Kierros The Walking Deadin kuvauspaikoilla

Jatkoa täältä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

Zombiet eli elävät kuolleet ovat tällä hetkellä yksi television kuumimmista aiheista ja monen elokuvan ja sarjan teemana. Villityksen aloitti amerikkalaisen televisiokanava AMC:lla vuonna 2010 ensiesityksensä saanut The Walking Dead -televisiosarja, joka on liimannut miljoonat ihmiset television ääreen jo viiden tuotantokauden ajan. Samannimiseen sarjakuvaan perustuvassa televisiosarjassa seurataan atlantalaisen sheriffi Rick Grimesin sekä vaihtelevan ihmisjoukon selviytymistä maailmanlopun jälkeisessä maailmassa Atlantan ympäristössä sekä myöhemmissä tuotantokausissa myös Washingtonin lähettyvillä.

Sarjan kaikki jaksot on kuitenkin kuvattu Atlantassa ja sen lähiseuduilla, mistä on kehittynyt viime vuosina kuuma viihdetuotannon keskus. Syynä tähän ovat paitsi Georgian osavaltion jakamat auliit verohelpotukset jotka vetävät tuotantoja kaupunkiin, mutta myös kaupungit vaihtelevat maisemat sekä edulliset tilat suurien tuotantojen tekemiseen. Atlanta onkin päässyt monen tuotannon tapahtumapaikaksi sekä taustaksi, ja suositussa The Walking Deadissa kaupunki näyttäytyykin useaan otteeseen zombien valtaamana kuolleena suurkaupunkina.

Koska The Walking Deadin suosio on pysynyt vakaana, on sarjan ympärille syntynyt paljon oheista liiketoimintaa. Yksi tällainen on Atlanta Movie Tours, joka tarjoaa kiertoajeluita sarjan kuvauspaikoille. Suurin osa kuvauspaikoista sijaitsee julkisilla alueilla eli niihin voisi tutustua ilmaiseksi itsekin, mutta sijaintien löytäminen on työlästä ja silloin jää myös paitsi kierroksia juontavien työntekijöiden tarinoilta, jotka pohjautuvat näiden omiin kokemuksiin työskennellä televisiosarjassa. Jotkin paikat sijaitsevat myös kaukana toisistaan, joten niihin tutustuminen vaatii autoa, missä mielessä ohjattu retki pikkubussin kyydissä on erittäin kätevä tapa.

Pikkubussin kyydissä

Vaikka Vancouverissa asuessa onkin jo tottunut elokuvissa ja televisiosarjoissa usein esiintyviin maisemiin, on silti kiintoisa nähdä itseäkin kiinnostavan televisiosarjan kuvauspaikkoja vieraassa kaupungissa. Valitsin kahdesta tarjolla olevasta retkivaihtoehdosta Atlantaan painottuvan, jolla nähdään tuotantokausien 1, 4 ja 5 maisemia. Toinen vaihtoehto on retki läheiseen Senoian pikkukaupunkiin, jossa tuotantokausilla 3-6 esiintyvät kuvitteelliset Woodburyn kaupunki sekä Alexandria Safe-Zone  sijaitsevat.

Ensimmäinen kiertokohde sijaitsee vain kivenheiton päässä alkupisteenä toimivalta toimistolta. Suuri ja valkea, entinen rautatieyhtiön päärakennus, on tunnettu sarjan aivan ensimmäisestä jaksosta, jossa pahaa-aavistamaton Rick ratsastaa hevosella Atlantaan. Saman rakennuksen katolla on myös kuvattu kakkosjaksossa nähtävä kohtaus, jossa selviytyjät jättävät väkivaltaisen Merlen kahlittuna kuvitteellisen tavaratalon katolle. Itse ”tavaratalo” sijaitsee kuitenkin korttelin päässä, tosin ovia joita zombiet jaksossa paukuttavat, ei ole enää olemassa ja itse talokin on oikeasti vain tavallinen kerrostalo.

Rickin reitti kaupunkiin

Kuvitteellisen tavaratalon ovilla

Kerrostalon edustalla sijaitsevalla kadulla on kuvattu samaisen jakson kohtaus, jossa Rick ja Glenn hämäävät zombeja kuolleen zombien verellä ja suolilla valeltuina. Parkkipaikka josta nämä anastavat oranssin muskeliauton, sijaitsee myös aivan kulman takana.

Zombeja kuhiseva katu

Parkkipaikka jolta Glenn varastaa auton

Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös silta, jolta Daryl ja Carol löytävät Bethiä etsiessään pakettiauton roikkumassa sillan reunalta. Kohtauksessa zombiet saartavat nämä ja he joutuvat pakenemaan pakettiauton sisään, zombien työntäessä sen alas sillalta. Silta ja taustalla oleva kaupunki ovat helppo tunnistaa kyseisestä kohtauksesta. Itse Grady Memorial Hospital, jota nämä kaksi tuossa jaksossa etsivät ja jossa Bethiä pidettiin, sijaitsee jonkin matkan päässä Etelä-Downtownissa. Siell siellä kierroksemme ei kuitenkaan vieraillut.

Pakettiauto putosi junaraiteiden viereen

Sillan luota kierros jatkuu aikahypyllä neljännen tuotantokauden loppuun, jossa seurue saapuu Terminuksena tunnetulle ratapihalle. Alue on oikeasti melko rähkää seutua ja tien sivussa on rikkinäisiä televisioita, joiden lasinsiruja saa varoa bussista ulos astuttaessa. Paikka tarjoaa kuitenkin hyvän näkymän itse rakennukseen täysin samasta kuvakulmasta kuin myös sarjassa. Lähistöltä meille näytettiin myös paikka jossa kuvattiin kohtaus missä Rick ja selviytyjät pakotetaan neloskauden huipentumassa junavaunun kyytiin.

Pahaenteinen Terminus

Paikka jolla seurue lastataan junavaunuun

Matkalla takaisin keskustaan oppaamme kertoi työskentelystä extrana televisiosarjassa. Aiemmin zombeja etsittiin lehti-ilmoituksilla, mutta sarjan suosion lisääntyessä hakemuksia alkoi tulla kymmeniätuhansia. Niinpä nykyisin hakemukset ovatkin kryptisiä, etsien ihmisiä ”erikoisilla liikkumistaidoilla” sekä muilla epämääräisillä termeillä. Koska tulevien jaksojen tapahtumat halutaan pitää visusti salassa, käyttävät tuottajat myös samoja luotetuksi todettuja henkilöitä yhä uudestaan ja uudestaan. Jonkun henkilön tiedetään toimineen sarjassa yli 60 eri zombiena ja joutuneen monta kertaa sarjan henkilöiden teurastamaksi.

Keskustassa nähdään toinen näkökulma Rickin ratsastuksesta keskustaan. Bussi ajaa myös aukion lävitse, jolla kuvattiin ensimmäisen jakson huipentuma tankin ympärillä. Emme kuitenkaan pysähtyneet paikalla, joten siitä sai otettua vain pikaisen valokuvan. Aivan aukion vieressä sijaitsee pieni kuja, jolla Rick ja Glenn ensimmäisen kerran tapaavat paetessaan zombielaumaa tavaratalon katolle. Oikeasti ”tavaratalo” sijaitsee monen korttelin päässä.

Taustaa Rickin ratsastaessa kaupunkiin

Aukiolla jolla tankkikohtaus kuvattiin

Kuja jota Rick ja Glenn pakenevat

Seuraavaksi kierroksemme jatkui keskustan pohjoispuolella sijaitsevalle Goat Farm nimiselle hippialueelle, jolla on kuvattu yksittäisiä kolmoskauden kohtauksia. Boheemilla tilalla käyskentelee vapaana kanoja ja laiduntaa aitauksissa vuohia, joita siellä asuvat hipit käyttävät orgaaniseen ruoan tuotantoon. TWD:n lisäksi alueella on kuvattu myös elokuvia, muun muassa viime vuosina suositun The Hunger Games -elokuvasarjan osia. Elokuvissa alue toimii köyhänä District 12:n kaivoskaupunkina, miltä se etäisesti näyttikin.


Boheemi Goat Farm

Lähellä sijaitsee myös ykkösosassa nähtävä poliisiasema, jolta Rick ja Morgan noutavat aseita ja jolla Rick joutuu ampumaan entisen työtoverinsa aitaa vasten.

Poliisiaseman piha

Ajomatkalla seuraavalle kohteelle satuin näkemään bussin ikkunasta kaupan pihaan kaartavan todellisen ghettotraktorin. Aitoon gangsta-tyyliin Dodge Chargerin alle oli sovitettu vähintäänkin 26-tuumaiset vanteet, jotka tekivät autosta täysin naurettavan näköisen. Kokonaisuuden kruunasi vielä rekisterikilpi: SWAGGA1. Yo, that’s dawg!

Todellinen gangsta-auto

Entisen köyhäinavun takapihalla sijaitsee yksi ensimmäisen jakson ikonisin paikka, nimittäin sairaala jossa Rick herää koomastaan. Meille kerrotun mukaan myös itse sisäkohtaukset kuvattiin rakennuksen sisällä, mutta ainoa nähtävä osa on rakennuksen takapiha, jolla Rick kohtaa ensimmäisen kerran suuren kasan auringossa mätäneviä ruumiita. Paikka on hyvin tunnistettavissa sarjasta, vaikka se onkin oikeasti hylätty ja purkukuntoinen rakennus. Myös kohtaus jossa Rick kiipeää sairaalan luota pientä rinnettä nähden hylättyä armeijakalustoa on kuvattu tällä samaisella paikalla.

Kuuluisa sairaalakohtaus kuvattiin täällä

Normaalisti kierrokseen kuuluisi seuraavaksi vierailu tartuntatautien laitoksella CDC:llä, joka on oikeasti Cobb Energy Performing Arts Centren esiintymiskeskus Atlantan kehätien varrella, Cumberlandin taajamassa. Keskuksella oli kuitenkin menossa jokin tapahtuma, minkä vuoksi kierroksemme joutui skippaamaan sijainnin. Tosin jos sarjaa on uskominen, keskushan on tuhoutunut pienessä ydinräjähdyksessä viruksen leviämisen estämiseksi, joten emme varmaan menettäneet mitään.

Viimeinen kiertokohde on varmaan koko sarjan ikonisin eli Atlantan siluetti pieneltä Jackson Bridgeltä nähtynä. Sillalta avautuma maisema on tuttu The Walking Deadin ensimmäisen tuotantokauden mainoksesta, jossa Rick ratsastaa autiota moottoritietä kohti pahaenteistä Atlantaa. Filmituotannolle tyypilliseen tapaan puolet mainosjulisteesta on kuitenkin huiputusta, sillä oikeasti sillan alta kulkeva katu on nelikaistainen ja sitä on digitaalisesti ”laajennettu” 10-kaistaiseksi. Oikealle puolelle on julisteessa asetettu myös kuvitteellinen junarata suistuneella junalla sekä tietysti kuvan vasempaan laitaan satoja hylättyjä autoja.

Jackson Bridgen maisema

Jackson Bridge tarjoaa hienon maiseman ydinkeskustaan, sillä siltä nähtynä Downtownin pilvenpiirtäjät asettuvat kauniisti vierekkäin. Alue sijaitsee aivan Martin Luther King Juniorin muistomerkin ja synnyinkodin lähistöllä, joten siinä kannattaa poiketa ihan vain siluetista saatavan hienon valokuvan vuoksi.

Ennen ja jälkeen maailmanlopun

Hieman alle kolmen tunnin mittainen retkemme oli hyvin kiintoisa ja tarjosi paljon tietoa sekä maisemia sarjasta kiinnostuneelle. Oppaamme oli oikein hauska ja omasi hyvää kokemusta itsekin sarjan muutamassa jaksossa näytelleenä. Hänet voi nähdä kolmoskauden kohtauksessa jossa Merle kokee loppunsa. Oppaamme oli nuori näyttelijäksi haluava peruskoulun opettaja, josta tuli erehdyttävästi mieleen hauskan The Big Bang Theoryn rempseä Penny.

Voin lämpimästi suositella kierrosta kaikille The Walking Deadin faneille ja varmasti myös toinen Senoiaan suuntaava kierros on erittäin kiintoisa. Toisella kierroksella nähdään tällä hetkellä kuvattavien tuotantokausien sijainteja ja kerrotun mukaan näyttelijöiden tapaaminenkaan ei ole mitenkään poikkeuksellista. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa Atlantaan palatessa tulee kokeiltua tämä toinenkin kierros.

The Walking Dead on ehtinyt poikia myös jo toisen sisarsarjan nimeltä Fear of the Walking Dead. Tämä fiktiivisesti Los Angelesiin sijoittuva sarja on kuvattu oikeasti täällä meillä Vancouverissa, joten ehkäpä tämän sarjan kuvauspaikoista tulee kirjoitettua vielä joskus erikseen.

Kaunis keskiviikkopäiväni Atlantassa jatkui kierroksen jälkeen lounaalla kaupungin korkeimman pilvenpiirtäjän huipulla, mistä lisää matkakertomuksen kolmannessa ja viimeisessä osassa.

Seuraavaan osaan tästä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

(Yhteensä 1 730 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Kierros The Walking Deadin kuvauspaikoilla”

  1. Eräällä foorumilla linkattiin hauska video, joka tekee hyvin selväksi miten paljon efektituotannossa muokataankaan todellisuutta ja miten paljon kohtauksista on tehty tietokoneella.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.