Korkeita rakennuksia sekä arkkitehtuuria paljon kuvaavana yksi tärkeimmistä linsseistäni on kunnollinen laajakulmaobjektiivi. Canon tarjoaa tässä kategoriassa muutamia eri vaihtoehtoja, mutta itse rajasin jo heti alkuun kuvaa pahasti vääristävät kalansilmäobjektiivit pois vaihtoehdoista. Itselleni kaikkein tärkeimmiksi kriteereiksi muodostuivatkin terävä linssi sekä hyvä valovoima ja näillä kriteereillä Canonin paras vaihtoehto on Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM.
Kyse on Canonin suositun laajakulmalinssin kakkosversiosta, joka on tullut markkinoille vuonna 2007. Aika on kuitenkin kohdellut linssiä hellästi ja kakkosversio on edelleen uusin malli (vuoden 2015 tilanne). Ostin linssin itselleni vuosi sitten samalla kertaa yleislinssinäni toimivan Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM kanssa. Ajatuksenani oli näin täydentää linssikokoelmani kattamaan kolmella linssillä kaikki tärkeimmät polttopistevälit väliltä 16-200 millimetriä. 💡
Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM
16-35mm on yleisesti ottaen hyvä polttoväli laajakulmalinssille. Se tarjoaa hieman zoomausvaraa, mutta on silti erittäin laaja kaikkein laajimmassa päässään. Tähän kuitenkin vaikuttaa käytettävä kamerarunko, sillä Canon EOS 500D kaltaisella rungolla kuvattaessa kameran croppi-sensori tekee todellisesta polttovälistä 26-56mm, mikä ei ole niin leveä kuin laajakulmalinssiltä toivoisi. Tämä olikin yksi monista syistä, miksi halusin pitkään päivittää täysikennoiseen runkoon, sillä sellaisen kanssa kuvatessa linssi tarjoaa erittäin laajan näkymän, johon saa ahdettua hyvinkin korkeita rakennuksia erittäin läheltä.
Juuri sopiva polttoväli
Laajakulmalinssin huono puoli on, että se ”vääristää” kuvaa ja kuvatut rakennukset näyttävät kaatuvan kuvan keskelle. Vaikka kyse voikin olla hienosta ja halutustakin efektistä, on se kuitenkin arkkitehtuurikuvauksessa yleensä ei-haluttu tulos, joten valokuvat pitää jälkikäsittelyssä erikseen suoristaa. 16-35mm polttovälillä kuvaan saa kuitenkin mahtumaan niin paljon, että pikseleitä suoristamiseen löytyy ja tulokset ovatkin olleet hyviä. Todella totiselle arkkitehtuurikuvaajalle varsinainen tilt-shift linssi on kuitenkin suositeltava hankinta, joskin sellaisella kuvaaminen vaatii jalustan käyttöä, eikä se siten sovellut sellaisenaan kadulla kuvailuun.
Vaikka laajana otetuissa kuvissa kuvien rakennukset ”kaatuvatkin”, ovat niiden linjat kuitenkin viivasuorat. L-tasoisena linssinä Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM ei siis pyöristele kuvaa edes sen kulmista, vaan kuvat tulevat kaunislinjaisina. 🙂
Vanhan kamerarungon parina
Yksi tärkeimpiä syitä L-linsseihin investoimiselle on niiden tarjoama uskomaton kuvanlaatu. Tässä suhteessa Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM kuitenkin jättää hieman toivomisen varaa. Vaikka linssi tuottaakin näyttäviä kuvia, eivät ne ole Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM tai varsinkaan super-tarkan Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM tasoisia yksityiskohtien selkeydessään. Minulla ei kuitenkaan ole referenssiä muista laajakulmalinsseistä, joten on vain oletukseni että linssini edustaa kuitenkin kategoriansa terävintä kastia. Laajakulmalinssit eivät vain liene yleisesti aivan kaikkein terävimpiä linssejä, varsinkaan kulmistaan, vaativasta optisesta rakenteestaan johtuen.
Tarkkaa optiikkaa
Terävyyteen voinee vaikuttaa hieman myös se, ettei Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM ole aivan parhaiten tarkentuvia linssejä. Vanhan Canon EOS 500D:ni kanssa minulla oli usein hankaluuksia saada linssi tarkentumaan haluttuun kohteeseen ja hutitarkennusten määrä oli todella suuri. Erityisen ongelmallisia tilanteita olivat runsaasti vastavaloa sisältävät tilanteet, jossa kamera ikään kuin sokaistui, johtaen epätarkkoihin kuviin. Kamera luuli tarkentavansa oikein ja tarkennuksen saannin kanssa minulla ei ollut koskaan ongelmaa, mutta tarkennus oli vain väärä. Kyseisen rungon kanssa olinkin pakotettu kuvaamaan jokaisen tilanteen ainakin kahteen kertaan, jotta pystyin olemaan varma ainakin yhden kuvan onnistumisesta. 😕
500D:n kanssa tarkennus tuottaa joskus hankaluuksia
Paljon paremmalla tarkennuslogiikalla varustettu nykyinen ykkösrunkoni Canon EOS 5D Mark III suoriutuukin urakasta huomattavasti paremmin ja huteja sattuu huomattavasti harvemmin. Kuitenkin niitäkin aina välillä sattuu (kuten kaikilla linsseillä joskus) ja kyse onkin silti hieman hankalasta linssistä, mikä on syytä huomioida ostopäätöstä tehdessä.
Linssin hyviin puoliin lukeutuu sen suuri aukko f/2.8 koko polttovälille, minkä vuoksi linssillä voi kuvata hyvinkin hämärissä olosuhteissa ilman huolta valon loppumisesta. Laajakulmalinssillä tavoitellaan harvemmin pientä syväterävyyttä, mutta tarvittaessa se pystyy tuottamaan kauniin bokehin. Valovoimastaan linssi saa siis ison plussan.
Hyviin puoliin kuuluvat myös keveys (635 grammaa) sekä hyvä sääsuojaus, jota ei tarvitse miettiä edes sateessa. Linssin mukana toimitettava vastavalosuoja toimii myös sangen hyvin, joskin laaja linssi on muita linssejä herkempi auringon heijastuksiin. Itse käytän vastavalosuojaa käytännössä aina (kuten muidenkin linssieni kanssa), sillä se antaa myös suojaa osumia vastaan. Laajasta kulmasta johtuen suoja on kuitenkin lyhyt ja tarjoaa siksi vähemmän suojaa kuin pidemmän polttovälin linsseissä käytetyt suojat.
Pieni mutta toimiva vastavalosuoja
Filtterinä käytän yleislinssini tapaan kirkasta B+W 82mm Slim MRC 010, jolla on hyvät ja huonot puolensa. Filtteri on kallis, mutta huippulaatuinen. En voi kuvitella sen vaikuttavan linssin kuvanlaatuun mitenkään. Huonona puolena ohuessa slim mallista ei löydy kierteitä normaaleille snap-on linssisuojille, vaan niiden kanssa on käytettävä mukana tulevaa pehmeällä ja taipuisalla muovilla varustettua slip-on mallista suojaa. Suojan iskunkestävyyteen ei voi juurikaan luottaa, minkä lisäksi se valahtaa paikoiltaan melkein aina kuljetuksen aikana. Suojan kanssa pystyy (juuri ja juuri) elämään ja painotettakoon ettei tämä ei ole mitenkään linssin, vaan filtterin vika. Ei-slim mallinen B+W filtteri olisi tälle linssille varmaankin täydellinen pari. 💡
Hölmö linssisuoja
Noin vuoden käyttökokemuksen perusteella olen linssiin suhteellisen tyytyväinen. Se tekee mitä siltä odotankin eli tarjoaa mahdollisuuden kuvata ahtaissa tiloissa tai kookkaita kohteita läheltä. Croppi-rungolla kuvatessa laajuus jättää kuitenkin toivomisen varaa, mutta täyskennolla kuvatessa linssi osuu herkkään sweet spottiin. Linssin tarkkuus on mielestäni hyvällä tasolla, mutta tarkennusongelmat ainakin Canon EOS 500D:n kanssa jättävät toivomisen varaa.
Kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä laajakuvaobjekti
8. joulukuuta 2015 päivitys:
Olen nyt omistanut tämän kyseisen linssin neljän vuoden ajan ja kuvannut sillä tuona aikana tuhansia valokuvia. Linssi on heti Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM jälkeen toiseksi käytetyin linssini, sillä sitä on keveytensä ansiosta mukava kantaa ja se tarjoaa laajat mahdollisuudet kaupunkikuvaukseen.
Canon EOS 5D Mark III:sen ostettuani tarkentaminen ei ole ollut enää ongelma ja linssillä saa täyskennoisella rungolla todella laajoja kuvia. Kuvien suoristaminen Photoshopissa vaatii kuitenkin manuaalista työtä, mutta tuloksena syntyy hienoja kuvia. Linssin käyttö vaatii myös opettemaan sen käyttöä, jotta suoristamisessa vaadittavia seikkoja osaa huomioida jo etukäteen.
Vaikka olenkin yleisesti tyytyväinen linssiin ja käytän sitä runsaasti, on se linsseistäni ehkä ainoa jonka voisin harkita korvaavani joskus tulevaisuudessa ilmestyvällä III-mallilla, varsinkin jos sen kerrottaisiin olevan huomattavasti tarkempi. Tällaisenaan linssi kyllä ansaitsee L-merkinnän, mutta se ei missään nimessä kuulu L-sarjan kärkikastiin. Omassa kastissaan se kuitenkin lienee hyvin varteenotettava suoriutuja, mitä tukee se ettei Canon ole kokenut tarpeelliseksi tuoda markkinoille uutta mallia ainakaan kahdeksaan vuoteen. 💡
Alla on muutamia kyseisellä linssillä otettuja valokuvia. Kuvia on retusoitu hieman Photoshopissa, joten kuvat kertovat lähinnä miten onnistuneiksi tällä linssillä otettuja kuvia voi muokata. Kunnollinen arvio linssistä raakakuvineen esimerkiksi täällä.
Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käyttössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.