Kannabiksesta tuli laillista

Kanadan pääministeri Justin Trudeaun hallituskausi ei ole sujunut järin vahvasti. Tyytymättömyys pääministerin toimia kohtaan vähän kaikessa on kasvanut viimeisen vuoden aikana nopeasti, kun Kanadan rajojen yli saapuu edelleen tuhansia laittomia rajanylittäjiä. Kaikkein heikoiten Trudeau on kuitenkin pärjännyt talousasioissa ja talousviisaat laskevat Kanadan jääneen monilla alueilla etelänaapuri Yhdysvaltojen jälkeen.

NAFTA-neuvotteluissa Kanadan ”superdelegaatio” (josta on tullut jo internetmeemi) joutui käytännössä taipumaan Yhdysvaltojen vaatimuksiin, Meksikon vietyä Kanadalta neuvotteluaseman sopimuksellaan. Trudeaun hallituksen ainoaksi saavutukseksi jäikin korostaa miten vähän Kanada joutui antamaan neuvotteluissa periksi, minkäänlaisten voittojen puuttuessa kokonaan.

Superdelegaatio tuli kotiin pää kainalossa

Hyvin ei ole mennyt kotimaan asioissakaan, jossa Trudeaun poliittinen johtamattomuus sai British Columbian ja Albertan yhä kytevään kauppasotaan uudesta öljyputkesta. Kesällä liberaalihallitus päätti lopulta osoittaa johtajuutta asiassa ja osti öljyputken itselleen huikealla 4,5 miljardilla dollarilla. Ja vain muutama kuukausi myöhemmin vetoomustuomioistuin torppasi koko uuden putkihankkeen.

Trudeaun liberaalihallituksen ainoaksi saavutukseksi ja pidetyksi vaalilupaukseksi uhkaakin jäädä tämän viikon keskiviikkona tapahtunut kannabiksen laillistaminen Kanadassa. Kanadasta tuli nyt toinen maa maailmassa Uruguain jälkeen, joskin myös Yhdysvalloissa useat osavaltiot ovat julistaneet kannabiksen viihdekäytön lailliseksi viime vuosina.

Mediasirkus laillistuksen ympärillä on ollut melkoista

Keskiviikon laillistamista edelsi kolmen vuoden pitkä urakka, kun viranomaiset ja poliitikot yrittivät päästä yhteisymmärrykseen miten käytännön asiat, kuten myynti sekä valvonta järjestettäisiin. Lopputulos on melkoinen sekamelska, jossa eri provinsseilla on eri säännöt.

Lain sovelluksessa on eroja provissien välillä

Poliitikkoja kiinnosti laillistamisessa eniten marihuanan myynnistä saatavat uudet verotulot, sillä markkinoiden vuosittaiseksi arvoksi on arvioitu noin kuusi miljardia dollaria. Hallitus odottaakin saavansa uusia verotuloja yli 400 miljoonaa vuodessa, mutta epäselvää on paljonko lisääntyneiden haittavaikutusten hinta tulee olemaan terveydenhuollolle. Joissain provinsseissa marihuanan myynti on sallittua ainoastaan osavaltioiden omien liikkeiden kautta, kun taas muutamassa provinssissa myynti on ulkoistettu kokonaan yksityisille yrityksille lisenssin alaisesti. Suurimmassa osassa Kanadaan käyttöön tulee kuitenkin hybridimalli, jossa osavaltio tulee uutena toimijana mukaan yksityisille markkinoille.

Tuottoisille markkinoille on nyt tunkua

Kannabiksen oston ikäraja on melkein kaikkialla Kanadassa 19 vuotta. Laillistamisen vaikutus nuorten marihuanan käytön lisääntymiselle on ollut yksi huolenaihe, johon ei kuitenkaan ole selvää vastausta ennen kuin asiasta saadaan tutkimustietoa. Ainakin vaikutusta pyritään vähentämään tarkkaan säädetyillä kannabiksen markkinointisäännöillä, jotka ovat hyvin samansuuntaisia tupakan kanssa.

Missä marihuanaa saa nyt laillisesti polttaa? Käytännössä kaikkialla missä tupakointikin on sallittu, liikenne pois suljettuna. Marihuana on laillisesta statuksestaan huolimatta edelleen alkoholin tapaan päihde, jonka vaikutuksen alaisena ei saa ajaa. Pitkän kehitystyön tuloksena hallitus hyväksyi kesällä uuden mittauslaitteiston, jolla poliisi pystyy sylkinäytteellä selvittämään kuljettajan päihtymystason. Ensimmäiset sakot kirjoitettiin ympäri maata jo heti keskiviikkona.

Pilveä saa nyt polttaa tupakan tapaan ulkona, joskin tupakointikiellot pätevät täysin myös ruohoon. Miten tarkkaan tätä tullaan valvomaan on kiintoisa nähdä, sillä täällä länsirannikolla pössyttely on ollut valitettavan yleistä kaupungilla jo vuosikausia laittomasta statuksesta huolimatta.

Passiivinen savun haistelu ei ole mukavaa

Pilven poltto on nyt sallittua kotona, joskin taloyhtiöissä hallitukset voivat rajoittaa tai jopa kokonaan kieltää pössyttelyn rakennuksen tiloissa. Näin on myös moni taloyhtiö tehnyt, kuten myös meidänkin talossa. Asiaa on kuitenkin todella vaikea valvoa, mutta se on tärkeää kaikille muille, sillä varsinkin marihuanasätkän poltosta syntyvä savu on monin verroin tupakkaa voimakkaampi ja pistävä haju kantautuu kymmenien metrien päähän. Passiivinen savun hengittäminen on käsittämättömän ärsyttävää, minkä vuoksi pilviveikkojen toivoisikin nauttivan kannabista mieluimmin syötävässä muodossa.

Uusi laki sallii myös marihuanan kasvatuksen kotioloissa (taloyhtiön sääntöjen puitteissa) pienissä määrissä, mutta sen ei haluta vievän markkinoita ja verotuloja valtiolta. Monien pettymykseksi ensimmäisten virallisten kannabiskauppojen hinnat ovat olleet paljon aiempaa laitonta myyntiä korkeampia, keskimääräisen grammahinnan huidellessa noin kymmenen dollarin tienoilla. Huonolaatuisen laittoman tavaran myynti voikin täten piristyä, jos asiaan perehtyneitä on uskominen.

Pössytely on tyyristä puuhaa

Monimutkaisinta laillistuksen kannalta on myös marihuanakäyttäjien status Kanadan ulkopuolella. Vaikka kannabista saakin jatkossa kuljettaa (joskaan ei polttaa) jopa maan sisäisillä lennoilla, johtaa sen kuljetus Kanadan rajojen ylitse edelleen rikokseen, kohdemaasta riippuen. Yhdysvaltain liittovaltio luokittelee kannabiksen edelleen laittomaksi huumeeksi, joten sen tuominen maahan johtaa pahimmillaan oikeudellisiin toimiin huumeiden salakuljetuksesta. Asiaan ei auta edes se, että Kanada aikoo lähiviikkoina armahtaa kaikki viime vuosikymmeninä kannabiksesta annetut tuomiot. Vaikka tämä kuulostaakin hyvältä, on tällä merkitystä vain Kanadan sisällä ja ulkomailla Kanadassa langetetut ja kärsityt tuomiot ovat edelleen osa rikosrekisteriä, millä voi olla monenlaisia vaikutuksia.

Rajalla saa edelleen olla tarkka ruohonsa kanssa

Kuvio on siis hyvin monimutkainen ja taloudellisen hyödyn määrä Kanadalle jää nähtäväksi, ja voi hyvinkin olla nettonegatiivinen. Eniten kyse onkin kulttuurillisesta muutoksesta, jossa liberaalit tahot yrittävät hyötyä tilanteesta poliittisesti. Onko pössyttelijöistä kuitenkaan äänestämään Trudeaun liberaaleja vain tästä syystä, varsinkin nyt kun lopputulos on jo saavutettu? Saavutettu poliittinen pääoma saattaakin jäädä hyvin lyhytaikaiseksi varsinkin, kun Trudean saavutukset kaikessa muussa ovat olleet erittäin köykäisiä.

Portti on nyt myös auki lähteä mielistelemään muitakin päihteidenkäyttäjiä, mutta ainakaan tässä vaiheessa vahvempien huumeiden lainsäädännöstä ei ole ollut mitään uutta keskustelua ja hyvä niin. Entäpä tohelo pääministerimme itse? Aikooko hän vastaisuudessa pössytellä julkisesti? Media kysyi aiheesta Trudeaulta, jonka tiedetään pössytelleen nuorempana runsaastikin, mutta ainakin virallisessa vastauksessaan tämä kielsi aikomuksensa polttaa ruohoa. Uskokoon ken tahtoo.

(Yhteensä 637 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.