Kameralaitteisto: Nokia Lumia 1020

Yellowstonen matkallamme tuli Salt Lake Cityssä ollessa ostettua uusi lisä jo sangen kattavaan kameralaitteistooni, nimittäin Nokia Lumia 1020. Puhelin piti ostaa Utahista saakka, sillä kyseistä mallia ei vielä tuolloin myyty täällä Kanadassa. Kyse oli pitkään aikaan ensimmäisestä puhelimesta, joka tuli ostettua omalla rahalla täyteen hintaan. Tunne oli kummallinen, mutta minulla oli tovin ollut suuri hinku ostaa kamerapuhelin. Olen nimittäin kaivannut taskuun sopivaa, mutta korkealaatuista kameraa. Tällaiselle kameralle olisi ollut monesti käyttöä erilaisissa tapahtumissa, lasketellessa, vaeltaessa tai muuten vain kaupungilla jotain mielenkiintoista bongatessa. 💡

Mietin pitkään pokkarin hankintaa, mutta päädyin lopulta Lumiaan sen luvatun edistyksellisyyden, kuvanlaadun, pokkaria pienemmän koon sekä monipuolisuuden vuoksi – kyseessähän on älypuhelin, ei pelkkä kamera! Itselläni puhelin on kuitenkin toistaiseksi toiminut vain kamerana sekä nettiselaimena, eikä siihen ole tullut vielä laitettua edes SIM-korttia. Työpaikkani nimittäin maksaa puhelinlaskuni ja se on sidottu firman Blackberryyn. 🙄

Nokia Lumia 1020

Lumia 1020 on fyysiseltä kooltaan miellyttävä. Näyttö on kookas, mutta puhelinta on silti miellyttävä pitää kädessä. Pidän puhelinta kevyenä ja pokkarikameraan verrattuna kyseessä on huomattavasti ohuemmasta laitteesta. Puhelimen näyttö on kirkas ja tarkka, ja sitä on miellyttävä katsoa myös ulkona. Puhelimen käyttöjärjestelmä on Windows Phone 8, joka on mielestäni raikkaan nykyaikainen ja sisältää kaiken tarvitsemani toiminnallisuuden sekä minua kiinnostavat appikset.

Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä

Kahden ensimmäisen kuukauden aikana olen kerennyt ottamaan kameralla vasta muutamia satoja valokuvia ja on pakko sanoa, että se vaatii erilaista lähestymistapaa kuin järjestelmäkameralla kuvatessa. On pakko sanoa, että aivan ensivaikutelmani kamerasta oli pienoinen pettymys. Syy oli siinä, että referenssini ovat lähinnä Canonin ammattikameroista, joille Lumia 1020 ei tietenkään pärjää. Hieman enemmällä käytöllä sanoisin sen pärjäävän kuitenkin vahvasti kiinteälinssisiä pokkareita vastaan. Vertailu toisiin kamerapuhelimiin on itselleni hieman vaikeaa ilman laajaa kokemusta, mutta ainakaan itse en ole nähnyt saman laatuisia käynnykkäkuvia ja samaa mieltä tuntuvat olevan myös suurin osa netin arvosteluista.

Puhelimen suurin markkinointitekijä on tietenkin sen huikea 41 megapikselin kenno. Teknisistä yksityiskohdista johtuen kameran ottamat kuvat ovat kuitenkin kooltaan ”vain” 38-megapikseliä. Näillä jättimäisen resoluution kuvilla ei kuitenkaan tee juuri mitään, mitä nyt 7712×4352 resoluution kuvien yksityiskohtien määrä on häkellyttävää katseltavaa. Kameran nerokkain ominaisuus onkin niin kutsuttu oversampling, eli se miten se muodostaa kaikista noista miljoonista pikseleistä automaattisesti myös pienemmän 5 megapikselin version (3072×1728 resoluutio). Nämä kuvat ovat paljon käytännöllisemmän kokoisia ja kiitos seitsemän pikselin verran informaatiota yhteen pikseliin kiteyttävän oversamplingin, todella tarkkoja. Päiväkuvissa pistää silmiin kuvien terävyys, kun taasen yökuvissa huomio kiinnittyy vähäiseen kohinaan.

Jos kameraa räpeltää kaupassa, on hyvä muistaa ettei oversämplättyjä kuvia näe kuin kuvan tietokoneelle siirtämällä. Kameralla suoraan nähtävissä olevat kuvat ovat korkean resoluution versioita.

Jättimäinen 41 megapikselin kenno

Suuri pikselimäärä mahdollistaa myös kamerapuhelimissa poikkeuksellisen laadukkaan zoomauksen. Häviöttömäksi mainostettava zoomi on kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä käytönnössä kuvaa cropataan suuresta resoluutiosta. Zoomattuun kuvaankin sovelletaan oversamplausta, mutta vain kokonaisresoluution mahdollistamassa määrin. Eli mitä enemmän zoomaat, sitä vähemmän kameralla on käyttää ylimääräisiä pikseleitä oversämpläykseen. Maksimiinsa zoomatut kuvat ovatkin kohtuullisen rakeisia, sillä ne ovat vain croppi täyden resoluution valokuvan keskeltä. Näidenkään kuvien laatu ei kuitenkaan ole mitenkään äärimmäisen heikkoa, mutta paljon tyypillisempää kamerakännyköjen laatua. Mutta kun muistaa, ettei missään muussa kamerapuhelimessa pysty samanlaiseen zoomaamiseen, on tulos siinä mielessä hyvä.

Videokuvan laatu on hyvää. Olen tähän mennessä kuvannut vasta muutaman 1080p clipin, mutta kuvanlaatu on tarkkaa ja sävykästä. Paljon mainostettu vallankumouksellinen OIS eli optinen kuvanvakain ei kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttanut minua videota kuvatessa. Hämärässä valokuvatessa se tekee kuitenkin pieniä ihmeitä. 💡 Kamerakännykäksi luurilla saakin hyvinkin hämärässä todella hyvää jälkeä. Kuvan tärähtäminen ei ole pimeällä kuvatessa ongelma, vaan ainoa ongelma on lähinnä ajoittain hämärässä kaukaisiin kohteisiin epäonnistuva tarkennus. Ongelma on tyypillinen kaikille kamerakännyköille ja Lumiassa asiaa voi paikata manuaalisella tarkennuksella, joka toimii hyvin.

Käsivaralla otettuja iltakuvia

Todella hämärässä käsivaralla otettu rakennuskuva

Puhelimeen on esiasennettu lukuisia Nokian omia kamera-appiksia, jotka ovat helppokäyttöisiä ja näppäriä. En ole vielä ehtinyt kokeilemaan kaikkia ominaisuuksia tositilanteessa, mutta ominaisuudet kuten liikkuvan kohteen poistaminen kuvasta tai epäonnistuneiden kasvojen korjaaminen toimivat hyvin. Panoraama-appis ei ole vakuuttanut itseäni täysin, sillä käytettävät laskenta-algoritmit ovat paljon Photoshopia yksinkertaisempia (ja nopeampia). Uusia appiksia näyttää kuitenkin tulevan koko ajan lisää, kuten vähän aikaa sitten valokuvan focuksen vaihtamisen jälkikäteen mahdollistama Refocus. Oikeastaan ainoa puute on kunnollinen HDR-appis, mutta sellainenkin lienee tulossa tulevaisuudessa.

Salt Lake Cityssä kaupanpäälle tuli myös Nokian puhelimelle erikseen suunnittelema kamerakahva, joka on sangen jännä lisälaite. Kyse on muovisesta kahvasta, joka tekee puhelimen käytöstä kamerana hieman näppärämpää. Itselläni kahva on kiinni käytännössä koko ajan ja se tuo vakautta kuvaamiseen. Kahvan sisällä on myös lisäakku, mikä antaa lisää virtaa kuvaamiseen. Vaikka kahva onkin hieman muovinen, on se silti näppärä pikku lisävaruste, jonka tarpeellisuudesta olen ainakin itse jo vakuuttunut. 😮

Näppärä kamerakahva

Kokemukseni kamerasta ovat vielä pieniä ja tulenkin varmaan päivittämään tätä kirjoitusta muutaman kuukauden päästä uudelleen. Kuitenkin jo näillä kokemuksilla voin sanoa, etten kadu sen hankintaa ja ostaisin sen uudelleenkin. 🙂 Kamera nimittäin täyttää juuri sen tarkoituksen johon sen ostinkin eli tapahtumakameran roolin. Lumian ostossa pitää kuitenkin asettaa odotuksensa realistisesti. Sillä pystyy kyllä korvaamaan pokkarin ja sillä pesee lattiaa muilla kamerakännyköillä, mutta järkkärille se ei kuitenkaan pärjää. Siksipä kamera onkin itselläni vasta kolmoskameran asemassa Canon EOS 5D Mark III ja Canon EOS 500D jälkeen. Ja kuten millä tahansa kameralla, myös Lumialla saa aikaiseksi epäonnistuneita kuvia. Onnistumisprosentti on kuitenkin huomattavasti normaalia kamerakännykkää parempi ja oikein onnistuessaan kuvat voivat olla todella upeita.

Nokialla otettu panoraamakuva

Lopuksi on pakko mainita, että ainakin tällä kirkkaan keltaisella versiolla saa kuvatessa osakseen kohtuullisen paljon huomiota, varsinkin kamerakahvaa käyttäessä. Pelkkänä puhelimenakin värikäs Lumia kiinnittää ihmisten huomiota kaikkien mustavalkoisten muoviluurien keskellä. Ainoa miinus värissä on, että ikkunan läpi kuvatessa keltainen väri heijastuu toisinaan lasista valokuvaan. Oh well, kaikkea ei voi saada… 🙄

Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käyttössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.

(Visited 362 times, 1 visits today)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.