Ruljanssi Kanadan työlupien kanssa

Viime syksy oli suurten muutosten aikaa, jouduttuamme Nokian irtisanomiksi vain alle vuosi Kanadaan muuton jälkeen. Yllättävää kyllä, vaikeinta tilanteessamme ei ollut uusien työpaikkojen löytäminen, jotka järjestyivät nopeasti. Ongelmaksi muodostui kuitenkin työhön vaadittavien työlupien päivittäminen, mikä vaati melkoista säätämistä.

Työlupien kanssahan meillä oli hässäkkää jo ennen Kanadaan muuttoa, sillä pitkässä prosessissa tuhraantui kuukausia ja ensimmäinen hakemuksemme jopa hylättiin. Tätä historiaa vasten meillä olikin hieman huonot fiilikset lähteä lähteä leikkiin uudestaan, joskaan vaihtoehtoja ei ollut, jos haluaisimme jatkaa asumista ja työskentelyä Kanadassa. :?

:idea: Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2013 ja päivitetty toukokuussa 2018.

Aiheeseen liittyen lue myös: Ikuisuusprosessi kanadalaisesta työluvastaKanadan pysyvät asukkaat ja Hakemus Kanadan kansalaisuudesta.

Aloitimmekin hakuprosessin syyskuussa, välittömästi työtarjoukset uusista työpaikoista saatuamme. Tilanteemme oli nyt kuitenkin erilainen, sillä Niinalla oli voimassaoleva avoin työlupa (eng. Open Work Permit), joka on puolisoille myönnettävä työlupa, joka mahdollistaa työskennellä mille tahansa työnantajalle saman provinssin alueella. Näin ollen Niina pystyikin aloittamaan uudessa työssään lokakuussa ilman minkäänlaista paperityötä.

Oma tilanteeni ei kuitenkaan ollut näin yksinkertainen, sillä väliaikainen työlupani (eng. Temporary Work Permit) oli edelleen sidottu Nokiaan, eikä sen kanssa voinut työskennellä millekään muulle firmalle. Jotta tilanne olisi vieläkin hankalampi, pariskunnasta vain toisella voi olla avoin työlupa ja toisen luvan pitää olla aina kaksivuotinen määräaikainen sekä kiinnitetty tiettyyn työnantajaan.

Niinpä ainoana vaihtoehtonamme olikin joko minun vaihtaa suljettu työlupani toiseen työnantajaan tai vaihtaa työlupia päikseen. Työluvan vaihtaminen vaatii kuitenkin aina Labour Market Opinion (LMO) nimisen työmarkkinaviranomaisen lausunnon, joka oli syynä ensimmäisen hakemuksemme hylkäämiseen. LMO:n saaminen edellyttää myös, että työnantajan on sertifioitu tähän ohjelmaan viimeisen kahden vuoden sisällä, mikä ei valitettavasti pitänyt paikkaansa uuden työpaikkani kohdalla. Sertifiointi on kohtuullisen työläs prosessi, jossa työnantajan täytyy todistaa olevansa lakia noudattava vakavarainen ja tunnustettu yritys Kanadassa.

Harva varsinkin pienempi työnantaja on halukas lähtemään tähän prosessiin ja niinpä tämä reitti alkoi näyttää mahdottomalta. Onneksemme tämä ei ole kuitenkaan ainoa reitti ja aloimmekin tutkimaan ”kiertoreittiä” nimeltä Provincial Nominee Program (PNP). Tämä provinssikohtainen maahanmuutto-ohjelma pyrkii tukemaan tiettyjen avainalojen työvoimatarjontaa tarjoamalla nopeutetun reitin työllistyä British Columbian alueella. PNP tähtää tällaisten työntekijöiden sekä heidän perheidensä pysyvään asettautumiseen provinssin alueelle eli käytännössä  se toimii myös askeleena pysyvään asumislupaan (eng. Permanent Resident, PR). Pysyvä asumislupa on myös toiseksi viimeinen askel matkalla Kanadan kansalaiseksi (eng. Canadian Citizenship).

Provinssin puoltava nimitys auttaa työluvan kanssa

Pysyvää asumislupaa voi hakea jo ennen Kanadaan muuttoa, mutta yleensä sen saamisessa kestää vuosia, koska nämä hakemukset käsitellään liittovaltion tasolla. Vinkuintiasta haettaessa prosessissa voi kulua jopa kymmenen vuotta ja Euroopastakin käsin vierähtää muutama vuosi. PNP kuitenkin tarjoaa nopeutetun pikareitin provinssitasolla ja käsittyajat pysyvälle asumisluvalle ovat tällöin vain 2-3 kuukautta. Ja mikä parasta, positiivinen PNP päätös toimii myös suosituksena myöntää hakijalle väliaikainen työlupa.

Onneksemme Niina oli jo aloittanut uudessa työssään ja työnantaja oli valmis sponsoroimaan hänen PNP hakemustaan. Toisin kuin työlupa, PNP hakemuksen sponsorointi ei vaadi työantajan sertifikointia, joten saimme tarvittavat nimikirjoitukset PNP-hakemukseemme, jonka täytimme Niinan nimissä. Ajatuksenamme oli saada hänelle myönteinen PNP suljetulle työluvalle uuteen työpaikkaan, mikä antaisi minulle puolisona avoimen työluvan aloittaa omassa työssäni.

Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta tilanteessamme tämä olisi erittäin näppärä reitti ja paljon helpompi perustella kuin positiivinen LMO päätös. Positiivisen LMO päätöksen ongelmana on, että työmarkkinoilla on aina työttömiä kanadalaisia, joten työmarkkinaviranomaiset ovat herkästi nihkeitä ulkomaisen työvoiman tarpeen suhteen.

Paperityö PNP:lle oli sangen simppeli, sillä meillä oli vielä tuoreessa muistissa monta tarvittavaa asiaa. Hakemuksen lähetettyämme odotimme hermostuneina saisimmeko asiasta päätöksen ennen joulua, sillä työtarjoukseni aloituspäivä oli tammikuun toinen päivä. Jos en saisi työlupaa sinne mennessä, raukeaisi työtarjoukseni.

Joulukuun puolivälissä saimme vihdoinkin postissa hyviä uutisia: Niinalle oli myönnetty PNP! Saimme tiedon vain viikkoa ennen Suomen matkaamme ja takaisin Vancouveriin palatessamme anoimme rajalla uusia työlupia. Niinalle myönnettiin PNP:n perusteella suljettu työlupa työpaikkaansa ja minä sain avoimen työluvan, millä minun oli mahdollista aloittaa uudessa työssäni heti seuraavana aamuna.

Siinä se viimeinkin on: avoin työlupani

Asioidemme järjestyminen vaati siis paljon tuuria, sillä aikataulumme oli todella tiukka ja lopputuloksesta ei voinut olla alkuunkaan varma. Meillä oli myös tuuria, että uudet työnantajamme tukivat prosessiamme ja saimme sieltä suunnalta puollon lisäksi joustoa päivämäärissä. Tämä ei ole itsestäänselvää ja valitettavasti moni Nokian irtisanoma työluvalla suomalainen ollut joutui muuttamaan maasta, koska ei saanut työlupia järjestymään.

Tämän vuoksi aloitammekin nyt välittömästi hakemuksen pysyvistä asumisluvista. Vain niillä voisimme viimeinkin päästä eroon tästä tilapäisestä tilanteesta, jossa työluvan ovat aina voimassa vain kaksi vuotta ja joka on katastrofaalinen töiden loppuessa. Tavoitteenamme on saada pysyvät status jo tämän vuoden aikana, but wish us luck! :idea:

(Visited 197 times, 1 visits today)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.