Olen kiinnostunut kaikenlaisista kaupunkien kehityshankkeista ja niitä tuli jo Joensuussakin seurattua tiiviisti. Joensuussa ei tosin ole käynnissä niin monia kiintoisia projekteja kuin täällä. Olen jo menneiden viikkojen aikana päässyt hieman perille täkäläisistä rakennushankkeista ja monenlaista näytetään niin suunnittelevan, kuin rakentavankin. Erityisen hyvä resurssilähde saksalaisten kaupunkien rakennusprojekteihin on tämä saksankielinen foorumi.
Eivät nämä kaupungit ihan köyhiä näytä olevan, sillä esimerkiksi Bochumissa käydessä sikäläiset kävelykadut näyttivät melkeinpä uusilta, eli olivat varmaan vähän aikaa sitten valmistuneet. Lisäksi Kölnissä rakennetaan paraikaa yhtä ja Dortmundissa peräti kahta metrolinjaa olemassa olevien lukuisien lisäksi. Helsingissä yksi pätkä metroa aiheuttaa vuosien vatvomisen, mutta täällä linjat lasketaan muutamissa kaupungeissa jo kahden käden sormilla (Kölnissä linjoja on 16). Lisäksi Saksassa julkinen raideliikenne ei ole vain suurkaupunkien ominaisuus, vaan raitiovaunu tai metro löytyy jo 250 000 asukkaan kaupungeista.
Lisäksi kaupunkien keskustoihin on viime vuosina kohonnut paljon uudisrakennuksia. Dortmundissa on uusi teatteri, musiikkitalo, kaupungintalo, keskustakirjasto sekä monia kauppoja. Keskustaan valmistui myös vuoden alussa kaupungin korkein toimistotorni (100 metriä, 22 kerrosta). Lisäksi jo vuosia on suunniteltu päärautatieaseman täydellistä remonttia, jolloin tämä Saksan kolmanneksi vilkkain kaukoliikenteen asema saisi jättiläismäisen ostoskeskuksen sekä 120 metriä korkean toimisto- ja asuintornin kylkeensä. Ja jottei tässä olisi tarpeeksi, on kaupungilla menossa hyvin laajat Phoenix See ja Phoenix West niminen asutusprojekti, jossa vanhoja teollisuusalueita muutetaan moderneiksi asuinalueiksi suurine tekojärvineen päivineen. Tämä projekti on tosin erittäin hidas etenemään, joten voi mennä vielä vuosia ennen kuin kukaan oikeasti asuu tuolla uudella alueella.
Dortmundin paraikaa korkein rakennus
Uuden päärautatieaseman suunnitelmat
Phoenix -projektit harmaalla merkittynä
Monenlaista kehitystä siis tapahtuu, vaikka Ruhrin alueen kaupungit eivät kasvakkaan huimaa vauhtia. Saksassa kaupungistuminen on tapahtunut jo kauan sitten, joten ihmisiä ei enää muuta kaupunkeihin kuten Suomessa. Lisäksi maan syntyvyys on jopa huolestuttavan alhainen, minkä takia on käynnistetty erilaisia lapsilukua kohottavia projekteja. Asukasluku kasvaakin Suomen tapaan lähinnä maahanmuuton avulla ja sitä Saksan suuntaan ainakin vielä riittää. 82 miljoonaa ihmistä saa seuraa vuosittain ainakin kymmenistä tuhansista muiden maiden kansalaisista.