Miljoonametropoleihin mahtuu monenlaista rikollisuutta, eikä Berliini ole poikkeus. Vaikka kaupunki onkin tuntunut aina itsestä turvalliselta, pitää kaupungin noin 16 000 poliisilla kuitenkin kiirettä työssään. Juuri ilmestyneet tilastot nimittäin kertovat, että heinäkuun loppuun mennessä poliisin kirjaamien tapausten määrä kasvoi edellisvuodesta 8,4 prosenttia 292 706 tapaukseen. Lukemaan sisältyvät kaikki poliisille saakka tehdyt ilmoitukset aina pienistä näpistyksistä lähtien. Yksi syy määrän voimakkaaseen kasvuun on kaupungin julkista liikennettä pyörittävän BVG:n lukemiin viime vuonna kirjattu virhe, jonka vuoksi pummilla matkustaneet puuttuivat tilastoista kokonaan. Virhekorjattunakin kasvua on silti 5,6% viime vuodesta.
Erityisesti varkauksien ja murtojen kohdalla on tapahtunut voimakasta nousua viime vuodesta. Heinäkuun loppuun mennessä Berliinissä suoritettiin 5204 asuntomurtoa (+37,3%), 12 993 polkupyörävarkautta (+33,5%), 7101 taskuvarkautta (+18,6%) ja 4105 autovarkautta (+9,8%). Pieniä ryöstöjä sekä näpistyksiä tehtiin huikean kuuloiset 64 374 kappaletta, missä on siinäkin kasvua edellisvuodesta 14,7 prosenttia. Kaikkein suurimmat prosentit kirjatataan kuitenkin tänä vuonna autojen tuhopoltossa. Niissä kasvua tulee tälle vuodelle todennäköisesti jopa parisataa prosenttia. Yksittäisenä kuukautena elokuussa tehtiin 500% enemmän autoihin kohdistuneita tuhopolttoja, kuin edellisvuonna.
Positiivisena puolena nuorisojoukkojen harjoittama väkivalta on laskussa ja kirjattujen tapausten määrä on laskenut 27,5 prosenttia 1201 tapaukseen. Aihe oli viime vuoden puhutuimpia, sillä hyökkäyksiä kohdistui erityisen runsaasti bussikuskeja kohtaan. Aihe, mikä on ollut tänä vuonna sangen yleinen Helsingissäkin. Tänäkin vuonna uutisissa on kerrottu vakavista pahoinpitelyistä, joita on tapahtunut erityisesti metro- ja juna-asemilla ilta- ja yöaikaan. BVG onkin käynyt väkivaltaa vastaan siviilirohkeutta korostavalla kampanjalla, jossa kehoitetaan kanssaihmisiä auttamaan väkivaltatilanteessa, jos ei muuten, niin ainakin asemilta löytyvä hälytin aktivoimalla.
Poliisin julkaisema raportti ei erittele muunlaisia rikoksia, joissa määrät lienevät edellisvuosien kaltaisia. Vaikka lukemat tuntuvatkin äkkiseltään korkeilta, pitää muistaa että Berliinissä on 3 468 900 asukasta ja ympärysseuduilla vielä miljoona lisää. Tässä valossa kyseessä ei ole kovin rikollisesta kaupungista, vaikka esimerkiksi omaisuusrikoksia paljon tehdäänkin. Asia toki riippuu hieman siitä missä päin kaupunkia itse asustelee ja esimerkiksi täällä keskustassa olemme Herran kukkarossa muutamiin muihin kaupunginosiin verrattuna. Silti niihin hurjimpiinkin paikkoihin uskaltaa mennä päivisin, tosin myöhään illalla miettisin ehkä kahdesti menoa muutamalle seudulle. Loppujen lopuksi nyky-tilanne on kuitenkin Suomen kanssa samanlainen, eli omaisuutensa perään saa katsoa ja kaikki paikat tulee aina lukita. Valitettavaa, mutta totta.