

    1) Halvimmat lennot Helsinki-Berliini majoitus esim.Magdalenenstrasse lähellä.Entä hotellit 2 yötä tietenkin halvimmat.Voitko ystäväliisesti neuvoa tässä asiasssa.Itse Olen suomalainen, vaimo Baskiriasta ja suomalais-ugrilaisten kultuurin johtaja,joka järjestää tapahtumia(kansanmusiikkki,tanssit,kansallispuvut,laulut ym.)Ei ole poliittinen yhteisö vaan kulttuurin edistäjä.Ryhmään kuuluu erilaisia taiteilijoita, opetajia, musikantteja, kansallislaulujen tutkijoiota, joita Suomessa ei tunneta. Olemme esiintyneet Barcelonassa, Pariisissa,Saksassa,Suomessa Punkaharjulla.

    Kuinka voisi parhaiten matkustaa Helsingistä-Berliiniin 18-21.06.2015?Mikäkä sinun mielestäsi olisi halvin hotelli Magdalenenstrassen lähellä, ei väliä mutta kuitenkin ympäristössä.

    Ystävällisin terveisin
    Reijo Tossavainen

     
 2. Terve Reijo,

  Kuten kirjoituksessani sanoin, ainakaan Berliinin vuosinamme (2007-2012) emme huomanneet juhannusta millään tavalla Berliinin arjessa. Kaupungissa ei järjestetä mitään tapahtumia keskikesän kunniaksi, mutta toki ajankohta on muutoin mitä mainioin matkustaa kaupunkiin. Kesä on kuitenkin tuolloin kauneimmillaan ja voit luottaa siihen, että kaupat ja nähtävyydet ovat auki.

  Halvimmat lennot Berliiniin löydät internetistä hakemalla. Tähän ei ole mitään erityisempää vinkkiä koska hinnat vaihtelevat päivittäin, mutta muutamalla satasella pääsee varmasti perille saakka. Hotellin kanssa pätee aika sama sääntö, eli kannattaa hieman selata nettivaraussivustoja.

  Magdalenenstrasse sijaitsee Lichtenbergissä syvällä Itä-Berliinissä. Alue ei ole mitään turistialuetta, mutta ihan turvallista, joskaan ei kaikkein siisteintä seutua. Alueella näyttää olevan muutamia hotelleja, mutta sinne pääsee myös nopeasti U5-metrolla Alexanderplatzilta, missä on paljon enemmän hotellitarjontaa ja tekemistä turistille. Lichtenbergiin pääsee myös S-Bahn paikallisjunilla, mutta matka-aika länsikeskustasta on lähemmäs tunnin eli majoittuisin kaukaisimmillaan Alexanderplatzille.

  Hauskaa matkaa teille Berliiniin!

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.