MDNA

Popin kuningattaren titteliä kantava Madonna on ehtinyt tehdä pitkän ja menestyksekkään uran. 54-vuotias maailmantähti on ehtinyt 33-vuotisen uransa aikana levyttämään yhteensä 12 albumia ja kymmeniä singlejä, joita on myyty lähteestä riippuen vähintäänkin 160 miljoonaa kappaletta. Madonna onkin levymyynnillä mitattuna kaikkien aikojen menestynein naisartisti, jonka omaisuus mitataan sadoissa miljoonissa.

Vuosien aikana Madonna on ehtinyt myös keikkailla ahkerasti ja meneillään oleva MDNA Tour on järjestyksessään yhdeksäs maailmankiertue. Kiertue käväisi elokuussa myös Helsingissä ja menneenä viikonloppuna se saapui Vancouveriin. Vaikka Madonna onkin keikkaillut Kanadassa useaan otteeseen, on MDNA Tour vasta toinen Vancouverissa vieraileva kiertue. Ensimmäinen vierailu oli Sticky & Sweet Tour vuonna 2008, joka toi Madonnan myös ensi kertaa Suomeen, tosin vasta vuotta myöhemmin. Madonna on siis melko harvinainen vieras Vancouverissa, minkä vuoksi viikonlopun kaksi keikkaa Rogers Arenalla olivatkin molemmat loppuunmyytyjä.

MDNA Tourin juliste

Koska tämä oli arvattavissa, emme edes viitsineet yrittää saada lippuja kun ne tulivat myyntiin joskus kesällä. Menneenä perjantaina ajatus kuitenkin palautui mieleeni radiossa asiasta kuultuani ja päätin piruuttani katsoa millainen tilanne lippujen kanssa oli. Ei-niin-yllättäen jäljellä oli vain myyntiin palautuneita yksittäisiä paikkoja kaikkein kalleimmissa katsomoissa. Näiden lippujen hinta oli 375 dollaria per henki, mitä voi pitää melko suolaisena hintana. :!: Halvimmatkin alunperin saatavilla olleet liput olivat 70 dollarin paikkeilla, joten halpaa huvia Madonnan näkeminen ei todellakaan ole. Ei ollut puhettakaan, että maksaisimme itseämme kipeäksi yhden konsertin vuoksi, vaikka Madonnan konsertteja melkoiseksi spektaakkeliksi kehutaankin.

Päätin kuitenkin vielä katsastaa lippujen hinnat netin jälkimarkkinoilla. Suosittujen artistien konserttiliput ovat aina trokareiden suosiossa ja monesti lippuja saakin viime hetkeen saakka, tosin yleensä suolaisella lisähinnalla varustettuna. Pienellä vertailulla parhaaksi jälkimarkkinapaikaksi osoittautui Stubhub.com niminen sivusto, joka on itse asiassa verkkohuutokauppa eBayn omistuksessa. Palvelu tarjoaa käyttäjilleen alustan jälleenmyydä erilaisten tapahtumien pääsylippuja näiden parhaaksi katsomalla hinnalla. Palvelu ei siis itse ota mitään kantaa myytävien lippujen hintaan. Rohkaisevasti Stubhub kuitenkin takaa kaikki myymänsä liput, mikä tarkoittaa että jos lipuissa on jotain vikaa, niillä ei pääse sisälle tapahtumaan, tapahtuma perutaan tai mitä vain yllättävää tapahtuu, yrittää Stubhubin tiimi joko hankkia korvaavat liput tai sitten hyvittää ostoksne ostajalle. Ehdot kuulostavat ostajan kannalta aika reilulta ja niinpä päädyimme ostamaan liput Madonnan lauantai-illan konserttiin Stubhubin kautta.

Kumma kyllä, lippuja oli jälkimarkkinoilla vielä perjantaina runsaasti ja halvimpia paikkoja huonoilla näkymillä myytiin pilkkahintaan muutamilla kympeillä. Sangen hyvillä paikoilla areenan yläosassa sijainneet lippumme irtosivat 59 dollarilla per lippu, mitä voi pitää sangen edullisena Madonnan konsertista. Liput sai vieläpä kätevästi vartissa sähköpostiinsa ja tulostettua kotona. Vaikka lipuissa yleensä lukeekin alkuperäisen ostajan nimi, ei tällä ole mitään merkitystä, sillä tapahtumissa vain erittäin poikkeuksellisesti kysytään saapujan henkilötietoja. Yleensä porteilla vain luetaan koneellisesti lipun tiedot (todennäköisesti tieto istumapaikasta ja siitä ettei samalla lipulla ole vielä yritetty sisään) ja se on siinä.

Saavuimme Rogers Arenalle aika lailla kello 20:00 lauantai-illalla, jolloin konsertin piti alkaa. Pääsimme hyvin sisään ja löysimme paikkamme tämän noin 19 000 konserttikatsojaa vetävän areenan sisältä. Rogers Arena (aiempi nimi General Motors Place) on vuonna 1995 valmistunut monitoimiareena Downtownin kupeessa ja tunnettu Vancouver Canucks -jääkiekkojoukkueen kotiareenana. Areena vaikutti tiloiltaan edelleen modernilta ja istuimet olivat ihan mukavat, mitä nyt jalkatilaa tällaisilla areenoilla on harvoin liikaa. Meidän on ehdottomasti palattava jossain välissä Rogers Arenalle näkemään siellä NHL-ottelu, sillä areena vaikuttaa tuohon tarkoitukseen oivalliselta.

Aikataulun mukaan Madonnan piti aloittaa konsertti kahdeksalta, mutta eihän megatähdet koskaan aloita ajallaan. Kolme varttia myöhemmin lavalla alkoi viimeinkin näkymään liikettä. Kyseessä oli kuitenkin väärä hälytys, sillä lämppärinä soittava DJ Martin Solveig (tuttu hittikappaleestaan ”Hello”) vasta aloitti settinsä. Hittikibaleiden mixejä kuunnellessa kului tunti, jonka jälkeen yleisö oli jo vähintäänkin valmis varsinaisen konsertin alkuun. Vielä mitä, seurasi kolmen vartin tauko, mikä vesitti koko lämppärin idean. Lopulta kello 22:30, eli kaksi ja puoli tuntia myöhässä, oli viimein Madonnan vuoro.

Konsertti alkoi pimeydellä, kirkonkelloilla ja luostarimunkeilla. Madonna saapui lavalle pimeyden keskeltä ja aloitti settinsä. Musiikki oli koko konsertin ajan todella kovalla ja olen kiitollinen että pyysimme ennen konsertin alkua infosta korvatulpat. Silti Rogers Arenan 165 600-wattinen :!: äänentoisto veti hiljaiseksi ja varsinkin basso oli suorastaan armoton. Musiikki oli silti ainakin korvatulppien läpi kuultuna sangen puhdasta, mikä ei ole yleensä selviö suurissa konserteissa.

Madonna saapuu lavalla ja ”Girl Gone Wild”

Täytyy sanoa, että Madonnan lavashow oli kyllä upea. Valtavalle taustalle heijastettiin videolla upean näköisiä 3D-maisemia, mitä täydennettiin monenlaisilla valoefekteillä. Konsertti kulki koko ajan eteenpäin ja seurasi jonkinlaista ”pimeydestä valoon/katumukseen” tyyppistä juonta. Biisit tulivat ja menivät vauhdilla, eikä yksikään biisi ollut normipituinen. Lyhyyden lisäksi biisejä oli mixattu rankalla kädellä ja joukkoon ängetyt Madonnan 80-luvun klassikotkin kuulostivat aivan uudelta. Suurin osa mixauksista oli hyvin ”klubimaisia”, mikä ei ollut täysin yleisön mieleen. Monet yleisön joukossa olivat valmistautuneet tanssimaan koko illan tuttujen sävelien tahtiin, mutta kuullut biisit olivat niin erikoisia sovituksia, että harva lopulta jaksoi tanssia monenkaan biisin tahtiin. Yleisö oli kyllä muuten hyvin mukana ja antoi Madonnalle suosiota monessa kohdin. Madonna itse teki yhtäjaksoisen kaksituntisen aikana lavalla kovasti töitä, mutta jaksoi silti laulaa pääosan kohdista itse. Se ei liene helppoa kaikissa niissä asennoissa ja tilanteissa, mihin kohtaukset hänet veivät.

Ajatuksia herättävä ”Nobody Knows Me”

Vaikka konsertti olikin erittäin näyttävä, on pakko sanoa, että välillä roiman väkivaltaiset ja seksuaaliset kohtaukset menivät vähän mauttomuuden puolelle. ”Gang Bang” biisin aikana nähty kohtaus motellissa esimerkiksi tarjosi todella paljon verta videoruuduilla ja lisäksi aseita hiplattiin ja paukuteltiin useaankin otteeseen pitkin konserttia. Loppupuolen seksuaaliset vihjailut huipentuivat Madonnan paljaisiin pakaroihin, joita tämä esitteli yleisölle noin kymmenen sekunnin ajan. Kaipa se oli madonnamainen tapa yrittää hätkähdyttää yleisöä, sillä kertomansa mukaan hän oli treenannut pakaroitaan koko kesän kiertuetta varten. :roll:

Väkivaltainen ”Gang Bang”

Jo ennen konsertin alkua Rogers Arenalla oli kuuma ja ilmanvaihto oli heikkoa läpi konsertin. Liekö tarkoituksena ollut saada ihmiset ostamaan enemmän törkeän hintaista pullovettä vai mikä, mutta lopputuloksena puoli yhteen yöllä konsertoinut Madonna onnistui väsyttämään osan yleisöstä. Se kaikkein väsynein osa oli varmaan vieressäni, sillä Niina torkkui konsertin aikana useampaankin otteeseen. Melko karua ja toivon mukaan Madonna ei nähnyt niin kauas. :mrgreen: Lämmin sisäilma sai kuitenkin monet muutkin haukottelemaan, mutta en sentään nähnyt muita torkkujia. Keskittyminen meinasi konsertin loppupuolella alkaa herpaantumaan itsellänikin, sillä ei tällaiset kolmikymppiset ole tottuneet hillumaan ulkona yömyöhään saakka. 8)

Konsertti jätti vähän ristiriitaisen mielikuvan. Ehkä suurin ongelma oli, että puhtaan konsertin sijaan Madonnan esitys oli pikemminkin spektaakkelimainen show, jossa musiikki tuntui olevan paikoin sivuosassa. Vielä kun vanhat hititkin oli mixattu täysin uusiksi, jätti kokemus varmasti monta vanhaa fania hieman kylmäksi. Tätä tukivat myös maanantaiaamuna radiossa kuulemani vaihtelevat kommentit konsertista. Jotkut tykkäsivät ja jotkut pettyivät kokemukseen.

Brussels - July 12th, by Danny D.P.Edinburgh - July 21, by Neil S.Tel Aviv - May 31 by George.G

MDNA Tourin virallisia kuvia

Me emme ole kaikkein suurimpia Madonna-faneja, mutta olimme kuitenkin molemmat jälkikäteen sitä mieltä että kyseessä on sen verran suuren luokan showsta, että se oli koettava kerran elämässä. Tähän hintaan nähtynä kokemus jättikin positiivisen mielen ja oli ehdottomasti käynnin arvoinen. Tuskin kuitenkaan on tarvetta nähdä Madonna uudestaan. Siitä huolimatta suosittelemme käydä kokemassa Madonnan lavashow, niin kauan kun tämä vielä jaksaa keikkailla. Tuskin tämä tuollaista lavaesiintymistä enää kuusikymppisenä jaksaa…

Koska paikan päälle oli mahdotonta saada kunnon kameraa ja kamerakännykällä ei saanut kaukaa kuvattu mitään, on oheiset kuvat Madonnan virallisilta nettisivuilta ja videot Youtubesta.

(Visited 298 times, 1 visits today)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.