Kuten lokakuussa mainitsin, on Berliiniin ollut rakenteilla kaupungin neljäs IKEA. Projekti juontaa alkunsa 90-luvun alkuun, kun Berliinin muuri murtui ja länsimaiset yhtiöt syöksyivät kiireellä neitseellisille Itä-Saksan markkinoille. Jo tuolloin Berliinin Lichtenbergin kaupunginosaan puuhattiin IKEA:n tavarataloa, mutta projekti pysyi jäissä aina vuoteen 2006 saakka. Tuolloin lyötiin maahan lapiot ja aloitettiin uuden tavaratalon rakentaminen. Kuitenkin vuonna 2008 kohonneet rakennuskustannukset pysäyttivät rakennustyöt, joita päästiin jatkamaan vasta viime vuoden keväällä talouskriisin laskettua kustannuksia. Tavaratalo valmistui lopulta joulukuun alussa.
Tavaratalosta rakennettiin varmaankin Tempelhofin IKEA:n (valmistunut vuonna 2003) ainaisten ruuhkien rohkaisemana kerralla tarpeeksi suuri ja niin nyt valmistunut IKEA on kooltaan peräti 40 000 neliömetriä, mikä tekee siitä maailman toiseksi suurimman, heti Tukholman tavaratalon jälkeen. Yleensä IKEA:t ovat suunnilleen identtisiä, mutta Lichtenbergin kohdalla konserni oli velvoitettu panostamaan normaalia enemmän arkkitehtuuriin. Sen vuoksi sini-keltaisia metalliseiniä täydentää 180-metriä leveä lasinen julkisivu.
Maailman toiseksi suurin IKEA
Lichtenbergin IKEA sijaitsee hyvällä paikalla, sillä sinne on helppo saapua suurta 6-kaistaista Landsberger Alleeta pitkin. Paikan päälle pääsee myös ilman autoa, sillä raitiovaunulinjat M6, 16, M17 sekä 27 risteävät sen lähettyvillä. Näin ollen uusi IKEA onkin meille se kaikkein kätevimmän yhteyden päässä oleva tulevaisuuden ostoksia silmällä pitäen.
Uusi IKEA todellakin aukesi jo joulukuussa, mutta olisi saanut olla hullu mennä lähellekään sitä avajaisviikon tai sitä seuranneiden joulunalusviikkojen aikana. Niinpä me annoimmekin paikan uutuudenviehätyksen hieman laskea, ennen kuin itse suuntasimme paikan päälle tänään. Paikan päällä nähtynä kyseessä on kyllä valtava rakennus, mutta muilta osin kyseessä on tyypillinen IKEA. Joitain erikoispiirteitäkin löytyy, sillä ympäröivä Itä-Berliinin alue on valtavien DDR:n aikaisten kerrostalojen (plattenbau) täplittämään betoniviidakkoa. Koska DDR:ssä oltiin tehokkaita, rakennettiin kaikki näistä taloista vain muutamilla piirustuksilla, joten alueella on satojatuhansia identtisiä asuntoja. Kooltaan nämä ovat asunnot ovat yleensä sangen pieniä ja siten hankalia sisustaa. Juuri tässä IKEA on hoksannut tässä markkinaraon. Lichtenbergin tavaratalosta löytyy osastoja, joissa esitellään täydellisiä kalustuskokonaisuuksia 55, 35 ja 25 neliön kokoisiin asuntoihin, jotka ovat ne yleisimmät plattenbau-asuntojen koot.
Sisältä normaali uusi IKEA
Asiakkaalle näkymätöntä on uuden IKEA:n ekoloogiset oivallukset. Rakennuksessa muun muassa hyödynnetään paitsi sen oman, myös ympäröivien teollisuusrakennusten, jätevettä, ottamalla siitä talteen lämpöenergiaa. Myös valtavan rakennuksen katolle satava sadevesi hyödynnetään tavaratalon vessojen huuhtelussa sekä pihan istutusten kastelussa.
Tarkoituksemme ei ollut ostaa IKEA:sta mitään, joten reissumme ostokset rajoittuivat IKEA:n ravintolan tarjoamiin lihapulliin. Aina yhtä hyviä. lisäksi ostimme pari pussillista Pågenin pieniä korvapuusteja, joita onkin kiva napostella tulevina iltoina.
Aivan IKEA:n lähellä sijaitsee myös mainitsemisen arvoinen Berliinin 9. korkein rakennus, Die Pyramide. Tämä vuonna 1995 valmistunut tasan 100-metrinen ja 23-kerroksinen toimistotalo muodostuu kahdesta normaalin näköisestä toimistotornista, sekä niiden välissä viistosti nousevasta lasisesta julkisivusta. Rakennuksen julkisivuun on upotettu myös valoja, joista voi lukea kellonajan. Kello ei ole tällä hetkellä käytössä, mutta sitä tituleerataankin silti joissain yhteyksissä Euroopan suurimmaksi.
Erikoinen Die Pyramide
Sangen jännän näköinen rakennus sijaitsee vilkkaiden Landsberger Alleen ja Rhinstraßen risteyksessä. Alue on tähän saakka tuntunut minusta hieman luotaantyöntävältä vanhoine DDR:n aikaisine rakennuksineen, mutta nyt IKEA:n myötä alueen taso on nousussa. Vielä kun IKEA:n vierelle valmistuu tämän vuoden aikana toinen suuri ostoskeskus, Globus, alkaa alueella olla melkoisesti säpinää.
Globus-ostoskeskus rakenteilla
Ja kun nyt aloitimme puhumaan korkeista rakennuksista, niin mainittakoon onnistunut saneerausprojekti Berliinin keskustan lähellä. Lähellä Jannowitzbrücken juna-asemaa, Berliinin julkisen liikenteen operaattori BVG:n kolmoistorneja vastapäätä, sijaitsee monia DDR:n aikaisia jättimäisiä asuinkerrostaloja. Monet näistä on saneerattu sitten muurin murtumisen, mutta edelleen joukossa on ehdassa alkuperäisasussaan olevia betonielementti hirvityksiä. Kaksi tällaista ovat olleet ulkoisesti identtiset 18- ja 20-kerroksiset kauhistukset todennäköisesti kultaiselta 70-luvulta. Molemmissä rakennuksissa sää on piiskannut rakennusten ulkopinnoista likaiset, minkä lisäksi ehtaan 70-luvun tyyliin esiin jätetyt elementtisaumat ovat loistaneet kirkkaina.
BVG:n päämaja
En ole kulkenut rakennusten ohi sitten syksyn ja olinkin yllättynyt havaitessani miten toinen rakennuksista oli talven aikana saneerattu täysin ulkoa. Lopputulos on loistavaa laatua ja rakennus näyttää nyt ihan uudenaikaiselta asuintornilta. Ja kaikki tämä vain rappaamalla saumat umpeen ja maalamalla seinät hyvin valituilla väreillä. Samanlaisia projekteja on toteutettu enemmän ja vähemmän onnistuneesti pitkin Itä-Berliiniä ja yritänpä laittaa jatkossa kuvia muistakin. Näillä kahdella rakennuksella on vain hyvä aloittaa, sillä vierekkäin seisovat rakennukset ovat nyt kuin yö ja päivä. Toivoa sopii, että naapurirakennuskin on pikaisesti saneerauslistalla.
Kuin yö ja päivä