Elokuvateatterin äänentoisto soundbarilla

Olen omistanut uuden huippuluokan OLED-television nyt kolmen kuukauden ajan ja olen ollut ostokseeni äärimmäisen tyytyväinen. Television silmiähivelevä kuvanlaatu saa suupielet edelleen hymyyn, enkä ole havainnut minkäänlaisia OLED:iin yhdistettäviä ongelmia, kuten häivekuvaa tai kuvaelementtien palamista ruutuun. Olen toki ollut myös erittäin varovainen ja käytössäni ovat kaikki kuvansäästötoiminnot, jotka uudistavat televisionkuvan pikseleitä ongelmien ehkäisemiseksi.

Vaikka olenkin ollut todella tyytyväinen television kuvaan, sen äänentoistossa on ollut toivomisen varaa. Television litteyteen nähden äänentoisto on toki hyvää, mutta paljon mainostettu Dolby Atmos -elämys jää television omilla kaiuttimilla kovin köykäiseksi. Niinpä aloinkin tammikuussa katsella erillisen äänijärjestelmän hankinnan perään.

Kunnon kuva tarvitsi vertaisensa äänen

Vielä Suomessa asuessani omistin analogisen Dolby Surround -kotiteatterin, mutta ulkomaille muutettua taajaan vaihtuneet asunnot eivät ole innostaneet panostamaan kotiteatteriin. Asia on kuitenkin kiinnostanut vuosi vuoden perään, mutta ajatus takakaiuttimien kaapeloinnista isojen lattiakaiuttimien sijoittelusta ovat saaneet jättämään asian sikseen. Viime vuosina varsinaisen kotiteatterin rinnalle on kuitenkin ilmestynyt uusi yksinkertaisempi vaihtoehto: soundbar.

Soundbar on yleensä television eteen tai alapuolelle sijoitettava erillinen kaiutinlaatikko, jossa on mallin ominaisuuksista riippuen vaihteleva määrä pieniä kaiutinelementtejä. Kaikkein yksinkertaisimmat soundbarit ovat kooltaan pieniä ja ne toistavat lähinnä keski- ja sivukanavien äänet. Astetta paremmat soundbarit sisältävät yleensä virtuaalisia takakaiuttimia simuloivia kaiutinelementtejä, joiden toimivuus riippuu paljon huoneen muodosta sekä järjestelmän sijainnista suhteessa ympäröiviin seiniin. Kaikkein kalliimmassa päässä soundbarin rinnalle asennetaan bassoa laadukkaasti toistava erillinen subwoofer sekä mahdollisesti erilliset takakaiuttimet, joilla saadaan aikaiseksi aito ja ympäröivä tilaääni.

Erilliset takakaiuttimet ja subwoofer

Yksi soundbarin eduista on, ettei erillistä vahvistinta tarvita, sillä sellainen on integroitu kaiutinlaatikon sisälle. Paremmissa malleissa subwoofer ja takakaiuttimet ovat usein langattomat, jolloin näille ei joudu vetämään huoneen poikki kaapeleita. Täysin langatonta elo ei kuitenkaan ole, sillä aktiivikaiuttimet vaativat virtajohdon, joka on kuitenkin yleensä helpompi järjestää ja lyhyempi vetää.

Koska olin jo investoinut huippulaatuiseen OLED-kuvaan, en halunnut tinkiä äänentoistosta, siitäkään huolimatta että asumme naapureiden ympäröimänä pilvenpiirtäjässä. Vaikka simuloitu takakaiuttimien ääni voikin kuulostaa parhaimmillaan vakuuttavalta, halusin fyysiset takakaiuttimet sekä vakuuttavasti soivan subwooferin.

Näillä spekseillä mielenkiintoni keskittyi eri valmistajien huippumalleihin, joiden hinnat yltävät aina 2000 dollariin (1500 euroon) saakka. Se on paljon rahaa, mutta moinen summa uppoaa helposti edulliseenkin erilliskotiteatteriin ja laadukkaista kaiuttimista saa maksaa tonneja lisää.

Dolby Atmos ympäröi katselijan

Tutkin aihetta pitkään ja tutkinnan tuloksena hiukseni alkoivat harmaantua, sillä tuntui että huippumalleissakin joutuu tekemään kompromissejä sekä kärsimään ongelmista. Esimerkiksi LG:n omalla lippulaivalla on esiintynyt paljon yhteysongelmia langattomien kaiuttimien välillä, eikä Sonyn tarjoama ratkaisu vaikuttanut sekään kovin elegantilta. Ongelmia tuntuu tuottavan vuoden 2018 sekä sitä vanhempien televisioiden sekä soundbarien epävakaa toiminta HDMI 2.0 ARC -liitännän kautta. Liitäntä mahdollistaa kuvan ja monikanavaäänen kuljetuksen kumpaankin suuntaan yhdellä kaapelilla television ja soundbarin välillä, jolloin kumpaankin voi kytkeä muita laitteita, kuten pelinkonsolin. Lukemani mukaan tässä on kuitenkin yllättävän paljon ongelmia erityisesti modernin Dolby Atmos -äänen kuljetuksen kanssa ja monilla esiintyy huomattavaa äänen tai kuvan viivettä tiettyä kautta reititettynä.

Ongelmat tuntuivat koskettavan käyttäjiä kaikenlaisilla laitekombinaatioilla, joten aloinkin jo epäillä koko homman järkevyyttä. Halusin nimittäin mahdollisimman yksinkertaisen järjestelmän, jossa voin katsoa Netflixiä telkkarini sisäänrakennetun appiksen kautta, kuitenkin Dolby Atmos -äänen soundbarille syöttäen. Tämän piti olla mahdollista LG C8 -television sekä Samsungin lippulaivamalli HW-N950 välillä, joten päädyin ostoksessani tähän paljon suositeltuun soundbariin.

Samsungin soundbar on hintahaitarin yläpäästä, mutta lupaa 7.1.4 -kanavaista surround-ääntä, mikä kiinnosti minua suuresti. Kävinkin koekuuntelemassa kyseistä soundbaria muutamassa eri liikkeessä, mutta missään ei ollut käytössä yksikköön kuuluvia takakaiuttimia, joten päädyin lopulta ostamaan soundbarin positiivisten arvioiden perusteella.

Erilaisia kaiutinjärjestelmiä

7.1.4-merkintä tarkoittaa, että järjestelmään kuuluu seitsemän kanavaa toistava soundbar, yksi langaton subwoofer sekä kaksi langatonta takakaiutinta, jotka toistavat kaksi eri äänikanavaa kummatkin. Soundbarissa itsessään on sekä eteenpäin suunnattuja, että sivuseinistä heijastavia kaiutinelementtejä. Kaiuttimen päällä on myös katosta katsojan yläpuoleisen kanavan heijastavat elementit. Takakaiuttimissa on normaalit katsojaa kohden tähdätyt kaiutinelementit sekä myös kattoon suunnatut, joiden kanssa pitäisi pystyä luomaan aito ja katsojan täysin ympäröivä Dolby Atmos -elämys.

Laitteisto oli helppo laittaa kasaan ja olinkin pian koekuuntelemassa television Dolby Access -appiksen demomateriaalia. Ilahduttavasti sain todeta välittömästi, että sekä Dolby-appis että sisäänrakennettu Netflix syöttävät ongelmitta Dolby Atmos -ääntä, joka on monikanavaäänen tämänhetkinen huippustandardi. Valitettavasti Dolby Atmosta ei ole saatavissa vielä kovin laajasti nettistriimien kautta, mutta Ultra HD Blu-ray elokuvissa tämä sekä samanveroinen  DTS:X -monikanavaääni ovat laajasti tarjolla. Netflixissä osa yhtiön omatuotannosta sisältää Dolby Atmoksen, mutta käytännössä kaikki ulkopuoliset Hollywood-elokuvat ovat lisenssointisyistä varustettu perinteisellä häviöllisellä 5.1-kanavaisella Dolby Digital Plus -äänellä. Sekin toistuu hyvin Samsungin soundbarin kautta, mutta Atmoksena kuultuna äänimaailma on ehdottomasti kaikkein avara ja ympäröi katsojan.

Harman Kardon takaa laadukkaan äänen

Netflixin ja 4K blu-ray -elokuvien ulkopuolella Dolby Atmos tarjonta on valitettavasti heikkoa, sillä Youtube ei tällä hetkellä tue monikanavaääntä videoissaan, eivät Playstation 4 -pelitkään toista monikanavaääntä Dolby Atmoksena – ainoastaan Dolby Digitalina. Youtube on kuitenkin loistava paikka kokeilla Samsungin musiikintoistoa ja äänenlaatu on todella vakuuttava. Pienehkö subwoofer toistaa bassoa niin napakasti, ettei tornitalossa tohdi vääntää nuppeja kovinkaan pitkälle kaakkoon. Monikanavaääni on parhaimmillaan todella vakuuttava ja pienehkössä huoneessa sijaitseva viihdejärjestelmämme kuulostaa elokuvateatterilta.

Olenkin täten hankintaani todella tyytyväinen ja Samsung HW-N950 on täydellinen kumppani LG C8 OLED -televisiolle. En olisi uskonut Samsungin pystyvän luomaan näin laadukasta äänentoistoa ja järjestelmän takana onkin Harman Kardonin insinöörityötä, jonka Samsung osti vuonna 2017 osaksi yhtiötään. Tämä selittääkin paljon, sillä olemme olleet jo vuosien ajan erittäin tyytyväisiä autossamme olevaan Harman Kardonin äänentoistoon.

Täydellinen kotiteatteri

Kuukauden käyttökokemuksen perusteella voinkin lämpimästi suositella laadukkaan 4K-taulutelevision pariksi kunnon soundbaria. Hieman edullisemmatkin versiot Samsungin soundbarista ovat varmasti hyvä ostos, joskin fyysiset takakaiuttimet ovat mielestäni syytä hankkia, jos ne vain sopivat katseluhuoneeseesi. Ainoa harmi on Dolby Atmos -äänen vähäinen saatavuus, joka tulee kuitenkin paranemaan ajan myötä.

Jos et kuitenkaan ole kiireessä ostoksesi kanssa, odottaisin itse vuoden 2019 televisio ja soundbar malleja, joiden pitäisi tukealaajasti uutta HDMI 2.1 -standardia sekä e-ARC liitäntää, joka lupaa poistaa monia käyttäjiä pitkään vaivanneet ARC-liitännän ongelmat. Itselläni näitä ongelmia ei ole ilmennyt, joten olen erittäin tyytyväinen ostokseeni, joka tulee palvelemaan vuosien ajan.

5. kesäkuuta 2021 päivitys:

Näin reilun kahden vuoden käyttökokemuksen jäljiltä en voi kuin lämpimästi suositella laadukkaan soundbarin hankintaa. Sen kykeneväisyys toistaa musiikkia laadukkaasti sekä avartaa pelien ja varsinkin elokuvien äänimaailmaa on täysin vertaansa vailla. Erityisesti subbarin kyvykkyys hämmästyttää, sillä se toistaa pienehkössä katseluhuoneessamme elokuvien matalimmatkin taajuudet järisyttävällä tarkkuudella ilman että subwooferin elementti iskisi pohjaan.

Parhaimmillaan soundbar on kuitenkin todellisella Dolby Atmos ja DTS:X -ääniraidalla kuultuna, sillä kummatkin ovat kertaluokkaa perinteisempiä 5.1-monikanavaääniä laadukkaampia sekä oikeasti avaria. PlayStation 5 -pelikonsolin hankinnan jälkeen olen ostanut useita 4K blu-ray elokuvia, joista löytyy huippuluokan objektipohjainen ääniraita, joka on melkoista audiovisuaalista karkkia. Lämmin suositus kaikille elokuvaharrastajille!

(Yhteensä 1 290 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Elokuvateatterin äänentoisto soundbarilla”

  1. For those wondering like I was, I can now confirm that yes, the built-in Netflix application on LG C8 television does pass through Dolby Atmos soundtrack over ARC connection without any issues. There are occasionally connection issues with some Dolby Atmos demo videos, but there are no problems using the built-in Netflix application.

    I am extremely happy with my purchase and two months in, it continues to exceed my expectations for it. Highly recommended!

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.