Tunnin lähempänä Suomea

Kuten Suomessa, vaihdetaan myös Kanadassa kesä- ja talviajan välillä. Euroopasta poiketen vaihdettiin Kanadassa kuitenkin kesäaikaan jo viime yönä, mikä tarkoittaa että Suomen ja Kanadan välinen aikaero on seuraavat kaksi viikkoa 9 tuntia normaalin 10 tunnin sijaan. Kuitenkin Suomenkin vaihtaessa loppukuusta kesäaikaan, palautuu ero jälleen kaksinumeroiseksi.10 tunnin aikaero on sen verran merkittävä, että se vaikeuttaa jo yhteydenpitoa Suomeen. Tutuille soittaminen on oikeastaan mahdollista vain ennen puoltapäivää, sillä kellon ollessa Vancouverissa 12:00 on se Suomessa jo 22:00. Toinen vaihtoehto on soittaa täältä kello 22:00 jälkeen, sillä tuolloin Suomessa on herätty jo seuraavaan aamuun ja kello on 08:00. Kumpaakin aikataulutusta tulee sovellettua, tosin työssäkäyvänä ensimmäinen onnistuu lähinnä vain viikonloppuna.

Photobucket

Maailman aikavyöhykkeet

Suuri aikaero on myös ajatuksen tasolla harmillinen. Kun täällä on maanantaiaamu (tai mikä tahansa arkiaamu), on Euroopassa jo ”selvitty” työpäivästä ja nautitaan illan vapaa-ajasta. Päinvastoin tilanne kääntyy viikonloppuisin, jolloin kun Vancouverissa on vasta sunnuntaiaamu, aletaan Suomessa jo valmistautua edessä olevaan maanantaihin. Puolensa siis kummallakin aikavyöhykkeellä viikon eri vaiheessa. Vielä hullummaksi tilanne menee globaalissa yrityksessä, jossa itsekin työskentelemme.

Kyllä, Niinakin sai täältä töitä. Kun kolleegoita on esimerkiksi Kiinassa, on näiden kanssa toisinaan kiintoisaa toimia 15 tunnin aikaeron vuoksi. Se kyllä onnistuu, mutta jonkun pitää joustaa. Eurooppalaisen yrityksen kohdalla se joku on yleensä pienempi yksikkö kaukana pääkallonpaikasta eli Vancouver. Niinpä itsekin otan viikottain osaa puhelinkonferenssiin, jossa on osallistujia kaikkialta maailmasta. Minun tapauksessani puhelu on kello tiistai-iltaisin miellyttävään aikaan 23:00-0:00. Hullumpiakin kokousaikoja tarjotaan aina välillä, mutta niistä voi onneksi kieltäytyä kohtuuden nimissä. Puoliunisesta osallistujasta kun ei ole kuitenkaan mitään hyötyä.

Aikaerolla on täten arkea mutkistava vaikutuksensa, johon kuitenkin onneksi tottuu nopeasti. Harmillisempaa onkin siitä johtuva jet lag, joka rasittaa melkein viikon ajan Suomen ja Vancouverin välillä matkatessa. Onneksi matkoja ei ole kovin useasti, mutta tulee olemaan kiintoisaa nähdä miten tänne juuri viikoksi saapuvat vieraamme tulevat viihtymään jet lagin kourissa…

Mainittakoon vielä viimeiseksi, että paras sivusto maailman maiden välisten aikaerojen hahmottamiseksi on oman kokemukseni mukaan worldtimebuddy.com.

(Yhteensä 3 420 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.