Eilen keskiviikkona juhlittiin Suomen juhlavuoden huipentumaa, kun pikkuruinen Suomi täytti 100 vuotta ja nousi yli satavuotiaiden itsenäisten maiden joukkoon. Kyseessä on suuri lukema pienelle maalle, joka on kokenut itsenäisyyteensä aikana monenlaisia aikoja. Kaikki suomalaisten työ on kuitenkin johtanut tunnustetuksi menestystarinaksi, jonka johdosta monet meistäkin ovat voineet ottaa ison askeleen muuttaa myös ulkomaille.
Juhlavuotta on juhlittu Suomessa pitkin vuotta ja Suomi 100 -teeman alla on järjestetty tapahtumia, vuoltu kaarnaveneitä sekä juhlittu erinäisin menoin. Juhlat ovat ulottuneet myös Suomen rajojen ulkopuolelle, jossa arvioidaan asuvan nykyisin noin kaksi miljoonaa suomalaiset sukujuuret omaavaa.
Kanadassa suomalaista perimää raportoi 136 000 ihmistä, mikä on hieman noin 0,4% koko maan 35 miljoonasta asukkaasta. Eniten suomalaisia löytyy Kanadan suurimman provinssin alueelta Ontariosta, jossa meitä on lähes 75 000 erityisesti Toronton ja Thunder Bayn alueella. Täällä British Columbiassa suomalaisjuuret löytyy lähes 35 000:lta, joista monet saapuivat tänne töihin toista maailmansotaa ympäröivinä vuosikymmeninä metsä- ja kaivosalalle.
Tätä taustaa vasten olikin hienoa ottaa merkkipäivän iltana osaa Vancouverin Coal Harbourissa sijaitsevalla uudella kongressikeskuksella Finland House Societyn aktiivien järjestämään itsenäisyyspäivän juhlagaalaan. Liput saimme hankittua paikallisten tuttaviemme kautta ennen kuin kaikki 360 lippua myytiin loppuun.
Suomalaisen näköistä porukkaa
Emme ole Niinan kanssa olleet juurikaan mukana paikallisessa Suomi-toiminnassa, joten olikin erikoista nähdä niin monia suomalaisia. Kuten olettaa saattoi, oli suuri osa osallistujista jo työiän loppupuolella olevia sekä eläkeläisiä, joukossa myös kaksi sotaveteraania. Monet näistä ovat muuttaneet Kanadaan jo 50- ja 60-luvuilla, ja monilla oli mukanaan kanadalainen puolisonsa, perheensä tai ystäväporukkansa. Oli silti hieman outoa nähdä päivänselvästi suomalaisia mummoja ja pappoja perinteisissä kansallispuvussa, sillä yleensä sitä törmää vain suunnilleen omanikäisiin.
Tilaisuus alkoi iltakuudelta ja vieraat päästettiin varsinaiseen juhlasaliin tuntia myöhemmin. Salissa vieraat oli ryhmitelty kymmenen hengen pöytiin, jotka oli koristeltu koko salin tavoin sinivalkoisin värein. Illan juontajina toimivat Vancouverin Finlandia Clubin puheenjohtaja Esko Kajander sekä vastikään Tampereelta Nanaimoon muuttanut entinen Yleisradion radioääni Mia Halonen.
Juhlavasti koristeltu tila
Juhlan aluksi vastaanotettiin juhlamenoin Suomen ja Kanadan liput, sekä laulettiin molempien maiden kansallislaulut. Tämän jälkeen nähtiin Sauli Niinistön videotervehdys kaikille ulkosuomalaisille sekä kuultiin British Columbian kauppaministerin puhe.
Meidän juhlapöytämme
Illan kohokohta oli tietenkin hieno illallinen, joka harmiksemme ei kuitenkaan sisältänyt suomalaista teemaista ruokaa. Niina oli nimittäin toivonut saavansa karjalanpiirakoita, mutta ruoka oli tästä huolimatta erittäin hyvä kattaus paikallisia herkkuja.
Vieraiden nauttiessa illallista, jatkui ohjelma katsauksella Suomen satavuotiaaseen historiaan vuosikymmenittäin. Videokoosteiden lisäksi nähtiin ja kuultiin jokaiselta vuosikymmeneltä musiikkiesityksiä, joita esittivät suomalaisjuuret omaava naislaulaja sekä sopraano. Noin puolentoista tunnin mittainen kooste oli erittäin hyvin laadittu ja musiikkiesitykset olivat varsinkin 80-luvulle tultaessa kaikille niin tuttuja, että yleisö yhtyi Dingon ja Jari Sillanpään säveliin.
Kanadalainenkin ruoka oli hyvää
Illan päättivät Vancouverin kunniakonsuli Tom Nybergin pitämä puhe sekä Finland House Societyn vetäjän Pauli Juoksu esittelemät juhlan järjestäjät sekä tietopaketti Suomi-keskuksen toiminnasta.
Meillä olikin Niinan kanssa erittäin mukava gaalailta hyvässä seurassa ja ehdottomasti kotimaisissa tunnelmissa. Itsenäisyyspäivää ei ole tullut vietettyä viime vuosina kovinkaan suuresti nyt, kun ulkomailla on tullut asuttua jo yli 11 vuotta. Aiemmin mekin katsoimme Linna juhlien webbilähetystä, mutta se on jäänyt viime vuosina osin sen takia, että juhlavastaanotto tapahtuu aamupäivällä täkäläistä aikaa, mutta myös muutenkin. Siksi olikin hienoa saada juhlistaa merkkivuotta näin upein menoin!