Saksan pääkaupunki Berliini täyttää ensi vuonna 775 vuotta. Kaupungin perustamisvuonna pidetään vuotta 1237, jolloin nykyisen Museuminselin museosaarella sijainnut Cölln mainitaan ensimmäisen kerran kirkonkirjoissa. Tätäkin vanhempia mainintoja löytyy Spandausta ja Köpenickistä, mutta nykyisen Berliinin lähiöinä tämä ei ole olennaista, sillä ne olivat pitkään kilpailevia täysin erillisiä naapurikaupunkeja.
Cöllnin sijainti keskeisellä paikalla Spree-joen rannalla tarjosi kaupungille hyvät mahdollisuudet kontrolloida jokiliikennettä sekä kerätä arvokkaita tulleja. Cölln ei ollut kuitenkaan alueen ainoa asutuskeskittymä, vaan heti Spreen vastarannalla sijaitsi Alt-Berlininä tunnettu keskus, joka mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1244. Alueella on ollut asutusta toki jo paljon tätäkin ennen, mutta yleisesti maininta kirkonkirjoissa osoittaa vakiintunutta paikan nimeä. Alueella oli kuitenkin jo tuolloin paljon asutusta ja Alt-Berlinin puolella rakennettiin jo 1230-luvulla kirkkoa, joka valmistui vuonna 1243. Tämä Nikolaikirchenä tunnettu kirkko seisoo samalla paikalla edelleen ja on nykyisen Berliinin vanhin rakennus.
Nikolaikirchen kaksoistornit
Cölln ja Alt-Berlin tekivät alusta asti läheistä yhteistyötä, sillä taajamien välillä oli helppo liikkua Mühlendammin matalan kahluupaikan ylitse. Myöhemmin paikalle rakennettiin kunnollinen silta ja vuonna 1307 kylien välille avautui myös toinen silta, Rathausbrücke.
Kaksoiskaupunki Spreen varrella
Kaupunkien merkitys kasvoi huomattavasti vuonna 1451, kun Hohenzollernien sukuun kuulunut vaaliruhtinas Frederick II rakennutti itselleen palatsin Cöllnin saarelle. Samalle paikalle nousisi myöhemmin Preussin kuninkaanlinna ja sodan jälkeen DDR:n hallintorakennus Palast der Republik.
Seuraavien vuosisatojen aikana kumpikin kaupunki kasvoi ja 1600-luvulla niiden ympärille rakennettiin muuri sekä vallihaudat ulkoisten uhkien torjumiseksi. Kaksoiskaupungin historia tuli päätökseen vuonna 1710, kun Preussin kuningas Frederick I päätti kaupunkien yhdistämisestä Preussin uudeksi pääkaupungiksi. Kaupungin nimeksi valittiin Berliini, koska Alt-Berlinistä oli kasvanut suuremman pinta-alansa vuoksi kaksi kertaa Cöllniä väkirikkaampi. Cöllnin nimi on kuitenkin säilynyt tähän päivään saakka keskustan eteläpuoleisen Neuköllnin kaupunginosan nimessä.
Preussin pääkaupunkina Berliini kasvoi nopeasti ulospäin ja Spreen varrelle, mutta kaupungin historiallisena keskuksena on säilynyt aina tähän päivään saakka Nikolaikircheä ympäröivä Nikolaiviertelin historiallinen kortteli, jota pidetään Berliinin vanhimpana asuinkorttelina ja joka on myös meidän kotimme. 🙂
Kesä Nikolaiviertelissä
Historiallinen asuinkorttelimme
Kaunis maisemamme
Nikolaiviertel on upea paikka asua, sillä siellä voi aistia vuosisatoja yltävän historian havinaa. Näin siitäkin huolimatta, että kortteli tuhoutui melkein täysin toisen maailmansodan lopun pommituksissa sekä Berliinin taistelun aikana. Hauskana yksityiskohtana vuonna 1697 rakennettu asuintalomme on yksi keskustan harvoista säästyneistä rakennuksista ja siten yksi koko Berliinin vanhimmista rakennuksista, sillä jopa naapurissa sijaitseva Nikolaikirchekin raunioitui pommituksissa täysin.
Sodassa tuhoutunut kortteli
Kotitalomme on alueen harvoja säilyneitä rakennuksia
Toisen maailmansodan jälkeen alue seisoi puoliksi autiona melkein neljänkymmenen vuoden ajan, kunnes 1980-luvulla DDR:n johto antoi käskyn korttelin jälleenrakentamisesta vuonna 1987 vietettyä Berliinin 750-vuotisjuhlavuotta varten.
DDR:n aika muistuttaa itsestään yksityiskohdissa
Uudelleenrakennuksen tuoksinassa kortteli sai kuitenkin sangen omaleimaisen ulkoasun, sillä puolet rakennuksista rakennettiin Itä-Saksassa niin yleisistä betonielementeistä, kuitenkin hieman historiallista asua mukaillen. Kyse oli varmasti rahapulasta ja lähinnä alueen historialliset merkkirakennukset rakennettiin suunnilleen alkuperäiseen asuunsa, joten lopputulos oli sekoitus uutta ja alkuperäistä.
Entistystä betonielementeillä ja yksityiskohdilla
Muutosten tuoksinassa myös katuverkko koki merkittäviä muutoksia, kuten tapahtui koko Itä-Berliinin alueella kun vanhan vaaliminen sai väistyä uuden ja ylvään DDR:n pääkaupungin alta. Esimerkiksi Nikolaiviertelin naapurissa sijainnut toinen Alt-Berlinin historiallinen asuinkortteli sai väistyä kokonaan uuden Marx-Engels-Forumin alta. Samoin kävi myös idempänä sijainneille kortteleille, jotka jyrättiin uuden televisiotornin ympäriltä. Moni näistä muutoksista on saanut sittemmin osakseen suurta kritiikkiä ja nykyinen Berliini hallinto onkin suunnitellut joidenkin historiallisten asuinkortteleiden palauttamista alkuperäiselle paikalleen.
Nikolaiviertel televisiotornista
Melkein täydellisestä jälleenrakennuksesta huolimatta Nikolaiviertel on ainutlaatuinen jalokivi Berliinin ytimessä, sillä korttelin on onnistunut tuoda takaisin entisaikojen tunnelma ja siitä onkin muodostunut erityisesti turistien suosima alue. Alueella sijaitsee muutamia museoita sekä runsaasti saksalaista perinneruokaa tarjoilevia ravintoloita. Spreen rannalla on myös monia terasseja, joilta voi katsella kesäisin vilkasta jokiliikennettä.
Spreen varsi on vilkasta seutua
Pikkukatuja
Asuinkorttelimme on viime vuosina yrittänyt myös kohottaa omaa erityisprofiiliaan siellä järjestettävillä erikoistapahtumilla, kuten elokuun vanhanajan viikonlopulla, jolloin korttelia kansoittavat entisajan sotilaat ja aatelisneidot sekä kaduilla tarjoillaan perinteisiä herkkuja.
Elokuun perinneviikonloppu
Myös Nikolaikirchestä on muodostunut monipuolinen tapahtumakeskus. Kirkossa pidetään vain harvoin kirkollisia palveluksia ja eniten siellä järjestetään näyttelyitä sekä konsertteja. Meidänkin ainut vierailumme kirkon sisällä oli siellä järjestetty kuoroesitys, joka oli mukava kokemus.
Konsertti Nikolaiviertelissä
Pienoismalli kirkon sisällä
Nikolaiviertel onkin mahtava asuinalue. Sen historiallinen tunnelma on kiehtova ja turistit tuovat alueelle pientä pöhinää sekä tukevat laajan ravintolatarjonnan olemassaoloa. Kortteli sijaitsee myös äärimmäisen keskeisellä paikalla, vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Alexanderplatzilta. Tässä on kuitenkin se hyvä puoli, että romanikerjäläiset ja muu epämääräinen porukka ei ole löytänyt sitä ja alue on turvallinen ja berliiniläisittäin erittäin siisti. Ehkä tilanne muuttuu kun uusi U5-metrolinja avaa korttelin kulmalle uuden aseman, mutta ainakin tällä hetkellä alue on mielestämme Berliinin parhaita paikkoja asua.
Kauniit yksityiskohdat tekevät alueesta kiintoisan
Tässä onkin viime vuosien aikana tuntenut olevansa etuoikeutettu saadessaan asua upeassa asunnossa näin mahtavassa miljöössä, joka on Berliinissäkin täysin uniikki. Kaupungissa vierailijoille suosittelen lämmöllä vierailua Nikolaiviertelissä varsinkin tapahtumien aikaan, mutta myös silloin kun tekee mieli hyvää saksalaista perinneruokaa.
Tervetuloa käymään! 🙂
Ravintoloita ja tunnelmaa