Kameralaitteisto: Canon EF 85mm f/1.2L II USM

Valovoima on terävyyden ohella yksi kameralinssin tärkeimpiä ominaisuuksia. Valovoimaisilla linsseillä kuvattaessa mahdollisuus kuvan tärähtämiseen on mahdollisimman pieni, minkä lisäksi se mahdollistaa pienellä syväterävyydellä kikkailun, millä voi puolestaan saada upeita valokuvia. Itse miellän valovoimaisiksi linsseiksi f/2.8 aukkoa nopeammat linssit ja laadukkaan linssin merkki on valovoiman pysyminen samana koko polttovälillä.

f/2.8 on siitä loistava lukema, settä sen avulla pystyy kuvaamaan käsivaralta hyvin monenlaisissa tilanteissa. Kuitenkin kun hämärä laskeutuu, joutuu kamera yleensä nostamaan ISO-arvoa, mikä lisää kuvien kohinaa siitäkin huolimatta, että kohina on Canon EOS 5D Mark III -rungolla kuvatessa pientä. Niinpä todella hämärät tilanteet vaativatkin joko jalustan käyttöä tai sitten erittäin nopean linssiä, mikä maksaa.

85mm f/1.2L on massiivinen lasikimpale

Zoomilinsseissä f/2.8 on kuninkuusluokka ja tätä parempaa valovoimaa löytyy vain kiinteän polttovälin linsseistä. Näiden huono puoli on kuitenkin juurikin kiinteä polttoväli, mikä tekee kuvan rajaamisesta haastavampaa. Samalla se pakottaa kuitenkin luovuuteen, mutta itse emmin silti pitkään ennen kiinteän polttovälin linssin hankintaa.

Suuri valovoima kuitenkin houkuttelin minua, joten aloin syksyllä 2011 kartoittamaan markkinoilla olevia vaihtoehtoja. Canonin valikoimien kuninkaat ovat kaksi f/1.2 aukkoarvon omaavaa kiinteän polttovälin linssiä, joista toinen 50mm polttovälillä ja toinen 85mm. Molemmat linssit ovat massiivisia lasikimpaleita, joiden välillä pohdin pitkään. 50mm on erityisesti monen muotokuvaajan suosima sweet spot ja se on mielestäni voittaja jos kamerana on croppirunko, kuten vanha Canon EOS 500D kamerarunkoni. Tällöin nimittäin 50mm polttoväli muuttuu croppikertoimen vuoksi 80mm lukemaan, 85mm ollessa jo moniin tilanteisiin liian pitkä 136mm. 💡

Juuri oikea kiinteä polttoväli

Koska tiesin jo tuolloin hankkivani myöhemmässä vaiheessa täyskennoisen kamerarungon, päädyin valinnassani Canon EF 85mm f/1.2L II USM linssiin. Kyseessä on vuonna 2006 julkaistu päivitysversio alunperin vuonna 1989 ilmestyneeseen linssiin, joka on legendaarinen Canonin linssi. Uusi versio on tiedoiltaan hyvin sama kuin alkuperäinenkin, mutta automaattitarkennuksen nopeus on 1,8-kertainen. Tämä merkittävä asia, sillä valtavan linssielementin liikuttaminen vaatii aikaa. On silti pakko myöntään, että uudisversionkin tarkennus on kaikkiin muihin linsseihini verrattuna todellan hidas, varsinkin eri etäisyyksille tarkennettaessa.

Linssi on kooltaa lyhyt, mutta se painaa kunnioitettavat 1025 grammaa, mikä tuntuu kädessä kimpaleelta. Painon tuntee myös kameran nokalla ja linssiä harvoin käyttävänä sen käytöstä tulee aluksi ranne kipeäksi. Jos paino on ongelma, on 50mm versio peräti puolet kevyempi ja siten mahdollisesti parempi vaihtoehto.

Suuri lasi tuottaa kirkkaat ja sävykkäät kuvat

Käytössä tarkennuksen hitauden valitettavasti huomaa ja kuvastilanne saattaa ehtiä vaihtua niin, että tarkennus jää väärään kohtaan. Erittäin suurella aukolla kuvatessa syväterävyys on uskomattoman ohut ja tuottaa kauneimman näkemäni bokehin kuvan taustalle. Tämä myös tekee tarkennuksesta erittäin tärkeä, mutta oikeaan kohtaan tarkennettuna tulokset ovat maagisia.

Omaksi yllätyksekseni linssi tuottaa myös laitteistoni kaikkein värikylläisimmät kuvat. Värien kirkkaus sekä puhtaus yllättää itseni joka ainoa kerta sillä kuvatessani ja jälkikäteen tuloksia tarkastellessani. Tulokset ovat yksinkertaisesti erinomaiset.

Laatulinssi on rakennettu jämäkästi

Oikeastaan tässä mielessä onkin harmi, että kuvaan linssillä todella harvoin. Ihmettelen asiaa aina itsekin kuvia ottaessani, mutta pääasiallinen syy on muiden zoom-linssien (kuten yleislinssini Canon EF 24-70mm f/2.8L USM) parempi yleiskäyttöisyys. f/1.2 on kuitekin loistava erittäin hämärissä olosuhteissa, joissa tiedän joutuvani kuvaamaan käsivaralta. Silloin linssi todellakin loistaa, sillä sen kanssa voi kuvata melkein pilkkopimeässä. Automaattitarkennus on haastava tällaisissa olosuhteissa ja kuvaan ilmaantuu jonkin verran ISO-kohinaa, mutta linssin tallentaman valon määrä yllättää silti joka kerta.

Vaikka Canon EF 85mm f/1.2 II USM onkin erittäin kallis linssi, jota käytän vain kerran tai kaksi vuodessa ❗ , olen silti tyytyväinen sen kuulumiseen kameralaitteistooni. Pieni käyttömäärä on lähinnä oma vikani, sillä kamera kyllä suoriutuu joka tilanteessa. Tällaisen linssin parhaimmat käyttötilanteet ovat kuitenkin itselläni harvassa, minkä vuoksi se säilyy varmasti jatkossakin vähiten käyttämänäni linssinä, jota silti lämpimästi suosittelen äärimmäistä valovoimaa haluaville.

Linssin mukana tulee myös vastavalosuoja

13. marraskuu 2017 päivitys

Olen omistanut linssin nyt yli kuusi vuotta, mutta veikkaan että kuvauskertojeni määrä sillä on edelleen laskettavissa kahden käden sormilla. Tämä on edelleenkin vain ja ainoastaan oma vikani, sillä rakastan linssillä saamiani tuloksia joka kerta sillä kuvatessani, mutta normaalit kuvauskohteeni eivät vain vaadi tai kovin kätevästi taivu kiinteän polttovälin linssillä kuvattavaksi.

Linssi on kuitenkin loistava tapahtumalinssi, sillä sen kanssa voi saada upeita kuvia hämärissä ulko- tai sisätapahtumissa, mihin jalustaa ei voi tuoda tai käyttää.

Olen myös erittäin tyytyväinen valintaani 85mm polttovälistä 50mm sijaan, sillä Canon 5D:llä kuvatessani linssi on tarpeeksi pitkä ihmisiä hieman etäämpääkin kuvatessani. 50mm linssillä ihmisiä voisi joutua lähestyä liiaksi, mikä saattaa monesti pilata muuten luonnollisen kuvan.

Alla on muutamia kyseisellä linssillä käsivaralla otettuja valokuvia. Kuvia on retusoitu hieman Photoshopissa, joten kuvat kertovat lähinnä miten onnistuneiksi tällä linssillä otettuja kuvia voi muokata. Kunnollinen arvio linssistä raakakuvineen esimerkiksi täällä.



Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käyttössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.

(Yhteensä 868 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.