Helmikuun 2. päivä tunnetaan Pohjois-Amerikassa yleisesti nimellä Groundhog Day. Nimi juontuu tuolloin monilla paikkakunnilla aamusella pidettävästä tilaisuudesta, jossa pesästään ajetun metsämurmelin sanotaan ennustavan lähestyvän kevään sään. Jos murmeli näkee varjonsa (eli on aurinkoista) ja ”pakenee takaisin koloonsa”, on seurauksena kuusi viikkoa pitkittyvä talvi. Jos on pilvistä ja murmeli ei näe varjoaan, seuraa sinä vuonna aikainen kevät.
Tämä alunperin Yhdysvaltojen Pennsylvanian osavaltion alueelle asettautuneiden saksalaisten maahanmuuttajien viettämä perinne on sittemmin tullut tunnetuksi koko Pohjois-Amerikassa Kanada mukaanlukien. Kaikkein tunnetuin tilaisuus pidetään pienessä Punxsutawneyn 6300 asukkaan kylässä, jonne tilaisuutta saapuu seuraamaan jopa 40 000 ihmistä. Punxsutawneyssä perinne on alkanut tilastojen mukaan vuonna 1886 ja kuten arvata saattaa, on se pienen kylän vuoden suurin tapahtuma. Kaupungin maskotti on tarujen mukaan 122-vuotias Punxsutawney Phil -murmeli, joka jokakeväisen ennustuksen suorittaa.
Kaupungin tapahtumasta tuli erityisen kuuluisa vuonna 1993 julkaistun romanttisen Groundhog Day -komedian myötä. Elokuvassa päähenkilö Phil (Bill Murray) herää joka ainoa aamu Punxsutawneyssä ja on helmikuun toinen päivä. Elokuva on hauska ja loistavasti käsikirjoitettu ja sitä voi lämpimästi suositella kaikille.
Mutta mitä Punxsutawney Phil sitten ennusti tänään? Phil näki aamuauringossa varjonsa, joten edessä on kuusi viikkoa lisää talvea. Jos ajatus siitä masentaa, voi lohduttautua sillä että Punxsutawney kaupunginisien mukaisen 75-90% sijaan Philin ennustukset ovat tilastollisesti osuneet oikeaan vain 37-39% tarkkuudella. Ainakin kun katsoo Vancouverin kymmenen tulevan päivän sääennustetta, on vaikea uskoa talven jatkuvan ainakaan tänä vuonna… Tai jospa Phil ennustikin Euroopan säätä, jossa hytissään paraikaa paukkupakkasissa?