Viimeaikaista Washingtonin matkakertomustani lukeneet ovat saattaneet saada sellaisen käsityksen, että puolentoista kuukauden mittainen työmatkani Yhdysvaltojen pääkaupunkiin on pelkkää lomailua. Aivan näin ei asia kuitenkaan ole ja nähtävyyksien kiertelyyn ja työmatkan ulkopuoliseen kaupungin näkemiseen on ollut aikaa vain ja ainoastaan viikonloppuisin. Onneksi sentään kelit ovat pääosin suosineet viikonloppuisin, kuten myöskin viime viikonloppuna, jolloin tein pitkän kävelylenkin National Mall puiston alueella.
Suuren puistoalueen sisällä sijaitsee monia kiintoisia nähtävyyksiä, mutta puiston itä-länsi akselin länsipäässä sijaitsee Lincoln Memorial on näistä kenties kiintoisin. Tämä kreikkalaisista temppeleistä inspiraationsa ammentava valtava monumentti valmistui vuonna 1922 ja se on omistettu Yhdysvaltojen 16. presidentin, Abraham Lincolnin, muistoksi. Huhtikuussa vuonna 1865 salamurhattu Lincoln on amerikkalaisten suosikkipresidentti, jonka ansioiksi luetaan maan johtaminen kivuliaan Amerikan sisällissodan lävitse sekä orjuuden lopettaminen maassa.
Lincolnin muistomerkki on maailmanlaajuisesti tunnettu, sillä se on nähty kymmenissä elokuvissa. Se on myös tunnettu tausta monelle merkittävälle marssille, puheelle sekä konsertille. Kuuluisin puhe muistomerkillä lienee Martin Luther King Juniorin kuuluisa ”I Have a Dream” -puhe, jota oli elokuun 28. päivä vuonna 1963 kuulemassa yli 250 000 ihmistä. Lincolniin liittyvästä henkisestä perinnöstä johtuen muistomerkki onkin ollut erilaisten ihmisoikeusliikkeiden suosima kokoontumispaikka ja siellä on muun muassa esitetty mieltä Vietnamin sotaa vastaan. Melkein vuosisadan seisseestä muistomerkistä onkin muodostunut amerikkalaisille rakas symbolia, jolla vierailee vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä.
Lincoln Memorial idästä lähestyttäessä
Muistomerkkiä kannattaa lähestyä National Mallia pitkin kävellen idästä, sillä tuolloin se näyttäytyy edessään levittäytyvää 618 metriä pitkää ja 51 metriä leveää heijastusallasta vasten. Vain puolisen metriä syvä allas on on remontoitu vuonna 2011 ja sen tyyni pinta heijastaa upeasti marmorisen Lincoln Memorialin. Lähempänä muistomerkkiä kannattaa myös katsastaa tulosuuntaan, jossa heijastuu puolestaan Washington Monument. Näin ainakin tyynenä päivänä, sillä lauantai oli sen verran tuulinen päivä, että nämä kuuluisat heijastukset jäivät koko lailla näkemättä.
Temppelin herra kotonaan
Marmorinen Abraham Lincoln
Monumentille noustaan leveitä portaita pitkin, joiden yläpäästä aukeaa hieno maisema National Mallille. Portaiden yläpäässä sijaitsevan pylväikön välistä näkyy myös itse temppelin herra, marmorisella istuimellaan levollisesti istuva Abraham Lincoln. Jättimäinen patsas on viisi metriä korkea, mutta on pakko sanoa, että odotin sen olevan vieläkin suurempi. Mittasuhteet ovat kuitenkin sopuisat ympäröivään temppelitilaan nähden ja kokonaisuus on näyttävä.
Mies istuimellaan
Koko ympäröivä paikka on täynnä symboliikkaa, lähtien aina pilareista, joita on yhtä monta kuin osavaltioita Lincolnin aikaan. Kolmeen osaan jakautuvan sisätilan kahdessa sivuholvissa on ikuistettuna kaksi Lincolnin kuuluisaa puhetta; hänen toinen virkaanastujaispuheensa sekä kuuluisa sisällissodan aikainen Gettysburgin puhe.
Tuulinen ja ei niin heijastava allas
Näkymä pylväikön lävitse
Muistomerkki on auki ympäri vuorokauden ja mukava vierailla, sillä paikalla ei ole minkäänlaisia turvajärjestelyitä, joita Washington on kyllä muuten täynnänsä. Vaikka muistomerkki onkin vähän kaukana lähimmistä metroasemista, kannattaa kävely sinne ehdottomasti ja matkalla näkee myös monia muitakin kiintoisia muistomerkkejä.