Niin se vaan alkaa olla vuosi lopuillaan ja sen yhtenä merkkinä oli eilen firman pikkujoulut. Kuten viime vuonna, tänäkin vuonna tapahtuman järjestäjät olivat löytäneet tapahtumalle sangen uniikin pitopaikan. Paikkana toimi entisen Itä-Berliinin paraatikatu Karl-Marx-Alleen varrella, lähellä Alexanderplatzia, sijaitseva legendaarinen Café Moskau. Kyseinen ravintola oli yksi seitsemästä DDR-ajan Berliiniin 60-luvulla rakennetuista ”kansainvälisistä ravintoloista”, joissa itäberliiniläiset pystyivät nauttimaan kansainvälisestä ruoasta sekä vaikutteista. Muut ravintolat tunnettiin nimillä Budapest, Waschau, Bukarest, Sofia, Praha ja Morawa. Kuten nimistä voi päätellä, oli tarjottu kansainvälinen katsaus muiden itäblokin maiden mukainen.
Café Moskau 60-luvulla ja nyt
Näissä ravintoloissa ja niiden yökerhotiloissa kokoontui itäberliinin moderni ja trendikäs väki. Erityisesti Café Moskau edusti Itä-Berliinin eleganteinta yöelämää. Päivisin ja iltaisin rakennuksen kahvila sekä tanssi-ravintola keräsivät paikalle monia tanssin ja korkealaatuisen mokka-kahvin ystäviä. Huippuaikaan rakennuksessa työskenteli noin 160 henkilöä ja siellä oli noin 800 asiakaspaikkaa.
Trendikästä iltaelämää itäaikaan
80-luvulla ravintolan hohto oli kuitenkin hieman himmentynyt, sillä sen 60-luvun betoniarkkitehtuuri sekä sisustan neuvostoliittoa ihaileva sisustus eivät edustaneet enää modernia edes Itä-Berliinissä. Ravintolaa modernisoitiinkin voimakkaasti vuosikymmenen aikana, jonka myötä se sai takaisin ainakin osan alkuperäistä vetovoimaansa. Kuitenkin vain muutama vuosi tämän jälkeen Berliinin muuri murtui ja Café Moskau, kuten kaikki muutkin DDR:n aikaiset ravintolat ja liikkeet, joutuivat pian sulkemaan ovensa. Lännestä kun vyöryi entisen idän alueelle uusia, aidosti moderneja, vaikutteita ja huvituksia. Kuitenkin 90-luvulla maailmanmaineeseen nousseen Berliinin klubiskenen myötä rakennus sai uutta käyttöä uudistettuna yökerhona. Tämäkin taival kuitenkin loppui 2000-luvulla, kun berliiniläinen Week-End klubi muutti rakennuksesta. Sittemmin rakennuksessa on järjestetty vain pikkujoulujuhlamme kaltaisia tilaustapahtumia.
Komeasti valaistuja tiloja
Lumisateen keskellä matkasimme paikanpäälle iltaseitsemäksi ja pikkujouluissa vierähtikin aina yö yhteen saakka kolleegojen kanssa jutellessa ja menosta nauttiessa. Vaikka itse en pikkujouluista tapahtumana niin perusta, niin legendaarisen Café Moskaun näkeminen oli kyllä hieno kokemus. Sen maine kun on meillekin tuttu ja sen ulkoseinämän sosialistista mosaiikkia sekä katolla olevan ensimmäisen Sputnik-luotaimen täysikokoista jäljennöstä on tullut ihmeteltyä monet kerran aiemminkin.
Sputnik ja mosaiikkeja
Pikkujouluilla