Maailmantalous on ollut poikkeuksellisessa mylleryksessä viime kuukausien aikana. Puolittunut öljytynnyrin hinta on ajanut monet öljyntuottajamaat ahtaalle voimakkaasti supistuvien tulojen vuoksi, mikä aiheuttaa suuren aukon maiden valtiontaloudessa. Voimakas lasku on yllättänyt kaikki ja eikä kukaan tiedä kuinka kauan tilanne jatkuu tai milloin pohjakosketus edes tapahtuu. Tilanteen taustalla on monia syitä hidastuneesta talouskasvusta, geopoliittisiin ja taloudellisiin vastakkainasetteluihin öljyntuottajamaiden sekä Yhdysvaltojen nousevan liuskekaasuteollisuuden sekä Iranin ja Venäjän kaltaisten maailmanpolitiikan häiriköiden välillä.
Tuontiöljystä riippuvaiset maat sekä kuluttujat ympäri maailman ovatkin sekavan tilanteen tilapäisiä voittajia. Polttoaineen hinta on pudottunut todella voimakkaasti ja Vancouverissa litra polttoainetta maksaa nyt alimmillaan tasan yhden dollarin (71 eurosenttiä litra). Siinä on pudotusta 33% muutaman vuoden takaisista puolentoista dollarin huippuhinnoista. Vielä halvempaa polttoaine on Kanadan öljytuotannon ytimessä Edmontonissa, jossa litrahinta on tätä kirjoittaessa 0,68 dollaria (48 eurosenttiä litra). Vieläkin halvempaa polttoaine on Amerikan Keskilännessä, jossa litrahinta on tätä kirjoittaessa 0,53 Kanadan dollaria (38 eurosentin) tienoilla.
Polttoaineen hinta Vancouverissa tällä hetkellä
Viime vuosien polttoainehintoihin tottuneelle kuluttajalle tämänhetkiset hinnat tuntuvat äärimmäisen halvalta, kun normaalin 60 litran tankin täyttää Vancouverissakin 60 dollarilla (42 euroa). Amerikan sydänmailla tankillinen kustantaa vaivaiset 32 dollaria (23 euroa), joten peltilehmän juottamista voi pitää puoli-ilmaisena. Halvan polttoaineen arvioidaankin säästävän Kanadassa tai autoriippuvaisessa Yhdysvalloissa asuvalta keskivertotaloudelta jopa muutama tuhat dollaria vuodessa muuhun kulutukseen, mikä rasvaa näiden kulutuksesta riippuvaisten kansantalouksien rattaita ja esimerkiksi työllisyyttä mukavasti. 💡
Halvalla öljyllä kuitenkin erilainen vaikutus Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Rajan eteläpuolella talouskasvu nostaa dollarin arvoa, mutta Kanadan dollari on menettänyt loppuvuonna arvoaan voimakkaasti. Dollarit olivat pitkään tasavahvoja, mutta nyt Kanadan polymeeridollarilla saa enää 0,84 Amerikan paperidollaria. Tämä tarkoittaa, että Amerikan puolella ostoksilla käynti on kallistunut meille kanukeille melkein 20%. Vielä vuosi sitten voimakas rajashoppailu onkin vähentynyt huomattavasti, minkä voi odottaa piristävän kanadalaisten kauppiaiden taseita, kun rahaa ei valu niin paljon etelänaapurin puolelle.
Valtiontaloudelle halvalla öljyllä on kuitenkin voimakas merkitys. Yhdysvalloissa merkitys on pienempi, mutta sielläkin uudet pienet öljyn- ja kaasuntuottajat ovat joutumassa ahtaalle alhaisen hinnan vuoksi. Suuri isku on kuitenkin Kanadan liittovaltioon ja erityisesti Albertan provinssiin, joka on vuosikausia kierinyt rikkauksissa miljardien öljytulojen ansiosta. Koska suurin osa Kanadan öljystä on työläämmin jalostettavaa hiekkaöljyä, ovat sen tuotantokustannukset paljon korkeammat kuin esimerkiksi Saudi-Arabiassa, jossa kevyttä ja vähemmän jalostamista vaativaa öljyä pumpataan helpoissa paikoissa sijaitsevista jättimäisistä öljytaskuista. Tarkkaa tietoa eri maiden tuotantokustannuksista ei ole, mutta arvioiden mukaan Albertan öljyhiekka on voitollista öljytynnyrin maksaessa 60-70 dollaria, kun saudeilla kipuraja on jossain alle parinkympien tienoilla. Tällä hetkellä viidenkympin tienoilla oleva hinta pistääkin monia kalliimpia tuotantolaitoksia ainakin väliaikaisesti kiinni ja pakottaa pienentämään tuotantoa. Myös uusien öljyesiintymien etsimisestä on tänä vuonna leikkaantunut maailmanlaajuisesti jopa kymmeniä miljardeja dollareita.
Kanadan öljyvarannot ovat maailman kolmen suurimman joukossa, joten öljymiljardeja on varmasti tiedossa tulevaisuudessa hinnan jälleen noustessa, mutta väliaikaisesti maan talous voi joutua sopeutumaan tilanteeseen (vaikka piristyvä kotimainen kulutus tarjoaakin helpotusta). Tilanne on muuttunut voimakkaasti vain syyskuusta, jolloin esimerkiksi British Columbian provinssi korjasi talousennusteitaan entistä positiivisimmaksi ja Kanadan liittovaltiokin ennusti vuodelle positiivista budjettia. Onneksi BC:n talouteen öljyn hinta vaikuttaa sangen vähän, mutta Albertassa juhlat saattavat olla ainakin joksikin aikaa ohitse.
Tulossa onkin kiintoisa vuosi maailmantaloudessa, kun kaikki seuraavat silmä kovana millä taholla pettää pokka tai loppuvat rahat ensimmäisenä. Öljyn kallistuminen on väistämätöntä, mutta siihen asti meidän isoilla bensamoottoreilla ajavien pitää vain juhlia tätä henkilökohtaista taloutta mukavasti piristävää tilannetta. 🙂