Voitonpylväs Siegessäule

Berliinin yksi vierailluimmista nähtävyyksistä on Tiergartenin puiston keskellä sijaitseva Siegessäule. Voitonpylvääksi suomentuva muistomerkki on Heinrich Strackin vuonna 1864 suunnittelema muistomerkki Preussin voitolle Tanskasta maiden välisessä sodassa tuona samaisena vuonna. Muistomerkki kuitenkin valmistui vasta 1873, mihin mennessä Preussi oli ottanut voiton myös Itävallasta (1866) sekä Ranskasta (1870-71). Niinpä muistomerkki päätettiinkin pyhittää juhlistamaan kaikkia näitä kolmea sotaa, joilla oli suuri merkitys Preussin laajentumiselle ja lopulta nykyisenkaltaisen Saksan syntymiselle.

Muistomerkin alkuperäinen sijoituspaikka oli Königsplatzilla (nykyinen Platz der Republik) valtiopäivätalon edustalla, mutta se siirrettiin vuonna 1939 nykyiselle paikalleen Tiergartenin keskelle. Siirto oli osa natsien suurta Berliinin uudelleenrakentamishanketta, jossa kapungista oli määrä tulla sodan jälkeen monumentaalinen Welthaupstadt Germania (maailmanpääkaupunki Germania). Osa tätä oli suurten itä-länsi ja pohjois-etelä suuntaisten paraatikatujen (akselien) rakentaminen halki koko kaupungin, kohdaten toisensa Siegessäulen luona. Näistä vain itä-länsi akseli ja sen kymmenen kilometriä pitkä viivasuora Straße des 17 Juni ehti valmistua ennen Natsi-Saksan luhistumista.

Siegessäule vielä vanhalla paikallaan vuonna 1900

Siirron yhteydessä Siegessäule sai myös neljännen osansa, mikä nosti sen kokonaiskorkeuden nykyiseen 66,89 metriin. Jokainen kolmesta alimmasta osasta juhlistaa yhtä voitetuista sodista ja neljännen osan oli tarkoitus juhlistaa Natsi-Saksan voittoa toisessa maailmansodassa. Muistomerkkiä oli myös muutenkin korotettava, jotta se istuisi paremmin suurten katujen risteyksessä.

Siegessäulelle siirto puiston keskelle oli sen onni, sillä se selvisi sodasta käytännössä vaurioitta. Samaan aikaan valtiopäivätalon seutu pommitettiin vuoden 1945 Berliinin taistelussa raunioksi ja entisellä paikallaan Siegessäulea olisi odottanut sama kohtalo.

Sodan jälkeen ranskalaiset halusivat räjäyttää koko muistomerkin, sillä se muistutti edelleen Ranskan nöyryyttävästä tappiosta Preussille. Britit ja Yhdysvallat kuitenkin estivät suunnitelman, sillä Berliinin muistomerkit olivat jo kokeneet valtaisaa tuhoa pommituksissa. Ranskalaiset kuitenkin riisuivat muistomerkin koristuksista ja osa näistä palautettiin paikalleen vasta Berliinin 750. juhlavuotena vuonna 1987.

Mosaiikki muistomerkin juuressa

Nykyasussaan Siegessäule on näyttävä muistomerkki ja meillä on käynyt jo pitkään mielessä vierailla sillä. Paikalle pääsee helposti bussilla tai kävelemällä pari kilometriä Brandenburgin portilta, ja siitä onkin tullut mentyä ohitse lukuisia kertoja. Muistomerkki sijaitsee valtaisan nelikaistaisen liikenneympyrän keskellä, jonka poikki ei ole syytä lähteä toikkaroimaan. Muistomerkille johtaa neljä maanalaista käytävää, joita pitkin turistit pääsevät Siegessäulelle.

Siegessäule

Voitonjumalatar Victoria

Näköalatasanne ja valtava ympäröivä liikenneympyrä

Pääsymaksu muistomerkin sisälle on 3 euroa. Jalustassa sijaitsee pieni museo, jossa on nähtävillä vanhoja kuvia ja pienoismalleja Siegessäulesta vielä alkuperäisellä paikallaan, sekä tietoa sen historiasta ja rakennusvaiheesta. Museon sisältä lähtevät 285 askelman kierreportaat, jotka vievät ylös näköalatasanteelle. Tasanne sijaitsee aivan kullatun voitonjumalatar Victorian alapuolella ja sieltä aukeaa hyvä maisema ympäröivään Berliiniin.

Maisema itään ja länteen

Itä-Berliini ja Brandenburgin portti

Reichstagin lasikupoli ja ”Merkelin pesukone”

Päärautatieasema ja Potsdamer Platz

Presidentinlinna Schloss Bellevue

Vaikka maisemat ovatkin näyttävät, aiheuttaa sijainti puiston keskellä sen, että kaikki näkyvä on hieman etäällä ja valokuvaamista varten onkin hyvä olla mukana kunnon zoomi-linssi. Keli oli vierailumme aikaan kaunis, mutta kuivan syksyn vuoksi ilma oli utuinen. Laskevaan aurinkoon yhdistyen utuinen taivaanranta oli kuitenkin kauniin oranssinen.

Viivasuora Straße des 17 Juni

Länsikeskusta ja Zoofenster

Funkturm sekä Teufelsberg auringonlaskussa

Näköalatasanne on kohtullisen ahdas paikka ja paikalla oli sunnuntai-iltapäivälläkin runsaasti ihmisiä, joten kameransa kanssa sai vähän kikkailla kuvia ottaakseen. Maisema on kuitenkin sen verran hieno, että vierailu Siegessäulella kannattaa Berliinin reissun yhteydessä, varsinkin kun pääsymaksu on mitätön.

Siegessäule oli myös Barack Obaman valinta ensimmäisellä Berliinin-vierailullaan heinäkuussa 2008. Obama kävi tuolloin presidentinvaalikampanjaansa ja vierailun oli tarkoitus osoittaa hänen kansainvälisiä suhteita. Tuolloin juuri Siegessäulen edusta valikoitui satojatuhansia paikalle houkutelleen puheen pitopaikaksi, mahdollisesti juuri tulevan voiton merkkinä ja niinhän siinä sitten kävikin.

Obama Berliinissä 2008

(Yhteensä 1 671 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Voitonpylväs Siegessäule”

  1. Paluuviite: Berliini | o-o-f-s-m

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.