Kameralaitteisto: Canon EOS 500D (Rebel T1i)

Kuvauskaluston kaikkein keskeisin osa on kamerarunko, joka itselläni on nyt jo vanhaa mallia oleva Canon EOS 500D. Tarkemmin sanottuna runkoni on Rebel T1i, joka on 500D:n mallinimi Pohjois-Amerikassa, josta ostin rungon Toronton matkallamme toukokuussa 2009. Kameramaailmassa isoja merkkejä on lähinnä kaksi: Canon ja Nikon. Molemmat ovat käsittääkseni kokolailla tasavahvoja ja päädyinkin itse Canoniin lähinnä valmistajan pokkareista jääneen hyvän mielikuvan perusteella. ”Jos merkissä ei ole mitään vikaa, miksi vaihtaa?” oli järkeilyni ja reilun kahden vuoden käytön perusteella tämä piti hyvin paikkansa.

Kyseessä on ensimmäinen järjestelmäkamerarunkoni, mikä onkin kategoria johon Canon on kyseisen rungon tarkoittanutkin. Hieman halvempaan 1000D malliin ei mielestäni kannata koskea, sillä kolminumeroinen mallisto tarjoaa enemmän ominaisuuksia olemattomalla välirahalla. Mainittakoon tässä vaiheessa, että vaikka 500D onkin tämänhetkinen runkoni, on minulla tarkoitus päivittää se Canon EOS 5D Mark III -runkoon heti sen ilmestyttyä. Tämän vuoksi seuraavassa verrataankin paikoin näitä aivan eri luokan runkoja keskenään.

Canon EOS 500D

500D:ssa on 1,6-kertoimen ”kroppikenno”, millä on hyvät ja huonot puolensa. Alussa kun linssejä on yleensä vähän, on kertoimen tarjoamasta lisäulottuvuudesta yleensä iloa. Kun repusta hieman myöhemmin löytyy kunnon zoom-linssi, alkaa monissa tilanteissa kaipaamaan ennemminkin täysrungon tarjoamaa laajuutta. Tämä pätee erityisesti korkeita rakennuksia sekä sisätiloja kuvatessa, joissa kamerasta loppuu helposti laajuus laajakulmaisellakin linssillä. Tämä on ehdottomasti suurin yksittäinen syy itselleni hankkia myöhemmin 5D-runko. 💡

Kameran runko on muovinen ja siten kevyt (475 grammaa). Se on suuri plussa kameraa koko päivä kannettaessa, mutta varsinkin laadukkaiden L-linssien kanssa 500D on hieman turhankin heppoinen. Kevyt runko tekee kamerasta etupainoisen, mikä haittaa kuvauksen vakautta. Arvostan kuitenkin keveyttä siinä määrin, että aion säilyttää 500D-rungon käytössä 5D:hen päivittämisen jälkeenkin. Aina ei nimittäin tarvitse parhaita mahdollisia ominaisuuksia, vaan yksinkertainen keveys voi olla parasta tilanteessa.

Pölyinen vaan ei tarpeeton kakkosrunko

Huonona puolena 500D:ssä on vain yhdeksän tarkennuspistettä, mikä ei mielestäni takaa aina onnistunutta auto-focusta. Vaikka kokonaisuuteen vaikuttaa myös käytetty linssi, uskon 5D:n kymmenien tarkennuspisteiden parantavan toimintaa sekä tuovan joustavuutta kuvaustilanteisiin. Yhdeksän on vain liian vähän ja kamera mittaa focuksen aina välillä halutun vastaisesti ja tuloksena on väärin tarkentunut valokuva.

Kennon tarkkuus on 15,1 megapikseliä. Se on yleensä riittävästi, mutta jos kuvia joutuu hiemankaan rajummin kroppaamaan, alkaa kuvien tarkkuus sangen nopeasti kärsiä. Uskoisinkin noin kymmenen lisämegapikselin täyttävän kaikenlaiset käyttötilanteet. Jos kroppaus jätetään huomiotta, on 500D kuvanlaadultaan omasta mielestäni loistava. Halvaksi rungoksi sillä saa varsinkin hyvillä L-linsseillä uskomattoman tarkkoja kuvia. Kuvanlaatuun vaikuttaakin kaikkein eniten käytetty optiikka ja vasta pitkällä erotuksella kamerarungon laatu. Kuvanlaatu nousee kuitenkin ongelmaksi kun kuvataan hämärässä. 500D:n kuvissa on nähtävissä sangen helposti kohinaa, mutta arvioisin sen silti suoriutuvan todella hyvin hintaluokassaan.

50 000+ valokuvaa mittarissa

Video-ominaisuudet ovat 500D:ssä loistavat. Kamera oli ensimmäisiä halpoja järkkäreitä Full HD -videokuvauksella, tosin siihen liittyy pieni mutta. 1080p-tarkkuudella kuvausnopeus on vain 20fps, joka tekee 30fps nopeuteen yltävästä 720p-tarkkuudesta ainoan käyttökelpoisen. Tässä 5D-runko tulee tuomaan huomattavan parannuksen, tosin sillä ei ole itselleni niin merkitystä. Tähänkin saakka ottamani videot ovat niin amatöörimäisiä, että niiden tarkkuudella ei ole niin suurta väliä. 🙄

500D:n suurin plussa on sen loistava näyttö, joka on paitsi tarkka (920 000 pikseliä), myös erittäin kirkas. Näyttö on jopa niin laadukas, että siitä muodostuu yksi pieni miinus kameralle. Ei ole nimittäin ihan yksi kerta, kun olen luullut LCD-näytön perusteella ottaneeni onnistuneen kuvan, joka kotona tietokoneen ruudulla katsottuna onkin paljastunut epätarkaksi. Ongelma on, että KAIKKI kuvat näyttävät uskomattoman hyviltä 500D:n laadukkaalla näytöllä. Näin ollen kameran näyttö on samaan aikaan iso plussa ja pieni miinus. 😮

Näyttö ja hallintapaneeli

Kaikesta yllä esitetystä nipotuksesta huolimatta kyse on loistavasta kamerarungosta, jonka pienet miinukset eivät ole rajoittaneet kuvaamistani juuri missään tilanteessa. Olen ottanut rungollani noin 30 000 kuvaa ja olen ollut pääasiallisesti erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka halvan rungon rajat ovatkin tulleet vastaan taitojen kasvun sekä parantuneen muun laitteiston (optiikan) myötä, voin kuvitella monen kuvaajan pärjäävän tämänlaisella rungolla läpi elämänsä. 500D suoriutuu loistavasti myös huippulaatuisen optiikan parina, mutta ehkä se pienesti rajaa huippuoptiikan mahdollisuuksia. Se selviää käytännössä kunhan 5D Mark III ilmestyy puolen vuoden sisään ja pääsen kokeilemaan sitä. Tuolloinkin 500D tulee silti palvelemaan matkoilla kakkosrunkona ja esimerkiksi Niinan ensisijaisena kamerana. Siinä käytössä rungolla on vielä paljon käyttövuosia edessään.

8. toukokuuta 2014 päivitys:

Käytössäni on ollut nyt reilun vuoden Canon EOS 5D Mark III -runko. Olen kirjoittanut sen käyttökokemuksista enemmän sen oman kirjoituksen yhteydessä, mutta sen jälkeenkin 500D on edelleen puoltanut paikkansa kakkoskameranani (kolmoskamerani on Nokia Lumia 1020). Varsinkin zoom-linssin kiinnittää mieluiten kroppirunkoon, joka lisää ulottuvuutta entisestään.

Eli 50 000 valokuvasta huolimatta 500D:ni on edelleen hyvässä kunnossa. Ikä toki näkyy siinä ja muutamia kuolleita pikseleitäkin on ilmestynyt kennolle. Nämä huomaa kuitenkin vain yökuvissa ja on helppo ”poistaa” Photoshopissa. Ainoa todellinen harmi oli, kun pudotin kameran auton etupenkin metallikiskolle ja tietenkin näyttö edellä. Näyttö toimii edelleen, mutta sitä koristaa nykyisin karu teippiviritys. Ehkä kakkoskamera pitääkin jossain välissä päivittää, mutta ainakin vielä se palvelee hyvin  – viiden vuoden jälkeen. 😮

Arpi ja lihashaava

Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käyttössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.

(Yhteensä 1 210 lukukertaa, 3 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Kameralaitteisto: Canon EOS 500D (Rebel T1i)”

  1. Moi. Onko tietoa miten tähti kuvaus onnistuu tällä eli kaukoputkeen liitettynä. Ja muutoin pimeäkuvausta jalustalla

     
    1. Terve Matti,

      500D on jo kymmenen vuotta vanha runko, joka ei ole ollut aktiivisessa käytössäni enää useampaan vuoteen. En ole harrastanut juurikaan astronomiakuvausta, joten minun on vaikea sanoa miten kamera siinä suoriutuisi. Näiden halpojen runkojen heikko ISO-herkkyys ei välttämättä riitä tuollaiseen käyttöön, joskaan en tiedä jos tätä pystyy jotenkin kompensoimaan?

      Normaaliin pimeässä kuvaamiseen jalustan kanssa tämäkin kamerarunko on edelleen erinomainen. Lähes mikä tahansa runko suoriutuu jalustan kanssa kuvatessa hyvin ja tuloksena on tarkkaa kuvaa pitkän valotusajan kanssa. Vanhassa rungossa kuolleet pikselit tuottavat hieman kiusaa, mutta ne saa kohtuu helposti siivottua pois jälkikäsittelyssä.

      En tiedä kuinka paljon tuosta on apua, mutta siinä omat ajatukseni.

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.