Potsdamin palatseja sekä risteily Spreellä

Saimme viime viikolla luoksemme tuttuja vieraita, kun Niinan vanhemmat saapuivat luoksemme pitkäksi viikonlopuksi. Heille visiitti Berliinissä oli jo toinen täällä asumiemme kahden vuoden aikana, joten päänähtävyydet oli ehditty jo kiertää viime vierailulla. Niinpä päätimmekin lauantaina lähteä katsomaan meillekin vielä sangen vierasta naapurikaupunki Potsdamia, jossa sijaitsee lukuisia Preussin aikaisia palatseja.

Tuttuja vieraita kesämatkalla

Potsdam on 152 000 asukkaan kukoistava kaupunki Berliinin lounaisrajalla. Kaupunki on Berliiniä ympäröivän Brandenburgin osavaltion pääkaupunki ja sillä on takanaan pitkä ja loistokas historia. Postdam on Berliinille vähän sama mitä Windsor on Lontoolle ja Versailles Pariisille, eli historiallisesti merkittävä kuninkaiden ja keisareiden entinen asuinpaikka. Preussin hallitsijat nimittäin asuivat Potsdamissa aina ensimmäisen maailmansodan päättymiseen ja Preussin vallan päättymiseen saakka vuonna 1918 ja vuosisatojen loiston jäljiltä kaupunki on täynnä upeita historiallisia rakennuksia.

Toisen maailmansodan jälkeisestä Saksan jaosta sovittiin liittoutuneiden kesken niinkutsutussa Potsdamin konfrensissa, jossa piirrettyjen rajaviivojen mukaan Potsdamista tuli osa Itä-Saksan DDR:ää. Noina vuosikymmeninä kaupungin arkkitehtuuri sai valitettavia sävyjä, kun kaupungin keskustaan rakennettiin suuria elementtikerrostaloja, joita on onneksi sittemmin myös purettu. Potsdam ei ole kuitenkaan pelkästään historiaansa nojaava kaupunki, vaan se on myös kulttuurikeskus ja Babelsbergin kaupunginosassa sijaitsevat Saksan suurimmat elokuvastudiot. Niillä syntyy monia saksalaisia tuotantoja ja siellä on myös kuvattu pätkiä sekä tehty erilaisia efektejä moniin Hollywood-elokuviin.

Olemme Niinan kanssa käyneet Potsdamissa aiemminkin, sillä sinne on junalla matkaa kotoamme vain kolmisen varttia. Emme ole kuitenkaan aiemmin vierailleet kuuluisan Sanssoucin puiston alueella, jossa kaikki palatsit sijaitsevat. Syynä on ollut halumme säästää kohde joidenkin vieraiden tuloon saakka, mihin koitti nyt oiva tilaisuus. Suuren puiston alueella sijaitsee yhteensä neljä upeaa palatsia, jotka on kaikki restauroitu entiseen loistoonsa. Puiston alueelle on ilmainen pääsy, mutta palatsien sisälle pääsemisestä joutuu maksamaan. Me tyydyimme tällä kertaa vain kävelemään suuren puiston alueella ja ihailemaan rakennuksia ulkoapäin.

Park Sanssoucin kartta

Vehreä puisto on ilmainen

Puistossa on useita suihkulähteitä

Tuulimyllykin alueelta löytyy

Puiston länsiraidalla sijaitseva Neues Palais on rakennuksista kaikkein kookkain ja siihen kuuluu kaksi toisistaan erillistä rakennusta. Palatsi rakennettiin vuosina 1763-1769 juhlistamaan Pommerin sodan päättymistä ja Preussin voittoa Itävallasta. Suuri punertava palatsi on ulkoa hyvin koristeellinen ja siinä on yhteensä 200 huonetta. Komeasta ulkoasustaan huolimatta rakennus ei kuitenkaan toiminut itse kuninkaan asumuksena, vaan sitä käytettiin pääasiassa vieraiden majoitustiloina.

Valtavan kokoinen Neues Palais


Palatsin edustan yksityiskohtia

Hulppea sivurakennus

Puiston pohjoislaidalla olevan pienen kukkulan laella sijaitsee puolestaan eksoottisen näköinen Orangerieschloss. Preussin aikaan rakennus toimi ulkomaisten valtiovierailujen pääasiallisena majapaikkana. Vuonna 1864 valmistunut ruskeatiilinen rakennus edustaa muista palatseista sangen poikkeavaa, hieman itämaista, arkkitehtuuria. Rakennuksen edessä on hieno pieni puisto, jonka kulkukäytävät yhdistävät sen puiston muihin palatseihin.


Itämaista tyyliä henkivä Orangerieschloss

Lähimpänä Potsdamin keskustaa, aivan puiston itälaidalla, sijaitsee itse kuuluisa Schloss Sanssouci. Viiniköynnöksillä porrastetulle kukkulalle rakennettu, kooltaan kuitenkin jopa aavistuksen vaatimaton palatsi, toimi Preussin hallitsijoiden virallisena kesäpalatsina. Talvipalatsina toimi Berliinin edesmennyt kuninkaanlinna aivan kotimme vieressä, jonka paikalla DDR:n hallintorakennus myöhemmin seisoi. Sanssouci on myös UNESCO:n maailmanperintökohde ja upea näky erityisesti kukkulan juurella sijaitsevalta suurelta suihkulähteeltä nähtynä.


Kaunis Scloss Sanssouci

Palatsin viinitarha

Palatsin ja sitä ympäröivän puiston nimi ”sans souci” on ranskaa ja tarkoittaa ”ilman murheita”, mikä kuvastaa hyvin kuninkaan hovin leppoisaa kesäistä palatsielämää. Koska Schloss Sanssouci on puiston päänähtävyys, on sen ympärillä aina vilkas turistikuhina. Ihmismassojen vuoksi emme viitsineetkään jonottaa palatsikierrokselle, joka olisi ollut tarjolla vasta muutama tuntia myöhemmin. Nautimmekin omaa huoletonta kesäpäiväämme palatsin edustan marmorisilla penkeillä aurinkoa ja valokuvia ottaen. 😛

Turistivilinää Sanssoucilla

Huolettoman elämän kesäpalatsi

Suuressa puistossa sijaitsee vielä muitakin pienempiä huvirakennuksia sekä palatseista neljäs, Schloss Charlottenhof, mutta päätimme jättää nämä tällä kertaa väliin. Kävelimmekin takaisin Potsdamin keskustaan, jossa oli vilkas lauantailtapäivä. Kaupungin keskustorin luona sijaitsee myös Potsdamin oma Brandenburgin portti, jolta kaupungin pääkävelykatu lähtee. Koko keskusta on täynnä vanhaa ja upeaa arkkitehtuuria, joita on Itä-Saksan kaaduttua remontoitu kiivaaseen tahtiin. Valitettavasti toinen maailmansota tuhosi laajoja alueita Potsdamin keskustasta, mutta viime vuosina on alettu jälleenrakentamaan monia historiallisia rakennuksia. Esimerkiksi päärautatieaseman lähelle on nousemassa uudelleen suuri Stadtschloss, joka tuhoutui kokonaan sodan pommituksissa.


Kesäpäivän vilinää Potsdamin keskustassa

Kunnostuksen alla oleva Nikolaikirche

Kirkon korkea kupoli

Potsdam on ehdottomasti päiväretken arvoinen kohde ja sinne helppoa ja edullista matkustaa Berliinistä käsin. Me pidämme kaupungista paljon, sillä se edustaa hyvin erilaista mennyttä aikakautta kuin nykyisin voimakkaasti kehittyvä ja enemmän uuteen aikaan panostava pääkaupunki Berliini.

Sunnuntaina vierailimme appiukon kanssa heti aamusta asuntomme lähettyvillä sijaitsevalla DDR Museumilla. Tämä suosittu pieni museo sijaitsee Spreen rannalla ja esittelee itäsaksalaisten arkista eloa. Museo on laadittu hyvin ja tarjolla on paljon tietoa myös englanniksi. Lähettyville sijaitsee myös DDR:n moottoripyörämuseo, jossa on nähtävillä kymmeniä jo edesmenneitä itäsaksalaisia mopomerkkejä. Valitettavasti kummassakaan museossa ei saa valokuvata sisällä, mutta aiheista kiinnostuneille niitä voi suositella lämpimästi.

Kaksi suosittua DDR-museota

Iltapäivällä suuntasimme koko porukalla Spreen jokiristeilylle. Pitkulat veneet lähtevät aivan Berliinin tuomiokirkon kulmalta ja noin tunnin mittainen risteily kuljettaa historiallisen Nikolaiviertelin luota aina hallintokortteleille saakka. Matkan aikana tarjoutuu mahdollisuus nähdä jo tuttu kaupunki uudesta vinkkelistä ja risteilyn (tässä tapauksessa saksankielinen) selostus tarjoaa mielenkiintoista lisätietoa ympäröivistä rakennuksista.

Risteily tutuissa maisemissa

Berliinin hallintokortteleita

Risteilyt ovat kesäisin todella suosittuja ja veneitä näkyy Spreellä joskus jopa ruuhkaksi asti. Tottakai samat nähtävyydet voi nähdä myös kävellen, mutta risteily tarjoaa erilaisen tavan nauttia kauniin kesäisestä Berliinistä.

Kesäistä ruuhkaa Spreellä

Rantabaari

Mukava risteily päätti jälleen yhden vierailun luonamme, joskin näitä vieraita nähdään aivan varmasti jälleen pian uudelleen. 😉

(Yhteensä 501 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.