Black Friday

Torstaina oli amerikkalaisten vuoro viettää kiitospäivää, jota vietettiin täällä Kanadassa jo lokakuussa. Tästä huolimatta myös meidän työpaikan ruokalassa tarjoiltiin torstaina kalkkunaa erilaisilla täytteillä, sillä kukapa ei tykkäisi viettää Thanksgiving Dayta kahdesti vuodessa! Kanadalaisesta näkökulmasta amerikkalaisten kiitospäivää kiinnostavampi juhla on kuitenkin heti seuraavana päivänä vietettävä Black Friday eli ”musta perjantai”.

Black Friday on epävirallinen ”juhlapäivä”, joka on kuitenkin nykyisin vapaapäivä suurimmalle osalle amerikkalaisista. Päivän katsotaan aloittavan joulunajan ostoshulinan ja vuodesta 2005 lähtien Black Friday onkin ollut koko vuoden merkittävin ostospäivä Pohjois-Amerikassa. Sen vilkkauden väitetään jopa ennustavan joulumyynnin onnistumista, tosin tilastot eivät kuitenkaan tue tätä väittämää. Silti kyse on vuoden odotetuimmasta yksittäisestä päivästä kuluttajavetoisilla Yhdysvaltain vähittäismyyntimarkkinoilla ja sillä on siten kansantaloudellistakin merkitystä.

Black Fridayn nimen alkuperälle on monta tarinaa, mutta yksi yleisimmin tunnettu juontaa juurensa vuoden 1961 Philadelphiaan. Siellä paikallinen poliisilaitos alkoi käyttämään tätä nimeä kuvaamaan tätä ruuhkaista ja liikenneonnettomuuksien täyttämää päivää, mikä juurtui sikäläiseen mediaan. Hiljalleen nimi levisi muuallekin kuvaamaan tuon perjantain hullunmyllyä ja 90-lukuun mennessä termi alkoi olla käytössä maanlaajuisesti. Toinen versio nimen merkityksestä on, että se tarkoittaa päivää jolloin liikkeet ovat vihdoinkin ”in the black” eli tilinpitomielessä plussalla. Tämä pitää varmaan paikkansa joidenkin liikkeiden kohdalla, muttei liene sentään mikään maanlaajuinen fakta.

Pitkälle viikonlopulle osuva Black Friday on monille kätevä hetki aloittaa jouluostokset, mutta siitä huolimatta merkittävin ihmismassat liikkeelle saava voima ovat huomattavat alennukset, jotka astuvat voimaan tuona päivänä. Suurten kauppaketjujen eteen alkaa yleensä kertyä jonoja jo yöllä ja monet liikkeet avaavatkin ovensa joko keskiyöllä tai viimeistään aamuyöllä. Viime vuosina on myös yleistynyt tapa avata ovet jo kiitospäivän iltana, mikä on saanut osakseen vastustusta monien liikkeiden työntekijöiltä. Tämän vuoksi kiitospäivän torstaita kutsutaan joskus myös nimellä Gray Thursday eli ”harmaa torstai”, ikään kuin mustaa perjantaita ennakoiden. :roll:

Black Friday pilapiirros

Amerikassa kun ollaan, on materian palvonta valtavaa ja niinpä Black Fridayn ostosryntäyksissä onkin nähty jopa kuolemantapauksia, kun ihmislaumat ovat talloneet alleen myyjiä ja toisiaan. Tarjoustuotteista on tapellaan vuosittain monin paikoin ja juuri tämän hulluuden vuoksi media on kiinnostunut päivän raportoinnista sekä myös sen voimakkaasta promoamisesta. Hullua meininkiä, mihin en lähtisi itse väliin mistään hinnasta.

Vaikka Black Friday onkin saanut alkunsa Yhdysvalloissa, on sen perässä vaellettu rajan yli Kanadasta jo vuosikausia. Viime aikoina myös täkäläiset kauppiaat ovat havahtuneet markkinoimaan tarjouksiaan, estääkseen asiakkaiden valumisen rajan toiselle puolen. Varsinkin tänä vuonna on nähty kova mainoskampanja mediassa, jossa paikalliset liikkeet yrittävät saada kanadalaiset pysymään kotimaassaan, mihin on vaikuttanut merkittävästi kesällä nousseet tuontirajoitukset.

Black Friday tarjouksia on mainostettu suureen ääneen jo muutaman viikon, mutta siitä huolimatta se ei saanut meitä liikkeelle. Katselin kyllä esimerkiksi verkkokauppa Amazonin tarjouksia, jossa oli joukossa kiintoisia tarjouksia, mutta ainakin vielä olen pidättäytynyt ostoksista. Jos ostoshulluuteen haluaakin ottaa osaa, lienee kätevin ja turvallisin tapa nettikauppojen välityksellä, joista tuotteet saa monesti aivan samaan hintaan, mutta ilman yöaikaan jonotusta ja riskiä ihmislaumojen ruhjomaksi joutumisesta. :idea:

(Visited 994 times, 1 visits today)
 

4 vastausta artikkeliin “Black Friday”

 1. No kaupoilla tuli sitten kuitenkin tänään käytyä, muttei niinkään Black Fridayn houkuttelemana, vaan huomiseksi luvatun aurinkoisen talvipäivän. Kävimme nimittäin ostamassa itsellemme vuosien pohdinnan jälkeen laskettelumonot sekä kypärät, jotka on tarkoitus viedä huomenna talven ensimmäisiin mäkiin. :P

   
  1. Mitäpä on ostoslistalla huomenaamulla? Itse en jaksaisi jonottelemaan lähteä, mutta näyttäisipä tuolla etenkin Amerikan puolella olevan aikamoisia tarjouksia. Onneksi monet tarjoukset löytyvät myös netistä.

    
 2. Viimeisen puolentoista vuoden aikana voimakkaasti heikentynyt Kanadan dollari on tehnyt Kanadan puolella shoppailusta edullista amerikkalaisille aina siinä määrin, että paikallisissa uutisissa on jo enteilty amerikkalaisten ostoryntäyksestä tälle puolen rajaa. Kun USD:llä saa nyt 25% enemmän rajan pohjoispuolella, alkaa yhtälö kuulostamaan nopeasti houkuttelevalta.

  Ainakin se vaihtokurssi on melkein pysäyttänyt rajashoppailun Kanadasta Yhdysvaltoihin, mikä on hyvä asia Kanadan taloudelle. :idea:

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.