On kulunut jälleen neljä vuotta ja maailman [aseta tähän oma superlatiivisi] kansa valitsee jälleen itselleen johtajan. Puhun tietenkin Yhdysvaltojen presidentivaaleista, jotka käydään tänään tiistaina täällä rajan eteläpuolella. Sattumalta satun olemaan juuri paraikaa työmatkalla itärannikolla Bostonissa, Massachusettsin osavaltiossa, joka on ollut viime vuosina demokraattien hallitsemaa aluetta. Täällä Obama on vahvoilla ja saattaa korjata potin tälläkin kertaa.
Amerikan epäsuorassa äänestysjärjestelmässä ei ole paljoa järkeä valitsijamiehineen päivineen ja koko touhu on muutenkin suurta kahden vaihtoehdon välistä sirkusta. Valitettavasti päätöksellä on kuitenkin (vielä edelleen) maailmanlaajuista merkitystä, joten toivoa sopii, että kansa osaisi äänestää ”oikein”. Tulos saattaa olla kuitenkin arvaamaton, koska täkäläisten äänestyspäätökseen vaikuttavat niin moninaiset (ja yleensä täysin merkityksettömät) asiat. 😕
Varma asia kuitenkin tälläkin kertaa lienee, että vaaleissa äänestää vain osa koko kansasta. Äänestysoikeus Amerikan ihmemaassa vaatii nimittäin erillistä äänestäjäksi rekisteröitymistä, minkä vuoksi viime presidentinvaaleissa vuonna 2008 vain 57,37% äänioikeutetuista äänesti vaalipäivänä. Koko tuolloin 304-miljoonaisesta kansasta vaaliuurnilla kävi noin 132 miljoonaa. Lukema on ollut viime kertoina pienessä kasvussa, mutta edelleen varsinkin pienemmissä tuloluokissa äänestäminen ei ole kovin yleistä, johtuen ainakin osin systeemin monimutkaisuudesta.
Ihmiset myös kokevat, että todelliset vaihtoehdot puuttuvat. Yhdysvallat ei ole virallisesti kaksipuoluejärjestelmä, mutta käytännössä kenelläkään demokraattisen ja republikaanisen puolueen ulkopuolisella ei ole vapauden ja oikeudenmukaisuuden maassa minkäänlaisia mahdollisuuksia tulla valituksi, kuin korkeintaan paikallisvaaleissa. Presidentinvaalikampanjat ovat lisäksi nykyisin satojen miljoonien dollareiden jättikampanjoita, joihin vain isoilla pelureilla on varaa ja raha puhuu. Kampanjat keskittyvät yleensä asiakeskustelun sijaan vastapuolen mollaamiseen sekä pelotteluun, ja niinpä monille äänestyspäätöksen perusta onkin protestiäänestää vähemmän huono vaihtoehto valtaan.
Vaikka homma onkin puhdasta sirkusta, niin siitä huolimatta on kiintoisa seurata mitä jenkit tällä kertaa valitsevat. Maan hiipuvaa tulevaisuuttahan kumpikaan vaihtoehto tuskin pystyy estämään, mutta onhan näistä vaaleissa kuitenkin viihdettä taas neljäksi vuodeksi. 🙄
Ja mitä asiasta miettivät kanadalaiset? Koska Yhdysvallat on Kanadan tärkein kauppakumppani, on asialla suuri merkitys Kanadankin tulevaisuudelle. Itse valintaan kanadalaiset eivät voi tietenkään vaikuttaa, mutta Kanadassa ollaan kuitenkin hyvin tietoisia Yhdysvaltojen todellisesta tilasta sekä poliittisen järjestelmän ongelmista. Eteläiseen naapuriin suhtaudutaan yleensä pienellä epäuskoisuuden ja huumorin sekoituksella, kuten alapuolisesta videostakin voi päätellä. 8)
Vaalisirkus on melkoista täällä jenkeissä. Olen tosiaankin paraikaa Bostonissa työmatkalla ja hotellin noin 50 tv-kanavasta ainakin 15 viettää koko yön mittaisia vaalivalvojaisia. Tilastoja ja ennusteita piisaa satamäärin. Täällä itärannikolla laskentakin on jo alkanut ja tuloksia raportoidaan, vaikka keskilännessä ja länsirannikolla äänestetään vielä pari tuntia.
Tällä hetkellä ennusteet näyttävät Obaman voittoa, mutta saa nähdä miten käy. Romneyllä on viralliset vaalivalvojaiset juuri täällä Bostonissa, joten sieltä saanee huomenna ilmaista kakkua jos voittoa ei tulekaan…
Melkein puoliyö täällä itärannikolla. Obaman voitto on ollut varman näköinen jo pari tuntia ja puoli tuntia sitten CNN ennusti tuloksen olevan jo pitävä ja Obaman voittavan. Fox News kuitenkin yrittää edelleen selittää tilannetta avonaiseksi ja että ääniä voi olla vielä piilossa republikaanien vahvoilla alueilla. Ja jos ei muuta, niin spekuloidaan sillä olisiko ratkaisevissa osavaltioissa mahdollisuutta uudelleenlaskentaan. Lisäksi on näytetty psykologia selostamassa miten tämä on kaikesta huolimatta erittäin heikko mandaatti Obamalle ja että pohja toiselle kaudelle on erittäin heikoissa kantimissa.
On ne huvittavia tuolla Fox Newsillä. Melkein käy sääliksi toimittajia joiden on kuin pakko yrittää selittää kiistattomaksi osoittautuvaa asiaa vielä eriksi…