Ennätysten Peak 2 Peak

Whistler-Blackcomb on yksi maailman tunnetuimpia laskettelukeskuksia ja se sijaitsee 125 kilometriä Vancouverista pohjoiseen. Keskus on Pohjois-Amerikan suurin noin 33 neliökilometrin laskettelualueellaan ja se levittäytyy kahden vuoren, Whistlerin ja Blackcombin alueelle. Keskus sai alkunsa vuonna 1965, kun Whistler Mountainille avautui alueen ensimmäinen laskettelukeskus. Viisitoista vuotta myöhemmin kilpaileva yritys avasi naapurivuori Blackcomb Mountainille kilpailevan keskuksen. Lopulta kahden keskuksen vuosia jatkunut kilpailu päättyi vuonna 1997, kun Blackcomb osti Whistlerin ja ne yhdistyivät uudeksi jättimäiseksi laskettelukeskukseksi.

Uusi kahdelle vuorelle levittäytyvä suurkeskus aiheutti kuitenkin välittömästi uuden ongelman: miten mahdollistaa laskettelu saman päivän aikana molemmilla vuorilla? Koska kummankin vuoren rinteet kytkeytyvät Whistlerin kylään, on sen kautta ollut aina mahdollista vaihtaa vuorta. Tämän huono puoli on kuitenkin se, että pelkkä nousu kylästä yhdelle vuorelle kestää noin 45 minuuttia, joten se ei tarjoa kovin ideaalia tapaa kokea kummankin vuoren rinteet yhden päivän aikana.

Whistlerin kylässä

Vuorten välinen hissiyhteys ratkaisisi ongelman, mutta miten rakentaa sellainen, kun vastaavaa ei löydy mistään päin maailmaa? Helpoin vaihtoehto olisi rakentaa gondolihissi kulkemaan ensiksi alas vuoren seinämää aina laakson pohjalle ja sieltä sitten vastakkaista seinämää ylös. Tämä tarkoittaisi kuitenkin yli tunnin matka-aikaa, mikä ei tekisi siitä järin paljon nopeampaa. Tarvittaisiinkin paljon suorempi ja nopeampi yhteys – suoraan vuorten huippujen välille.

Aamuaurinko Blackcombin juurella

Whistlerin omistajat pohtivat asiaa vuosia ja teettivät siitä runsaasti tutkimuksia. Lopulta vuonna 2005 kaikki oli valmista esitellä suunnitelma uudesta Peak 2 Peak nimellä kutsutusta maailmanennätysluokan megaprojektista. Projektin ydin olisi täysin uusi 4,4 kilometrin mittainen gondolihissi, joka yhdistäisi Blackcombin puolella sijaitsevan Rendezvous ravintolan Whistlerin puoleiseen Roundhouse Lodgeen pitkällä kaapelilla yli vuorten välisen laakson. Suunnitelmassa hissimatkan pituudeksi luvattiin 11 minuuttia.

Peak 2 Peak lukemia

Uusi hissilinja kulkisi neljän valtavan tukitolpan kautta, joista kaksi korkeinta kohoaisivat 65 metrin korkuuteen. Näistä kahden sisimmäisen tolpan välillä hissi kulkisi paksujen vaijerien kannattamana ilmassa huikeat 3024 metriä, roikkuen korkeimmillaan peräti 436 metriä laakson yläpuolella. Järjestelmään kuuluisi 28 hissikoppia, jotka pystyisivät kukin kuljettamaan 28 ihmistä kerrallaan, matkaten 7,5 metriä sekunnissa. Projekti tulisi olemaan maksamaan kymmeniä miljoonia dollareita ja olisi erittäin haastava toteuttaa, sillä mitään vastaavaa ei ole rakennettu koskaan aiemmin.

Päätös rakentamisesta tehtiin kuitenkin nopealla aikataululla ja rakennustöihin päästiin keväällä 2007 sveitsiläisen hissivalmistaja Doppelmayrin johdolla. Samaan aikaan kun Whistlerissä rakennettiin kahta hissiasemaa sekä suuria tukitolppia, alettiin Sveitsissä punomaan viittä 56 millin paksuista jättimäistä kaapelia, joista jokainen 8850 metriä pitkä. Valmiit kaapelit rahdattiin Sveitsistä laivalla Panaman kanavan poikki Portlandin satamaan, mistä löytyi lähin tarpeeksi vahva satamanosturi noin 90 tonnia painavien kelojen nostamiseksi junan kyytiin.

Tukitolppien ja hissiasemien rakennustöitä

Portlandista juna kuljetti kelat Whistleriin, jossa ne lastattiin erikoiskuljetusauton kyytiin. Yksi kerrallaan kelat kuljetettiin Whistlerin 660 metrin korkeudella sijaitsevasta kylästä pientä huoltotietä pitkin 1800 metrin korkeuteen kolmen suuren dumpperin vetämänä kolonnana. Ylhäällä työmiehillä kesti 11 viikkoa vetää kaapelit syvän laakson pohjan kautta kahden aseman välille ja kiristää ne ylös lopulliseen korkeuteensa. Lopulta Peak 2 Peak oli kuitenkin valmis avautumaan yleisölle suunnitellussa aikataulussa joulukuun 12. päivä 2008.

Suurten kaapelikelojen pitkä matka Sveitsistä Whistleriin

Kolme vuotta käytössä ollut hissi on toiminut avaamisestaan saakka moitteettomasti ja siitä onkin muodostunut Whistlerin turisteille pakollinen nähtävä. Talvisin laskettelulipun omaavat voivat siirtyä vuorten välillä rajattomasti ilman mitään lisämaksua, mutta kesällä on pakko ostaa melkein 50 dollarin hintainen hissilippu. Sillä voi matkustaa tuolihissillä ylös Blackcombin huipulle ja ottaa sieltä Peak 2 Peak laakson yli Whistlerin puolelle, mistä voi palata toisella hissillä takaisin kylään. Kummallakin vuorella on kuitenkin runsaasti vaellusmahdollisuuksia, joista kuuluisin on Whistlerin High Note Trail. Vierailijoiden ei siis tarvitse maksaa pelkästä hissistä, vaan kaupan päälle voi myös vaeltaa sydämensä kyllyydestä saman päivän aikana.

Tuolihissillä ylös Blackcombia

Ylempänä maisemat avautuvat tosissaan

Kesämaisema Blackcombin huipulta

Peak 2 Peak asema

Miltä matka vuortenhuippujen välillä sitten tuntuu? Peak 2 Peak on huippunykyaikainen hissi ja niinpä ylitykseen ei liity sen suurempaa dramatiikkaa. Hissi on suunniteltu operoimaan jopa 85 kilometriä tunnissa puhaltavassa sivuttaistuulessa, tosin tuolloin hissin kyydissä voi kuitenkin hieman jännittää. Kauniina ja tyynenä päivänä matka on kuitenkin täysin tasainen ja eikä tunnu nopealta tasaisesta 7,5 m/s vauhdista huolimatta.

Hissikoppi

Edessä 11 minuutin matka

Vauhtia ei nimittäin oikein tunne, eikä etenemistä havaitse, varsinkaan viimeisen tukitolpan jälkeen alkavalla yli kolmen kilometrin matkalla poikki tyhjyyden. Korkeanpaikankammoista on syytä varoittaa että hissin kyydissä voi hieman huimata, sillä 436 metriä alempana oleva laaksonpohja näyttää todella kaukaiselta. Korkeuden näkee erityisesti hyvin kahden erikoishissin kyydissä, joissa on lasilattia keskellä hissikoppia.

Viimeinen tukitolppa ennen tyhjyyttä

Piiiiitkä matka seuraavalle tolpalle

Vastaantulevaa liikennettä

Keskivälillä killuttaessa ympärillä aukeavat aavat vuorimaisemat. Olisi erittäin epämiellyttävää jäädä killumaan keskelle jonkinlaisen vikatilanteen iskiessä, mutta on rauhoittava tieto ettei mitään ongelmia ole esiintynyt ja hissi on kulkenut tasaisesti ja katkotta kaikki nämä vuodet. Mitään hätää ei siis todellakaan ole, vaikka mieltä kihelmöikin ympäröivä korkeus.

Kolmen kilometrin matka tyhjän päällä

Aavat vuorimaisemat ympärillä

Mieli rauhoittuu jälleen vastapuolen tukitolpan toisella puolella, jossa maapinta tulee jälleen lähelle. On hurja ajatella että vaivaisen 11 minuutin aikana on ehditty laskeutua noin 800 metriä, kulkea 4,4 kilometriä ja nousta uudelleen samaiset 800 metriä. Meno on ollut niin huomaamatonta ja hissi on vienyt niin kätevästi vuorelta toiselle.

Jälleen sillä turvallisemmalla puolella

Hieman ennen virallisia avajaisia uutta hissiä mainostettiin energianjuomajätti Red Bullin sponsoroimalla hurjalla BASE hypyllä hissin katolta. Sittemmin laittomia BASE hyppyjä on tapahtunut vain yksi kappale, kun vuonna 2014 idiootti nuori pari väänsi hissin oven auki kesken matka ja mies hyppäsi ulos hissistä. Mies suoriutui hypystään vahingoittumattomana, mutta tempauksesta koitui pariskunnalle maksettavaa lähes 10 000 dollaria tempun vaurioitettua hissin turvajärjestelmiä.

Red Bull BASE hyppy

Kaikkiaan Peak 2 Peakilla on hallussaan kolme maailmanennätystä: maailman pisin jänneväli (3024m kahden tukitolpan välillä), maailman korkein hissi (436m laakson yläpuolella) sekä maailman pisin yhtäjaksoinen järjestelmä (8850 metriä). Joten jos olet Whistlerissä ja haluat kokea jotain ainutlaatuista, suosittelen lämpimästi Peak 2 Peakin ylitystä. Siihen yhdistetty vaellus alppialueella tai laskettelypäivä vuorilla tarjoavat yhdessä takuuvarmasti ikimuistoisen päivän.

Ennätyksiä kerrakseen

(Yhteensä 750 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.