Kanadan kuluva vaalivuosi huipentuu maanantaina viralliseen äänestyspäivään, jolloin maalle valitaan uusi parlamentti liittovaltion johtoon. Neljä vuotta sitten vaalit voitti suurella äänivyöryllä tuolloin vielä kokemattomana pidetyn Justin Trudeaun luotsaama liberaalipuolue, joka palasi hallitusvastuuseen lähes kymmenen vuoden jälkeen. Kiiltokuvamaisella imagolla sekä vastustamattomalla hymyllä kanadalaiset tuolloin vakuuttanut pääministeri on kuitenkin sittemmin ryvettynyt monissa skandaaleissa ja käy nyt vaalitaistelua puolustusasetelmissa.
Liberaalien vuoden 2015 äänivyöry oli huima
Trudeau nousi Kanadan politiikan huipulle useiden mielestä kuuluisan sukunimensä sekä hyvin taktikoidun vaalikampanjan avulla. Kanadan pääministerinä vuosina 1968 – 1984 toimineen Pierre Trudeaun pojasta leivottiin koko kansan rakastama vaihtoehto kymmenen vuotta hallinneen konservatiivipuolueen Stephen Harperille. Trudeau edusti vaalipuheissa toivoa muutoksesta sekä korkeaa etiikkaa, ja tämän vaalilupaukset upposivat kansaan kuin veitsi voihin.
Medialla oli suuri rooli uudistusmielisen nuoren ja viattoman johtajan mielikuvan luomisessa. Arvostelijoiden mielestä Trudeau kiittikin mediaa tästä tuesta pari vuotta myöhemmin, kun hallitus viime vuonna myönsi noin 600 miljoonan dollarin verohelpotukset valituille medioille, suurimpana liberaareille suosiollinen yleisradioyhtiö CBC.
Media avitti Justinin valtaan
Hallituskauden alkuvaiheen valtaisa kansansuosio on kuitenkin sittemmin vaihtunut pettymykseen, sillä kautensa aikana liberaalit ovat tulleet tunnetuksi mitäänsaamattomuudestaan. Tärkeitä kansallisia aloitteita on saatu aikaiseksi vain vähän ja hallitus on tehnyt useita täysin lupaustensa vastaisia päätöksiä.
Toimettomuuden lisäksi hallituskautta on leimannut myös sanojen ja tekojen päinvastaisuus. Samaan aikaan kun Trudeaun hallitus on julistanut ja saarnannut ilmastohätätilasta, se kuitenkin osti melkein viidellä miljardilla dollarilla haltuunsa vastustukseen jämähtäneen öljyputken, jota se on sittemmin runnonut eteenpäin.
Toinen petetty vaalilupaus on ollut kaikkia kanadalaisia läheisesti koskettava asumisen kalleus. Hallitukselta on riittänyt paljon puhetta, mutta tekojen suhteen liberaalit ovat olleet hyvin haluttomia puuttumaan esimerkiksi järjettömiin mittasuhteisiin paisuneeseen ulkomaiseen rahanpesuun suurkaupunkien asuntomarkkinoilla. Samaan aikaan Kanadan kolmanneksi suurin puolue, uusi demokraattinen puolue NDP, on saanut provinssitasolla aikaiseksi helpotuksia ainakin täällä British Columbiassa.
Kaikesta on tullut kallista
Varsinainen katastrofi Trudeaun hallitukselle on ollut maahanmuutto, joka oli yksi ensimmäisiä asioita joita hallitus lisäsi valtaan päästyään. Hyvesignaloinnissa kunnostautunut pääministeri toi myös ensi töikseen kiireellä Kanadaan 50 000 Syyrian pakolaista, jonka jäljiltä on paljastunut useita väärinkäytöksiä sekä väkivaltaisia tulijoita. Tulijoille annettiin myös pikakaista pysyvään asumislupaan, niin että osalla on näissä vaaleissa jo Kanadan kansalaisuus.
Trudeaun Kanadaan kaikki ovat olleet tervetulleita
Laiton maahanmuutto on ollut puolestaan otsikoissa Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla, jonka yli on Trudeaun Twitterissä esittämän kutsun jälkeen lampsinut laittomasti yli 50 000 ihmistä. Monet näistä ”pakolaisista” saapuvat rajalle suoraan lentokentältä taksikyydillä. Yötä päivää ajavista pakolaistakseista onkin tullut Amerikan puolella asuville paikallisille tuottoisa elinkeino, samaan aikaan kun Kanadan hallitus ei ole tehnyt asialle parin vuoden aikana yhtään mitään.
Yhdysvaltojen ja Kanadan raja on pitkä ja valvomaton
Kanadaan voi tällä hetkellä vain kävellä
Pääministerimme on tullut myös tunnetuksi anteeksipyytelystään sekä kumartelustaan kaikkiin suuntiin. Kaikkien mielistely on tehnyt selkeästä johtamisesta mahdotonta, mistä monimutkainen suhde Kiinaan on hyvä esimerkki. Huawein talousjohtajan aresti Vancouverissa on ajanut Kanadan poliittisesti hankalaan välikäteen, jonka tuloksena kiinalaisten liike- ja muu matkustus Kanadaan on vähentynyt huomattavasti. Samaan aikaan Trudeaun on ollut vaikea luoda hyvää suhdetta kaikkein tärkeimmän kauppakumppanin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpiin, vaikka maat lopulta sopivatkin uudesta kauppasopimuksesta.
Suhde Trumpiin on ollut Trudeaulle vaikea
Kulissien takaa on paljastunut myös lukuisia skandaaleja, jotka kertovat täysin erilaisesta Trudeausta kuin tuhannet selfie-kuvat ovat antaneet ymmärtää. Pääministeri on muun muassa nauttinut lomasta hämärän miljardöörin yksityissaarella ja esiintynyt nuoruudessaan useaan kertaan mustassa kasvomaalauksessa. Viimeisin tapaus osoittaa voimakasta ristiriitaa, sillä Trudeau on vastaavissa tilanteissa jeesustellut useaan otteeseen muiden poliitikkojen kohdalla, mutta ei ole tullut julki omasta historiastaan.
Selfiet ovat hallinneet pääministerin vierailuja
Hallituskauden merkittävin kohu on kuitenkin käyty kanadalaisen rakennusyhtiö SNC-Lavalinin ympärillä, jossa Trudeau henkilökohtaisesti painosti oman hallituksensa oikeusministeriä pidättäytymään nostamasta lahjontasyytteitä yhtiön Libyassa suorittamista hämäräbisneksistä. Painostuksen tultua ilmi, kolme liberaalihallituksen ministeriä erosi, mukaanlukien naispuolinen oikeusministeri. Trudeaun toiminta sai ”vakavat nuhteet” hallituksen etiikkakomitealta, mutta se ei kuitenkaan kaatunut. Tapaus toi kuitenkin esiin täysin erilaisen puolen pääministeristä kuin mediassa on totuttu näkemään, mikä saattaa heijastua vaaliuurnilla.
Toimettomuuden ja skandaalien vastapainona hallitus on saanut myös läpi joitain hankkeitaan, kuten jo mainittu maahanmuuton roima lisäys sekä kauppasopimus USMCA. Hallituksen suurimmaksi ansioksi jää kuitenkin kannabiksen laillistaminen, joka tuli voimaan viime vuonna. Silti sekään ei ole sujunut täysin suunnitellusti, siitä toivottujen verotulojen ollessa arvioitua pienempiä. Provinsseilla on ollut myös suuria vaikeuksia myöntää lisenssejä jälleenmyyjille ja suuryritykset ovat ottaneet haltuunsa ison osan markkinoista. Laillisen myynnin osuuden arvioidaan olevan myös ainoastaan kolmannes, huumemyyjien välittäessä edelleen kaksi kolmannesta Kanadassa myytävästä ruohosta.
Hallitus laillisti kannabiksen luvatusti
Kaikkea tätä vasten onkin kiintoisa käydä vaaliuurnille ja nähdä mitkä ovat kanadalaisten tunnot viime vuosien hapuilevasta suunnasta ja sen ajoittaisesta täydellisestä puuttumisesta. Liberaalien uutta äänivyöryä tullaan tuskin näkemään, sillä viimeisimmissä provinssivaaleissa konservatiivit ovat vieneet enemmistön melkein kaikissa provinsseissa Atlannin rannikkoa lukuun ottamatta.
Alun innostus on sittemmin vaihtunut pettymykseen
Provinsseissa valta on jo vaihtunut konservatiiveille
Tuoreimmissa mielipidetiedusteluissa kaksi suurinta puoluetta, liberaalit ja konservatiivit, ovatkin olleet kannatuksessa käytännössä tasoissa, joskin äänestystulos tulee ratkeamaan varsinaisten edustajien määrällä. Onkin mahdollista että valta Kanadassa vaihtuu tai sitten Justin Trudeau joutuu aloittamaan toisen kautensa vähemmistöhallituksella, jonka kausi voi jäädä skandaalien jatkuessa lyhyeksi.