Juhannus Saksassa

Tänään vietetään kesäpäivänseisausta, mikä tarkoittaa vuoden pisintä päivää täällä pohjoisella pallonpuoliskolla. Tähän aikaan vuodesta aurinko ei laske napapiirin pohjoispuolella lainkaan ja Etelä-Suomessakin yö on  lyhyt ja valkea. Saksassa tätä keskikesän on paljon vaikeampi huomata, sillä Berliininkin korkeudella ollaan sen verran Suomea etelämpänä, että aurinko ehtii laskea ja pimeä saapua. Berliinissä pimeä tulee näihin aikoihin tuossa iltakympin maissa ja aamulla aurinko pompsahtaa ylös jo hieman ennen viittä. Valoisuus ei siis aiheuta Saksassa yhtä herkästi yöttömiä öitä  kuin Suomessa.

💡 Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2010 ja päivitetty kesäkuussa 2019.

Suomessa kesäpäivänseisausta seuraa tietenkin keskikesänjuhla juhannus. Käsite juhannuksesta (Mittsommerfest) tunnetaan kyllä täällä Saksassakin, mutta se mielletään skandinaaviseksi ilmiöksi ja valon juhlaksi. Juhannusta ei juhlitakaan Saksassa oikeastaan mitenkään, eikä siitä maanlaajuista lomakautta Suomen tapaan. Kolmen edelliskesän perusteella en muista juhannuksesta oikeastaan mitään normaalista viikonlopusta poikkeavaa. Paikallisille suomalaisille juhannus toki on tärkeää aikaa ja monet juhlistavat viikonloppua grillauksen ja parin olusen merkeissä.

Fete De La Musique näkyy ja kuuluu Berliinissä

Juhannukseen osuus Berliinissä kuitenkin monia tapahtumia, kuten kesäkuun 21. päivä vietettävä maailmanlaajuinen Fête de la Musique (suom. maailman musiikkipäivä), joka juhlistaa keskikesää musiikin voimin. Juhla näkyy Berliinissä monin paikoin ja yksi esiintymispaikoista sijaitsee asuinkorttelissamme. Juhlalavoja on ympäri kaupungin ja niillä esiintyy orkestereita pitkin päivää. Tapahtumapaikkoja on yli 50 ja kaikki esitykset ovat yleisölle ilmaisia.

Näin ollen tämäkään juhannus ei merkitse meidän arjessamme mitään normaalista viikonlopusta poikkeavaa, vaikka keli onkin mukavan kesäinen. Lämpöä on luvassa tulevalle viikolle miellyttävät 23-25 astetta ja tiedossa on runsaasti aurinkoisia päiviä. Toivon mukaan suuressa osassa Suomeakin saataisiin viettää juhannusta vastaavanlaisissa olosuhteissa. Hyvää juhannusta kaikille!

(Yhteensä 5 824 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

5 vastausta artikkeliin “Juhannus Saksassa”

  1. Juhannusta ei kylläkään voi nimittää skandinaaviseksi ilmiöksi. Skandinavian maista Ruotsi on käsittääkseni ainoa joka sitä viettää. Esim. täällä Tanskassa ei vietetä juhannusta, eikä sitä vietetä Norjassakaan. Suomi taas ei ole skandinaviaa.

    Mutta hyvää juhannusta…

     
    1. Hauska nähdä, että tekstejäni luetaan tarkkaan. 🙂

      Suomen-, englannin- ja saksankielisen wikipedian perusteella ei päässyt täysin yhteisymmärrykseen missä maissa juhannusta/keskikesän juhlaa vietetään. Erilaisia perinteitä sekä juhlallisuuksia tuntui kuitenkin olevan vähän jokaisessa Pohjoismaassa, jopa Tanskassa (varmaan sielläkin alueellista). Saksassakin on joitain tähän aikaan sijoittuvia juhlia, mutta mitään suurta juhlaa ei todellakaan tunneta esim. Suomen tapaan.

      Skandinavian kohdalla olet oikeassa suomeksi puhuttaessa, mutta englanniksi ja saksaksi Skandinaniaan voi laskea myös Suomen ja muita maita… Mutta Pohjoismaitahan nämä oikeammin ovat.

      Hyvää juhannusta myös tanskanmaalle!

       
      1. Hei, hyvä päivää

        Haluaisin kysyä sinulta miten juhannusta vietetään Saksassa Berliinissä.Olen lukenut kirjoituksesi ettei se eroa tavallisesta viikonlopusta. Mutta minun ystäväni, vaimoni on jotenkin innokas juuri matkustamaan juhannukseksi Berliiniin?Voisitko ystävällisesti kertoa jotakin:

        1) Halvimmat lennot Helsinki-Berliini majoitus esim.Magdalenenstrasse lähellä.Entä hotellit 2 yötä tietenkin halvimmat.Voitko ystäväliisesti neuvoa tässä asiasssa.Itse Olen suomalainen, vaimo Baskiriasta ja suomalais-ugrilaisten kultuurin johtaja,joka järjestää tapahtumia(kansanmusiikkki,tanssit,kansallispuvut,laulut ym.)Ei ole poliittinen yhteisö vaan kulttuurin edistäjä.Ryhmään kuuluu erilaisia taiteilijoita, opetajia, musikantteja, kansallislaulujen tutkijoiota, joita Suomessa ei tunneta. Olemme esiintyneet Barcelonassa, Pariisissa,Saksassa,Suomessa Punkaharjulla.

        Kuinka voisi parhaiten matkustaa Helsingistä-Berliiniin 18-21.06.2015?Mikäkä sinun mielestäsi olisi halvin hotelli Magdalenenstrassen lähellä, ei väliä mutta kuitenkin ympäristössä.

        Ystävällisin terveisin
        Reijo Tossavainen

         
  2. Terve Reijo,

    Kuten kirjoituksessani sanoin, ainakaan Berliinin vuosinamme (2007-2012) emme huomanneet juhannusta millään tavalla Berliinin arjessa. Kaupungissa ei järjestetä mitään tapahtumia keskikesän kunniaksi, mutta toki ajankohta on muutoin mitä mainioin matkustaa kaupunkiin. Kesä on kuitenkin tuolloin kauneimmillaan ja voit luottaa siihen, että kaupat ja nähtävyydet ovat auki.

    Halvimmat lennot Berliiniin löydät internetistä hakemalla. Tähän ei ole mitään erityisempää vinkkiä koska hinnat vaihtelevat päivittäin, mutta muutamalla satasella pääsee varmasti perille saakka. Hotellin kanssa pätee aika sama sääntö, eli kannattaa hieman selata nettivaraussivustoja.

    Magdalenenstrasse sijaitsee Lichtenbergissä syvällä Itä-Berliinissä. Alue ei ole mitään turistialuetta, mutta ihan turvallista, joskaan ei kaikkein siisteintä seutua. Alueella näyttää olevan muutamia hotelleja, mutta sinne pääsee myös nopeasti U5-metrolla Alexanderplatzilta, missä on paljon enemmän hotellitarjontaa ja tekemistä turistille. Lichtenbergiin pääsee myös S-Bahn paikallisjunilla, mutta matka-aika länsikeskustasta on lähemmäs tunnin eli majoittuisin kaukaisimmillaan Alexanderplatzille.

    Hauskaa matkaa teille Berliiniin!

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.