Ikuisuusprosessi kanadalaisesta työluvasta

Siitä on nyt noin kolme kuukautta, kun sain työtarjouksen Vancouverista, johon päätin sittemmin tarttua. Alun innostus lähdöstä on kuitenkin ehtinyt sittemmin melkein jo sammua, sillä työlupaan tarvittavissa paperitöissä on kestänyt odotettua pidempää. Työlupahan on Kanadaan muutettaessa se kaikkein tärkein paperi, sillä ilman sitä on täysin mahdotonta työskennellä maan rajojen sisällä. Voisi kuitenkin luulla (tai minä ainakin luulin), että työluvan saanti ei ole kovin vaikeaa suomalaiselle, varsinkin jos pohjalla tutkinto yliopistosta sekä tarjous Kanadassa sijaitsevasta työpaikasta. Voisi melkeinpä luulla, että kyseessä on pelkästä lähihuuto-jutusta. Osoittautui kuitenkin, ettei näin välttämättä ole.

Heti työpaikan saatuani aloitin prosessin työluvan hakemiseksi. Työpaikkani oli järjestänyt avukseni kanadalaisen lakifirman, joka toimitti meille tarvittavat paperit täytettäväksi, sekä ohjeita niiden täytöstä. Prosessi on sellainen, että aluksi on viisainta anoa paikalliselta työmarkkinaviranomaiselta niin kutsuttua Labour Market Opinionia. Kyseinen viranomainen kartottaa tarpeellisuutesi kanadalaisilla työmarkkinoilla tärkeimmän kysymyksen ollessa ”Miksi juuri sinä olisit täydellinen tähän tehtävään, eikä joku kanadalainen?” Kyseinen viranomainen ei myönnä taikka kiellä varsinaista työlupaa, vaan antaa ainoastaan suosituksia hakijasta suhteessa työmarkkinatilanteeseen. Puoltavalla suosituksella on kuitenkin suuri merkitys, sillä sen kanssa on helpompaa saada varsinainen työlupa lentokentän maahanmuuttoviranomaisilta, jotka aina tekevät lopullisen päätöksen.

Omalla kohdallani kävi kuitenkin niin, että työmarkkinaviranomainen koki saamansa tiedon liian vähäisenä, eikä täten myöntänyt suositustaan. Viranomainen ei kuitenkaan kieltänyt tarpeellisuuttani täkäläisillä työmarkkinoilla, joten tilanne jäi siltä osin auki. Ilman suositusta olisi kuitenkin arpapeliä lentää Vancouveriin saakka vain toivoen, että asiat lutviutuisivat lentokentällä. Ja jos työlupaa ei lentokentällä saisi, olisi se paha asia jatkon kannalta, sillä tuolloin olisi pohjalla kielteinen päätös työluvasta. Niinpä asiaa ei kannata lähteä vain arvalla kokeilemaan, sillä pahimmillaan se romuttaa koko suunnitelman tai ainakin lykkää sitä kuukausilla.

Ajallisesti seuraavaksi paras vaihtoehtoni oli tehdä varsinainen työlupahakemus Kanadan Berliinin suurlähetystön kautta. Tieto tästä vaihtoehdosta saavutti minut juuri ennen joululomaa, mikä teki asioista vielä hieman hankalampia, sillä hakemuksen mukaan tarvittiin lisädokumentteja. Meidän piti hankkia muun muassa rikosrekisteriote sekä Suomesta että Saksasta, sekä monenlaista muuta todistusta. Jo pelkästään niiden hankkimisessa kestäisi toista viikkoa, minkä päälle hakemuksen käsittelyssä kestäisi ”pikakaistallakin” pari viikkoa. Tämä tarkoitti välittömästi, että alkuperäinen suunnitelma aloituksestani  tammikuun alussa romuttui ja aloituspäivä siirtyi hamaan tulevaisuuteen.

Jos oli työmarkkinaviranomaisille välitetty dokumenttinivaska paksu, oli sitä myös työlupahakemukseen tarvittu hakemus! Pitkälti toistakymmentä dokumenttia niin minulta kuin Niinaltakin muodostivat yhteensä 74-sivuisen kokonaisuuden, jolla oli painoa ruhtinaalliset 450 grammaa. :!: Tämän järkäleen kävimme jättämässä Kanadan suurlähetystöllä heti uudenvuoden jälkeen 3. tammikuuta.

Hakemusjärkäle

Siitä alkoi sitten piinaava odotus ilman päättymispäivää. Tilanteemme olisi tietenkin kiireellisinä hakijoina monia muita onnekkaampi, sillä täysin ilman olemassaolevaa työtarjousta Kanadaan töihin pyrkivällä hakijalla normaali työlupahakemuksen käsittelyaika on peräti 20 kuukautta!! 8O Meitä alkoi kuitenkin hiostamaan alati lähestyvä muutto Berliinin asunnostamme, joka oli suunniteltu tapahtuvan maanantaina 23. tammikuuta. Jos tietoa työluvasta ei saisi ennen tuota, tarkoittaisi se meille evakkoa Berliinin päässä. Emme voineet kuin odottaa ja päivät kulkivat piinaavan nopeasti. :|

Luvattu kaksi viikkoa meni, emmekä kuulleet hakemuksestamme mitään. Niinpä otimme meille suositellusti yhteyttä suurlähetystön hakemusosastoon nyt maanantaina. Ei mitään vastausta kahteen vuorokauteen. Hermostuneisuus vain lisääntyi ja tiistaina otimme yhteyttä lakitoimistoon. Lakitoimisto sijaitsee Torontossa, joten vasta tiistai-iltana saimme heiltä vastauksen tiedusteluumme. Onneksi vastaus oli se mitä olimme niin pitkään odottaneet: ”Onneksi olkoon, teille on myönnetty työlupa Kanadaan!”. Tiedon saatuamme olimme erittäin huojentuneita, vaikka siitä se vasta kiire sitten alkaisikin…

Tilanteestani johtuen minulle myönnetty työlupa on hyvin spesifinen. Sen perusteella minulla on lupa työskennellä vain Burnabyssä (Vancouverin esikaupunki jossa työpaikka sijaitsee), vain tässä yrityksessä ja vain tässä työtehtävässä. Jos mikään edellämainittu muuttuu, joudun hakemaan uutta työlupaa. Tämän lisäksi työlupa on vain kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen se pitää uudistaa. Niinalle myönnettiin samassa myös työlupa, sillä tottakai oletus on, että työluvan saaneen perhekin muuttaa tämän mukana Kanadaan. Tämä on melkein automaattinen prosessi, josta meillä ei ollut huolta missään vaiheessa. Hassua kyllä, Niinalle myönnettävä työlupa on samoin kolmivuotinen, mutta toisin kuin minulla, se on tyypiltään avoin. Hän voi täten työskennellä missä tahansa yrityksessä British Columbian provinssin alueella.

Tottakai tämä on ainoa järkevä ratkaisu, sillä harvassa tilanteessa kummallakin on tarjous työpaikasta Kanadaan muuttopäätöstä tehtäessä, joten on hyvä että systeemi mahdollistaa puolison saada peesissäni työlupa ja antaa mahdollisuuden hakea työpaikkaa kaikista firmoista. Ainoa rajoitus on, ettei Niina saa työllistyä lasten- taikka sairashoidon alalle, eikä hän saa myöskään toimia opetustehtävissä kahdelle alemmalle koulutusasteelle. Tällä ei ole meidän kohdallemme mitään merkitystä, mutta näillä aloilla työlupavaatimukset ovat kaiketi sitten huomattavasti säädellympiä (ja ehkä hyvä niin).

Näin sujui siis meidän kolme kuukautta kestänyt ”ikuisuusprosessimme” kanadalaisesta työluvasta. Työluvan saamista seuraavista tapahtumista seuraavissa viesteissäni tässä piakkoin rapakon toiselta puolelta. :P

(Visited 2 847 times, 1 visits today)
 

11 vastausta artikkeliin “Ikuisuusprosessi kanadalaisesta työluvasta”

 1. Hei,

  eksyin tänne kun etsin tietoja kanadassa asumisesta.
  Osaisitko sanoa ovatko kovinkin piinaavia rajalla myös suomalaisia kohtaan? Ajattelimme että jos olisimme siellä 4-6kk turistiviisumilla ja katsottaisiin että saisiko työtä.
  Onko työluvan saaminen hyvin kallista? hankalaa?

   
  1. Hei Kata!

   Kiitos kommentista ja toivon mukaan blogistani on ollut jotain apua aiheen selvittämisessä. :-)

   Maahanmuuttoon liittyviä asioita kannattaa selvittää ihan CIC:n (Kanadan maahanmuuttoviranomainen) omilta sivuilta, mutta voin toki spekuloida myös oman kokemuksemme perusteella. Tilanteemme oli kuitenkin teidän tilanteestanne poikkeava, sillä toisella meistä oli työpaikka tänne saavuttaessa. Työpaikan kanssakin työluvan saaminen oli kivinen taival, kuten aiemmin kirjoittelin. Ilman työlupaa on turha haaveilla tekevänsä töitä Kanadassa, sillä yritykset eivät palkkaa laittomia työntekijöitä. Kehoitankin olemaan tarkkana työlupaan liittyvien asioiden kanssa.

   Kanadaan ei siis kannata vain turistina tupsahtaa ja olettaa että tänne voi jäädä töihin, vaikka töitä täällä ollessaan saisikin. Tässä mielessä tilanne eroaa täysin Saksasta, jossa EU-kansalainen on oikeutettu asumaan maassa työpaikkaa vastaan. EU-kansalaiset eivät myöskään tarvitse työlupaa EU:n sisällä, mikä helpottaa myös asioita huomattavasti.

   Kanadaan voi toki matkustaa turistina ja maassa voi olla (käsittääkseni kansainvälisen ”standardin” mukaiset) kolme kuukautta. Sen jälkeen pitää kuitenkin poistua maasta, jos ei muuta, niin rajan yli päiväksi. Palatessaan voi tietenkin anoa rajalla työlupaa, mutta jos työpaikkaa ei ole jo tiedossa, voi olla etteivät rajaviranomaiset päästä edes maahan. CIC:n sivuilla on varmaan tästäkin enemmän.

   Eli turistina voitte kyllä Kanadaan tulla, mutta työttömäksi työnhakijaksi ei voi ilmoittautua. Jos työpaikka turistina ollessa järjestyy (jos joku firma suostuu tällaisen tapauksen palkkaamaan), on työlupaa varmasti mahdollista hakea, mutta käsittelyajat voivat olla todella pitkät (ainakin kuukaisia). Kannattaa siis tutkia asiaa. Ja todettakoon vielä kerran, että ilman työlupaa ei kannata tehdä mitään työtä mistä saisi palkkaa, koska siitä kiinni jäädessä on pulassa.

   Toivottavasti tämä ei pelota teitä, mutta kannattaa selvittää asian kaikki puolet virallisilta sivuilta, eikä uskoa netin tarinoita ja uskomuksia. Kanadalla valtiolla on hyviä nettisivustoja, joilla faktat tehdään selväksi. Tämä oma kirjoitukseni on vain mutuilua.

    
   1. Kiitos vastauksestasi, meidän on mahdollista käyttää work& holiday viisumi jos sillä töitä löytyisi. Jos ei niin sitten on vain tyydyttävä lomaan..

     
 2. Ilmeisesti siis päädyit töihin sinne Kanadaan.
  Mietin täällä turvapaikanhakijoiden työluvan saantia ja löysin tämän.

   
  1. Moi Jukka,

   Tännehän sitä tosiaan päädyttiin keväällä 2012 ja ollaan oltu aina siitä lähtien. Nykyisin ei olla myöskään enää tilapäisen työluvan varassa, vaan meillä on pysyvä asumislupa (Permanen Resident, PR) Kanadaan ja siltä pohjalta tässä edetäänkin vuosi kerrallaan. :)

    
 3. Hei=)
  Tässä kyselisin millaiset mahdollisuudet siivojalla on työllistyö kanadassa sekä rakennusinsinöörillä? Minulla on laitoshuoltajan tutkinto sekä siivoustyönohjaajan tutkinto. Ala on varmasti sielläkin aika huonosti arvostettua. Olen työskennellyt kotisiivouksessa,tehtailla,rappuja,toimistoja ja nyt olen sairaalassa töissä sairaalahuoltajana. Miehen on tällä hetkellä työtön koska työsuhde ei jatkunut. Mitkä palkat siivoojilla on siellä ja kuinka hyvät maahdollisuudet päästä töihin?
  Miten rakennuspuolella ?

   
  1. Hei Letta,

   Oma kokemuksemme rajoittuu lähinnä tietotekniikka-alan puolelle, mutta yleisesti ottaen Kanadan työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä ja koko maan työttömyysprosentti pyöreät 7.0%. Olen päivitellyt maan työttömyystilastoja aina vuoden välein tänne.

   En osaa sanoa siivousalan työtilanteesta mitään tarkkaa, mutta olettaisin että sen kaltaisilla matalapalkka-aloilla on runsaasti tarjontaa avoimiin työpaikkoihin. Kanada ottaa joka vuosi yli 300 000 työperäistä maahanmuuttajaa, joista olettaisin monen työllistyvät ainakin aluksi vähemmän koulutusta vaativille matalapalkka-aloille. :?

   Rakennusalalla on tällä hetkellä menossa jo vuosikausia jatkunut suuri buumi, jonka jäljet näkyvät kaikissa kanadalaiskaupungeissa. Erityisesti asuntorakentaminen on erittäin vahvaa ympäri maan, joten siellä on varmasti runsaasti kysyntää työvoimalle. Olettaisin että suomalainen insinööri voisi olla näillä markkinoilla vahva tekijä, sillä maahanmuuttajien keskuudessa on varmasti monenlaista säheltäjää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että rakennusala Kanadassa sisältää omia kommervenkkejä kuten säädöksiä, joten asiaa kannattaa tutkia etukäteen.

   Yleisesti kannattaa ottaa huomioon, ettei ulkomailta voi saapua Kanadaan noin vain töihin, vaan siihen tarvitaan väliaikainen työlupa, mistä kerron yläpuoleisessa blogikirjoituksessani. Työluvan saanti edellyttää työmarkkinaviranomaisten lausuntoa ja sellainen voi olla vaikea saada alalle, jonka osaajia on työttömänä Kanadassa. Asiaa kannattaa tutkia CIC:n nettisivuilta.

   Viimeiseksi haluan myös korostaa, että asuminen Vancouverin ja Toronton kaltaisissa kaupungeissa on äärimmäisen kallista ja matalapalkka-aloilla työskentelevillä on huomattavia vaikeuksia pystyä kustantamaan ihan vain asumista. Tilanne on parempi mitä pienempiä kaupunkeja katsoo, mutta kannattaa ottaa huomioon, sillä esimerkiksi elämä Vancouverissa voi olla kituuttamista ilman kunnollisia tuloja. Palkkatietoja löytyy varmasti netistä, mutta en osaa tähän hätään heittää mitään suoraa linkkiä.

   Onnea suunnitelmiin ja laita viestiä jos tulee mieleen uusia kysymyksiä! :P

    
 4. Hei Klaus!

  Ensinnäkin kiitos hienosta ja informatiivisesta blogista :-)

  Olen myös miettinyt perheeni kanssa muuttoa Vancouveriin jo pidemmän aikaa. Itse olen tietotekniikan DI ja työkokemusta löytyy aina koodarista teknologiajohtajaksi. Vaimoni on ammatiltaan sairaanhoitaja. Miten onnistuit saamaan työtarjouksen Kanadasta? laitoitko internetin välityksellä työhakemuksia vai jollain toisella tavalla?

  Olisiko sinulla lisäksi antaa jotain vinkkejä miten löytää työpaikka Vancouverista tänäpäivänä?

   
  1. Terve Mikko,

   Ja kiitos kommentistasi. Vancouver on hieno, joskin kallis paikka asua, mutta jos töitä vain löytyy niin kyllä täällä hyvin viihtyy! :)

   Itse olemme tietotekniikka-alalla, jonka työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Kokemuksellasi ja koulutuksellasi olet varmasti houkutteleva hakija, joten suosittelen aloittamaan paikallisten firmojen tutkimisen ja hakemusten lähettäminen. Suuremmilla yrityksillä on yleensä valmiit prosessit ulkomailta tulevien hakijoiden käsittelyyn ja nämä myös monesti avustavat lupa-asioissa sekä kustantavat muutosta koituvat kustannukset (jotka voivat olla tavara- ja ihmismäärästä riippuen jopa lähemmäs 10 000 euroa). Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, joten asia kannattaa ottaa huomioon.

   Pienten yritysten kohdalla apuun re-lokaation kanssa ei yleensä ole rahkeita, joten kaiken joutuu kustantamaan itse sekä hoitamaan tarvittavan paperihässäkän (josta kerron omalla kohdallani juuri tässä blogiviestissä). Normaalisti pienet firmat eivät jaksa odottaa prosessien selviämistä (joka voi toisinaan kestää kuukausia) ja tyytyvätkin palkkaamaan vain paikallisia hakijoita. Tämä on vähän hankala asia, sillä maahan ei voi noin vain muuttaa työnhakijaksi, mutta samalla töitä on vaikea saada ulkomailta käsin.

   Itsellämme asia järkkääntyi koska muutimme tänne Nokian sisäisellä siirrolla. Eli hain firman sisäisesti täällä sijainnutta työpaikkaa jonka myös sain, ja Nokia hoiti kaikki paperityöt sekä maksoi muuttomme. On pakko myöntää että ilman tätä suurta apua emme olisi varmaan koskaan tänne päätyneet, joten tämä oli meille suuri apu ja ”oikotie”. Ja tästä huolimattakin paperihommien kanssa oli hankaluuksia, kuten yllä kerron.

   Sairaanhoitajien tämän hetkisestä työtilanteesta en tiedä, mutta uskoisin että työtilanne on ihan hyvä, joskin hakijoitakin on varmaan paljon erityisesti aasiasta muuttaneiden joukossa. Suurin ongelma tällä puolella on varmaan se, että käsittääkseni hoiva-alalla tarvitaan jonkinlaisten kanadalaisten sertifikaattien suorittamista ennen kuin katsovat päteväksi täällä. En ole asiasta aivan varma, mutta sitä kannattaa selvittää. Tässä mielessä olettaisin että sinun olisi helpompi saada ensiksi työpaikka Vancouverista.

   Työnhaku täällä Kanadassa on hyvin samanlaista kuin Suomessakin. Kaikki toimii internetin kautta eli suoraan tunnettujen firmojen kautta tai sitten LinkedIniä tai Glassdooria selaillen. Jälkimmäinen voi olla hyvä apu esimerkiksi yrityksen palkkatason selvittämiseen, kunhan muistaa että palkat Yhdysvalloissa ja Kanadassa eroavat suuresti. Yksi hyvä sivusto on myös TechVibes, joka listaa paikallisia teknologiatyöpaikkoja.

   Toivotan teille onnea projektiinne ja toivon mukaan suunnitelmanne toteutuvat! :P

    
 5. Heipä hei! Pitääkö automaattisesti olla korkeakoulututkinto pohjalla, jotta kanadalaiset firmat kiinnostuisivat? Minulla on tällä hetkellä kone ja metallialan perustutkinto, sekä mittaajan ja kalibroijan ammattitutkinto. Työkokemustakin on muutamia vuosia.

   
  1. Tervehdys seehveri!

   Samalla tavalla kuin Suomessakin, sanoisin että yrityksiä kiinnostaa kaikkein eniten aiempi työkokemuksesi (sen pituus, missä yrityksissä se on ja millaisia tehtäviä olet roolissasi tehnyt). Koska maisterintutkinto ei ole Pohjois-Amerikassa yhtä yleinen kuin Suomessa, edellytetään sitä vain harvaan työpaikkaan. Tämä on tietenkin aina tapauskohtaista, mutta jos ala sekä työpaikka eivät vaadi korkeakoulutukintoa, ei sillä ole tuolloin merkitystä.

   Korkeakoulututkinnosta onkin enemmän apua työ- ja asumislupia anottaessa, jolloin korkeammasta koulutuksesta saa enemmän pisteitä lupaviranomaisten papereissa. Tutkinnolla voi siis hieman erottua suuresta massasta, mutta sen hyöty on tapauskohtaista.

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: