Lincoln Memorial saattaa olla tunnetuin muistomerkki Washingtonin keskustassa sijaitsevan valtavan National Mall puiston alueella, mutta se ei ole kuitenkaan ainoa merkittävä muistomerkki alueella. Toinen näyttävä ja vähintään yhtä keskeinen muistomerkki on vasta vuonna 2004 valmistunut suurikokoinen muistomerkki toisessa maailmansodassa kuolleelle yli 400 000:lle amerikkalaissotilaalle.
Jättimäinen toisen maailmansodan muistomerkki
Mahtipontinen avoilmamuistomerkki on hieman tylsä nähtävä kauniina talvipäivänä, jolloin sen suuri suihkulähde ei ole käytössä. Kylmästä viimasta huolimatta paikalla oli kuitenkin muutamia turisteja, jotka kiertelivät tarkastelemassa muistomerkin pilareita sekä muistolaattoja lähempää. Kiintoisa havainnoillistus muistomerkillä on The Price of Freedom nimellä tunnettu osa teoksesta, jossa 4048 kultaista tähteä symboloivat kukin sataa sodassa kuollutta sotilasta. Tähtiseinämä auttaa ymmärtämään kuinka suuri määrä pelkästään amerikkalaisia sotilaita tässä maailmanhistorian tuhoisimmassa sodassa kuoli.
Yksityiskohtia muistomerkillä
Kyseinen sotamuistomerkki on katsastamisen arvoinen matkalla Lincoln Memorialille, mutta eipä siellä kymmentä minuuttia enempää ole tarvetta viettää. Hieman kiintoisampi, tosin huomattavasti pienempi, sotamuistomerkki on Korean sodan veteraaneille pyhitetty muistomerkki, joka sijaitsee aivan Lincoln Memorialin lähettyvillä.
Kolmionmuotoinen muistomerkki esittää 19 amerikkalaissotilasta partiossa sodan aikana. Teräksestä tehdyt sotilaat ovat varsin eläväisen oloisia ja patsaiden juuressa kasvava matala katajapensas luo ovelaa vaikutelmaa metsässä vaeltavasta partiosta. Patsaiden vieressä on musta seinämä, johon on kaiverrettu aavemaisen haaleita valokuvia amerikkalaisista sotilaista. Seinämän vierellä olevaan kivitauluun on lisäksi kaiverrettu sodan tilastoja, kuten kuolleiden amerikkalaisten määrä (54 246), perässään periamerikkalainen idiomi Freedom Is Not Free.
Korean sodan muistomerkki
Sotaisan maan pääkaupungissa riittää sotamuistomerkkejä ja lähettyvillä sijaitsee myös muistomerkki amerikkalaisille edelleen hankalasti käsiteltävästä Vietnamin sodasta, josta maa joutui perääntymään. En kuitenkaan kerennyt vierailla tällä muistomerkillä, vaan suuntasin puiston eteläosaan, jossa sijaitsee alueen uusin muistomerkki, vuonna 2011 paljastettu kunnianosoitus ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King, Juniorille. Kohtuullisen simppeli muistomerkki sijaitsee Tidal Basin -tekojärven rannalla ja katsoo veden yli kohti etelää.
Martin Luther King, Juniorin uusi muistomerkki
Järven rantaa kiertää kävelytie, joka on lenkkeilijöiden suosiossa. Kauniina päivänä maisema kävelytieltä onkin kaunis, kun esimerkiksi Washington Monument piirtyy vedenpintaa vasten. Järven ympärille on istutettu kymmeniä kirsikkapuita, jotka tarjoavat varmasti kukkiessaan keväämmällä hienoja valokuvaus mahdollisuuksia.
Tidal Basen rantaa
Järven länsirannalla sijaitsee pinta-alaltaan kenties keskustan suurikokoisin muistomerkki Franklin Delano Roosevelt Memorial. Tämä toistasataa metriä pitkä ulkoilma muistomerkki kunnioittaa Yhdysvaltojen 32. presidenttiä, joka palveli virassaan erittäin vaikeana ajanjaksona vuosien 1933 ja 1945 välillä. Tähän väliin mahtuivat niin Yhdysvaltojen historian suurin lama 30-luvulla kuin toinen maailmansotakin.
Franklin Delano Roosevelt Memorial
Roosevelt on Yhdysvaltojen ainoa presidentti, joka on palvellut virassaan enemmän kuin kaksi kautta. Maailmansodan vuoksi Roosevelt vannoi virkavalan peräti neljä kertaa ja palveli virassa aina kuolemaansa saakka. Myös muistomerkki on rakennettu näiden virkakausien ympärille, jaksottuen neljään eri tilaan. Maansa läpi vaikeiden aikojen menestyksekkäästi luotsannut Roosevelt on amerikkalaisten suuresti arvostama henkilö ja jatkuvasti kolmen suosituimman presidentin joukossa. Myös historioitsijoiden keskuudessa Roosevelt on suuressa arvossa ja häntä pidetään Abraham Lincolniin ja George Washingtoniin verrattavana historian henkilönä.
Muistomerkiin yksityiskohtia eri aikakausilta
Muistomerkki on helppo kulkea, sillä se on tarkoituksella suunniteltu esteettömäksi. Roosevelt kun oli itsekin koko presidenttikautensa pyörätuolin vanki, polion halvaannutettua hänen alavartalonsa vuonna 1921. Hieman syrjässä sijaitseva muistomerkki on suosittu vierailukohde ja varsinkin poseeraaminen Rooseveltin kuuluisan skotlanninterrierin, Falan, seurasssa on suosittua turistien keskuudessa.
Muistomerkin läpi on hyvä jatkaa matkaa Tidal Basen etelärannalla sijaitsevalle Jefferson Memorialille. Suuri temppeli on pyhitetty Yhdysvaltojen kolmannelle presidentille ja maan perustajaisiin (Founding Fathers) kuuluvalle Thomas Jeffersonille. Temppeli on kooltaan Lincoln Memorialiin verrattava rakennelma, mutta syrjäisempi sijainti ei ole tehnyt siitä yhtä suosittua. Ei vaikka Jefferson kuuluu myös amerikkalaisten suosikkeihin.
Jefferson Memorial vastarannalla
Sisältä temppeli on sangen karu ja sisältää lähinnä Jeffersonin 5,8 metriä korkean pronssipatsaan. Temppelin katto on saanut vaikutteita Rooman Pantheonilta ja onkin hieman samanlainen rakennelma, tosin pienemmässä mittakaavassa ja ilman katossa olevaa oculusta. Seinillä on luettavissa lukuisia lainauksia Jeffersonin puheista ja kirjoituksista, joissa hän rakasti korostaa henkilön oikeutta vapauteen (liberty).
Yhdysvaltojen kolmas presidentti Thomas Jefferson
Minulta kului kolmisen tuntia kävellä kaikille mainituille muistomerkeille ja kävelyreissulle kertyi matkaa seitsemisen kilometriä. Etäisyydet muistomerkkien välillä ovat paikoin sangen pitkiä ja varsinkin Jefferson Memorial sijaitsee hieman syrjässä muista. Kuitenkin kauniina poutapäivänä hieman pidempi kävely ei haitannut minua ollenkaan ja olenkin tyytyväinen että tulin käyneeksi kaikille muistomerkeillä. Ainoastaan Vietnamin sodan muistomerkki jäi tällä kertaa näkemättä ja siellä pitää yrittää piipahtaa vielä joku päivä.