Berliinissä tehtiin eilen aamuyöstä merkittävä pidätys autojen tuhopolttosarjaan liittyen. Mittessä pidätettiin 25-vuotias Tobias Poge kahden palavan auton lähettyviltä epäilyttävissä olosuhteissa. Pidätys on mielenkiintoinen, sillä Tobias Poge on Lichtenbergin kaupunginosahallituksessa istuvan, Die Linken (vasemmistopuolueen) riveihin kuuluvan, Detlef Pogenin poika. Kiintoisaa on myös, että Tobias pidätettiin vastaavissa olosuhteissa myös marraskuussa 2009 Friedrichshainissa. Tuolloin hänen hallustaan löytyi jopa bensakanisteri samaan aikaan kun lähistöllä roihusi autoja. Oikeuden mielestä täysin pitävä näyttö kuitenkin puuttui ja niin Tobias vapautettiin viiden viikon tutkintavankeuden jälkeen.
Tobias Pogen vuoden 2009 pidätyskuva
Kuten aiemmin kerroin, oletetaan että ainakin puolet autojen tuhopoltoista olisi poliittisesti motivoituneita. Vasemmistolaisen Tobiaksen tapauskaan ei yllätä, sillä kaveri on tietojen mukaan todellinen aktiivi. Osoitteekseen hän esimerkiksi ilmoittaa Friedrischainissa sijaitsevan vallatun talon, jossa asustelee monenlaista vasemmistolaista roskaväkeä. Näitä vallattuja taloja on pitkin Berliiniä ja niitä kaikkia yhdistää järkyttävä rakennuksen ja ympäröivän alueen sotkuisuus. Enpä olisi yllättynyt, jos suurin osa ympäröivistä sotkuista olisi saman porukan tuotoksia, sillä vasemmistoaktiivien päällimmäisiä agendoja on taistelu erityisesti Prenzlauer Bergin, Friedrichshainin sekä Kreuzbergin voimakasta gentrifikoitumista vastaan.
Nämä entisen työväen kaupunginosat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nostaneet voimakkaasti suosiotaan ja niistä on tullut keskiluokan uusia trendikkäitä asuinalueita. Tämä on johtanut vuokrien prosentuaalisesti voimakkaaseen nousuun, sillä aiemmin näillä hyvän sijainnin alueilla on ollut erittäin edullista asua. Syypääksi aktivistit kokevat nämä alueelle muuttaneet keskiluokkaiset ”jupit” ja niinpä nämä yritetään pitää poissa sotkemalla paikkoja sekä polttamalla erityisesti arvokkaita autoja.
Logiikka on aktivisteilla täysin kadoksissa, sillä kaupungilla on kymmenen vuoden SPD:n ja Die Linken -hallituskoalition jäljiltä 64 miljardia euroa velkaa, joten jokainen parempi veronmaksaja on Berliinille kullan arvoinen. Silti aktivistien toimille löytyy ymmärrystä poliittisissakin piireissä. Kiintoisia olivat ennen viime viikonlopun vaaleja tekemässäni vaalikoneessa esiintyneet kaksi kysymystä vasemmisto- ja oikeistoradikalismin voimakkaamman torjunnan tarpeesta. Kaikki puolueet SPD:tä ja Die Linkeä lukuunottamatta kannattivat kummankin torjuntaa, nämä vain oikeistoradikalismin tarkempaa valvontaa. Tämä kertoo hyvin, miten laajamittainen radikalismi on pysynyt kaupungissa voimissaan vuosia.