Kanadan työllisyystilanne (2015)

Leppoisa Kanada on kiinnostanut suomalaisia aina, mutta erityisesti viime kuukausina on ollut nähtävissä selvää kiinnostuksen lisääntymistä Kanadaa kohtaan potentiaalisena muuttokohteena. Taustalla on varmaan ainakin jonkin verran Euroopan epävarma taloustilanne, joka on tällä hetkellä Kanadassa paljon vakaampi.

💡 Lue viimeisin kirjoitus Kanadan työllisyystilanteesta täällä.

Työ onkin keskeinen asia Kanadaan suuntautuvia muuttosuunnitelmia tehdessä, sillä Kanadaan ei voi tuosta vain ottaa ja muuttaa, sillä maa painottaa voimakkaasti (ja aivan oikein) työperäistä tarpeeseen perustuvaa maahanmuuttoa. Kanadaan töihin pääsemiseen ei riitä edes työpaikan saaminen, sillä siinä aloittaminen vaatii vielä väliaikaisen työluvan saantia, mikä voi olla joskus kivinen taival.

On kuitenkin hyvä uutinen, että Kanadan työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä. Vaikka viime aikoina onkin uutisoitu jopa Suomessa saakka Kanadan ajautumisesta taantumaan, on kuitenkin hyvä tiedostaa tämän taustalla olevan pitkälti maailmanlaajuinen raakaöljyn hinnanromahdus, joka kurittaa Kanadan merkittävää energiasektoria. Romahduksen voi kuitenkin olettaa olevan vain tilapäinen, sillä elämmehän edelleen öljyriippuvaisessa maailmassa, joten hinnan täytyy ennemmin tai myöhemmin palautua entiselle tasolleen.

Toinen Kanadan taloutta ainakin hieman painava seikka on Kiinan talouden viimeaikainen heikko vire. Se on kuitenkin heijastunut kaikkiin maailman maihin, eikä ole täten pelkästään Kanadan ongelma. Hyvä uutinen puolestaan on, että tärkeimmän kauppakumppanimme talous rajan eteläpuolella porskuttaa ennätysvauhtia.

Kanadan taantuma johtuukin siis pitkälti ulkoisista tekijöistä, joiden voi olettaa olevan sangen tilapäisiä. Maan taloudella ole suurta rakenteellista ongelmaa, vaikka kieltämättä Kanadan tulisikin yrittää tulevaisuudessa kohdentaa laajojen luonnonresurssiensa hyödyntämiseen painottuvaa talouttaan enemmän jatkojalostusta vaativaan suuntaan.

Syy miksi Kanadan taantumaan ajautumisesta on kuitenkin pidetty suurta meteliä, johtuu tietenkin paraikaa käytävästä vaalitaistelusta, jossa taloustilanne on yksi suurimpia oppositiopuolueiden lyömäaseita. Tilanteen kauhistelu onkin siis iso osa Kanadan sisäpoliittista valtataistelua.

Kanada on kuitenkin suuri maa ja taloustilanne vaihtelee eri provinssien välillä. Pääsääntöisesti työllisyystilanne on parempi Länsi-Kanadassa (British Columbia, Alberta, Saskatchewan ja Manitoba) ja heikompi itäisissä osissa. Työllisyystilanne vaihtelee kuitenkin voimakkaasti eri toimialojen kesken, joten asiasta kiinnostuneen on syytä tutkia asiaa tarkemmin.

Esimerkiksi rakennusala jatkaa voimakasta porskuttamistaan ja esimerkiksi Vancouverissa ja Torontossa asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä kuumempia kuin koskaan aiemmin. Yksi merkittävä syy tähän on Kanadan heikoksi valahtanut dollari, joka on vuodessa tippunut Amerikan dollaria vastaan 1:1 asetelmasta noin 25% verran. Tällä devalvoitumisella on kuitenkin positiivinen puoli, sillä se on tehnyt kanadalaisista tuotteista halpoja ulkomaalaisten yritysten ostaa, mikä tukee vientiä. Lisäksi Kanada on nyt erittäin halpa turistikohde ja turismin parissa työllisyystilanne onkin ennätyshyvä.

Eli yleisellä tasolla Kanadalla voidaan sanoa menevän hyvin, taantumasta huolimatta. Niinpä Kanadasta kiinnostuneiden suomalaisten kannattaakin jatkaa suunnitelmien tekemista, mutta tutkia oman alansa työllisyyttä eri provinsseissa. Alapuolella on listattu provinssikohtaiset työttömyyslukemat viime kuulta. Suluissa olevat lukemat ovat elokuulta 2014, kertoen muutoksen viimeisten 12 kuukauden aikana. Aiempien vuosien työllisyystilanteesta voi lukea lisää täällä.

— Newfoundland 11.5% (13.5)
— Prince Edward Island 10.8% (10.0)
— Nova Scotia 8.4% (8.8)
— New Brunswick 10.1% (8.7)
— Quebec 8.0% (7.7)
— Ontario 6.8% (7.4)
— Manitoba 5.7% (5.5)
— Saskatchewan 4.7% (4.2)
— Alberta 6.0% (4.9)
— British Columbia 6.9% (6.1)

(Yhteensä 1 459 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

6 vastausta artikkeliin “Kanadan työllisyystilanne (2015)”

  1. Hei,

    Törmäsin blogiisi googletellessani tietoja työmahdollisuuksista Kanadassa. Olin Ontariossa vaihdossa ja jonkin asteinen rakkaus maahan ja sen ihmisiin pääsi tänä aikana syntymään. Blogisi kertookin mahtavasti työluvan saannista, kun työpaikka maasta jo löytyy.

    Olen lähes valmis ktm ja olenkin ajatellut hakea SWAP Canada ohjelman kautta work and travel viisumia sinne, ajatuksenani hakea koulutustani vastaavia töitä. Aloinkin nyt mietimään onko sinulla jonkinlaista käsitystä/mielipidettä onko tuollaisella väliaikaisella viisumilla mahdollista hakea töitä, joiden kautta voisi sitten hakea ihan pysyvämpää jo olemassa olevaan työpaikkaan liittyvää työlupaa? Enimmäkseen kysesellä viisumilla tehdään varmasti lyhytaikaisia hommia, mutta tässä vaiheessa (ja tämän ikäisenä) oma ammatillinenkin kehitys kiinnostaa.

     
    1. Hei Susanna,

      Kiva kuulla että blogistani on ollut sinulle iloa. Olen paraikaa kirjoittamassa laajempaa opasta työnhausta Kanadassa, joten pidähän blogiani silmällä! 😉

      Itsellämme ei ole kokemusta SWAP Canada tai Working Holiday vaihdoista, mutta olemme tavanneet monia nuoria, jotka ovat tulleet Kanadaan juuri tätä reittiä. Erityisesti Australialaiset nuoret tuntuvat suosivan näitä ohjelmia kun tulevat Kanadaan töihin esimerkiksi hiihtokaudeksi. Nämä vaihto-ohjelmat on suunnattu nuorille (alle 35-vuotiaille) ja ne oikeuttavat tehdä mitä vain työtä maksimissaan vuoden ajan. Koska kyse on väliaikaisesta luvasta, tullaan sen kautta yleensä juuri kausipainotteisiin töihin jotka eivät vaadi suurta perehdyttämistä ja joilla on selkeä päättymispäivä, esimerkkinä juuri työskentely hiihtokeskuksella kauden ajan.

      Yksi autralialainen tuttavani pystyi jatkamaan pidentämään omaa lupaansa aiemman rauettua eli se on mahdollista, mutta edellyttää jonkinlaista paperityötä. Jos töitä vaan riittää, niin vuoden jälkeen voi olla mahdollista hakea pysyvämpää statusta muunkin ohjelman alla. Vaihtoehtoja on monia jos työt jatkuvat.

      En tiedä minkälaista työtä olet hakemassa, mutta voi olla ehkä hieman hankala löytää koulutustasi vastaavaa pysyvää tai pitkäaikaista työtä tämän ohjelman alla. Mahdotonta sekään tuskin on, mutta työnantaja arvostaa yleensä enemmän hakijaa jolla on edellytykset jatkaa töissä niin kauan kuin työt vain jatkuvat.

      Yksi juttu mitä tuolla SWAP:in sivuillakin tähdennetään on, ettei ohjelma takaa työpaikkaa. Se tarjoaa edellytykset tulla laillisesti Kanadaan vuoden ajaksi ja tuona aikana hakea töitä. Muistan uutisissa olleen joskus juttua nuorista, jotka eivät kaikesta huolimatta löytäneet töitä ja tuloksena oli sangen kallis loma. En tiedä paljonko nuo SWAP:in tarjoamat avut CV:n kampaamisessa yms. auttavat. Jos sinulla on mielestäsi hyvää työkokemusta jonka uskoisit kiinnostavan työantajia, niin onhan tuossa silloin hyvät lähtökohdat. Jos aiempaa relevanttia työkokemusta ei ole, voi työn saanti olla hankalampaa.

      Onnea suunnitelmiisi ja palaahan kertomaan meille miten sinulle kävi. Hyvää kiitospäivää sinne Suomeen. 😛

       
  2. kiitos paljon Klaus tiedoista,olen 45v rekkakuski ja olisin kovasti kiinnostunut kanadaan muutosta,paljon on kuljettajan paikoja siellä näköjään,minkähän laiset kurssit siellä täytyy suomalaisen ammattikuljettajan käydä että pääsee rattiin?minulla on kaikki lisenssit mitä euroopassa tarvitaan mut mietin et miten ne siellä käy.

     
    1. Terve Pasi,

      Nyt kysyt alueesta josta minulla ei ole mitään omakohtaista kokemusta, mutta netistä löytyi hakemalla tällainen perustietoa sisältävä sivu. Vaikka sivu onkin laadittu brittiläisille kuljettajille, pätee se EU:n johdosta varmaan melkein 1:1 suomalaisiinkin kuskeihin, joten luehan sieltä enemmän. 🙂

      Vaikuttaa siltä että nuhteeton ja pitkäaikainen ajokokemus on tärkeintä näissä töissä. Pitkillä ja tiettömillä etapeilla pitää myös pystyä huoltamaan kuorma-autoa tarpeen tullen. Vaikuttaa että ulkomaalaisille kuljettajille on kysyntää eli kuulostaa siltä että työtilanne on hyvä. Ota kuitenkin huomioon että tulosi riippuvat ajomääristä ja tuolla mainitaan vuosittaisiksi ansioiksi 50 000 – 70 000 dollaria, millä elää kyllä mukavasti isojen kaupunkien ulkopuolella.

      Ajaminen täällä suunnassa on hyvin erilaista kuin Suomessa. Etäisyydet ovat todella pitkiä ja kuorma-autot ajavat tuhansienkin kilometrien mittaisia keikkoja tiukkojen aikataulujen saattamana. Tien päällä tulee siis oltua ja kotoa ollaan poissa pitkiä aikoja. Ei varmaan mitään uutta sinulle, kun kerran ammattikuski jo olet, mutta huomionarvoista.

      Täkäläinen sää ja maasto ovat myös sangen äärimmäisiä. Suomessa on onneksi totuttu talveen, mikä on pakollinen kokemus täällä suunnalla. Vuoristot ovat kuitenkin haaste mitä Suomessa ei koe ja varsinkin täällä British Columbiassa joutuu varmasti kiintoisiin tilanteisiin. Jos sinulla näkyy Discovery Channel tai National Geographic Channel telkkarissa, niin sellaiset sarjat kuin Highway Thru Hell ja Ice Road Truckers on kuvattu juuri täällä ja kertovat olosuhteista. Joitain klippejä löytyy myös Youtubesta.

      Viimeinen mieleen tuleva erikoisuus on, että täkäläisillä rekoilla ei kaiketi ole minkäänlaisia nopeusrajoittimia eli kuljetukset liikkuvat todella kovaa liikenteen seassa. Ei ole mitenkään tavatonta joutua yhdistelmän ohittamaksi ajaessaan lähemmäs 120km/h. Korkeat nopeudet saattavat toisinaan tehdä ajamisesta haastavaa, varsinkin huonolla säällä vuoristossa.

      Toivottavasti kuitenkin suunnitelmasi toteutuvat ja pääsette muuttamaan tänne Kanadaan! 😛

       
  3. Olen valmistunut Suomessa sosionomiksi ja tahtoisin tietää mitä töitä koulutuksellani voisi saada Kanadasta. Mistä tätä asiaa voisi tiedustella? Olen 36 vuotias ja puhun sujuvaa englantia, jota olen käyttänyt myös työtilanteissa.

     
    1. Terve Ville,

      En tunne sosionomien työtilannetta tai edes työaluetta kovin hyvin, mutta saanet varmaan jotain kuvaa työllisyystilanteesta js avoimien paikkojen määrästä esimerkiksi Kanadan virallisen Job Bankin kautta. Sieltä varmaan selviää myös tietoa paikkoihin vaadittavasta kokemuksesta, koulutustaustasta ja mahdollisista sertifikaateista.

      Toivottavasti jotain kiintoisaa löytyy ja pääset jatkamaan suunnitelmiesi tekoa! 🙂

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.