Digijärkkärin yksi suuria etuja on mahdollisuus vaihtaa käytettävää optiikkaa tilanteen vaatimusten mukaisesti. Jokaisella järkkärin omistajalla on vähintään yksi linssi, joka on yleensä mallia ”yleislinssi”. Se tarkoittaa että linssin polttoväli mahdollistaa sekä kohtuullisen laajat, että hieman zoomatut valokuvat. Monesti ensimmäisenä yleislinssinä toimii kamerarungon mukana tullut ”kittilinssi”, joka minun Canon EOS 500D -runkoni kohdalla oli Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS.
Tämän linssin hinta on alle satasen, mikä on sangen hyvä hinta ottaen huomioon, että siinä on kuitenkin sisäänrakennettu kuvanvakaaja (Image Stabilization, IS). Siksi kittilinssillä pystyykin kuvaamaan sen surkeasta valovoimasta huolimatta sangen hämärässäkin onnistuneita kuvia. Muovisen kittilinssin rajat tulevat kuitenkin nopeasti vastaan ja niinpäpäätin ostaa itselleni kunnollisen yleislinssin.
Canonin L-sarjan huippumallistossa todellisia vaihtoehtoja yleislinssiksi on oikeastaan vain kaksi: Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM sekä Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM. Kuten kaikki muutkin, myös minä olin pitkään näiden kahden tasaväkisen linssin välillä. Jälkimmäisen puolesta puhuvat pidempi zoomi sekä kuvanvakaaja, mutta ensimmäisen valovoima on ylivoimainen. Vaikka kuvanvakaaja kompensoikin puuttuvaa valovoimaa, ei se täysin korvaa sitä. Niinpä loppujen lopuksi päätös ratkesi Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM puolelle paitsi paremmin valovoiman vuoksi, myös siksi että minulta löytyy kunnollinen telezoom-linssi Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM. 💡
Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM
Valokuvaajat tietävät hyvin, että ei ole olemassa yhtä täydellisesti kaikkeen käyttöön soveltuvaa linssiä. Onneksi Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM kuitenkin pääsee lähelle tätä. En epäile, etteikö myös Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM ole loistava linssi, mutta enpä ole Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM linssistä vielä valitettavaa löytänyt. Linssin ainoa puute on kuvanvakaajan puuttuminen, mutta sekin saattaa olla korjaantumassa pitkään huhutun kakkosmallin myötä. Kuvanvakaajan puute on kuitenkin hyvin pieni murhe, sillä f/2.8 valovoima riittää todella pitkälle.
Jos on linssin valovoima loistava, on sitä myös polttoväli. 24-70mm on nimittäin erinomainen yleislinssin polttovälialue. Vaikka toisinaan onkin tarve saada laajempi taikka zoomatumpi kuva, ei tätäkään voi laskea linssin ongelmaksi. Lisäksi juuri laajoja kuvia varten minulla on jo olemassa Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM linssi. Järkkärin omistajan on myös vain totuttava vaihtamaan linssien välillä kuvaustarpeen mukaan ja tulevan tarpeen ennakointi onkin yksi tärkeimpiä opittavia asioita. Itseäni linssin polttovälissä harmittaa ehkä pienesti laajuuden loppuminen paikoin kesken, mutta tämäkin korjaantuu kunhan hankin jossain välissä täyskennoisen Canon EOS 5D Mark III -rungon. Silloin toki zoomipää kaventuu hieman, mutta sitä voi aina paikata kroppaamalla otettua valokuvaa Photoshopissa. Näin ollen oletankin, että kaikki polttovälialueeseen liittyvät pienet ärsyttävyydet katoavat, kun linssiä käytetään täysrungon parina.
Sopiva polttoväli ja runsaasti valovoimaa
Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM:in parhaita puolia on sen tunnetusti huikea terävyys. Jopa L-malliston linssit ovat aina yksilöitä, mutta Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM linssit tunnetaan pääsääntöisesti hyvin tarkkoina. Oma linssini on erittäin terävä yksilö, jonka jälki onnistuu hämmästyttämään minut kerta toisensa jälkeen.
L-linssien tarkkuutta on vaikea ymmärtää sitä kokematta ja muistan itsekin pitäneeni kittilinssini tuottamia kuvia ihan hyvinä ja tarkkoina. Kuitenkin kun nyt vertaan nykyisiä kuvia aiempiin, on pakko myöntää, että ero on kuin yöllä ja päivällä. Kittilinssin kuvat ovat L-linssin ottamiin verrattuna suorastaan sumeita hiemankin lähempää katsottaessa. Kameralinssien maailmassa suurempi hinta korreloikin paremman laadun kanssa. 💡
Laadukasta ja tarkkaa L-lasia
Linssin väritoisto on erinomainen ja sen tuottama bokeh on pehmeää ja luonnollista. Kuvaan sen verran paljon kauttaaltaan tarkkoja yleiskuvia, että tätä puolta on tullut ihasteltua sangen harvoin. Kuitenkin kun kuva tulee otettua ohuella syväterävyysalueella, piirtyy tausta kauniisti sumennettuna. Täydet pisteet tästä Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM:lle.
Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM on erittäin jykevä ja siten sangen painava linssi. Painoa on 950 grammaa, mikä on paljon kittilinssin 200 grammaan verrattuna. Painoon on silti syytä tottua jos L-linsseihin meinaa panostaa, sillä ne painavat pääsääntöisesti kilon paikkeilla. Superzoomit painavat jopa monia kiloja. En ole kuitenkaan kokenut painoa ongelmana ja kaltaiseni hujoppikin jaksaa kantaa kameraa ja linssiä kaulassaan koko päivän.
Jykevän rakenteen hyvä puoli on, että linssiä ei tarvitse varoa. Vaikka linssiä tulikin käytettyä ensimmäiset viikot kuvitteelliset silkkihansikkaat käsissään, olen sittemmin tottunut siihen että linssi kestää menoa. Kosteuttakin linssi kestää siinä määrin, etten arkaile kuvata sillä sateisenakaan päivänä – suojaamatta. 😮
Linssi kiinni kunnon rungossa
Jämäkkä rakenne on ehkä seikka mihin linssiä ostaessa kiinnittää turhan vähän huomiota, mutta lasken sen silti yhdeksi L-linssien suurimmista plussista. Kun pelkässä linssissä on kiinni tonnin verran rahaa, on huojentavaa tietää sen myös kestävän käyttöä.
Pakollinen hankinta tämän luokan linssiin on linssiä iskuilta ja lialta suojaava filtteri. Itse päädyin kirkkaaseen B+W 77mm Slim MRC 010 filtteriin, jolla on hyvät ja huonot puolensa. Filtteri on kallis, mutta huippulaatuinen ja en voi kuvitella sen vaikuttavan linssin kuvanlaatuun mitenkään. Huonona puolena ohuessa slim mallista ei löydy kierteitä normaaleille snap-on linssisuojille, vaan niiden kanssa on käytettävä mukana tulevaa pehmeällä ja taipuisalla muovilla varustettua slip-on mallista suojaa. Suojan iskunkestävyyteen ei voi juuri luottaa, minkä lisäksi se valahtaa paikoiltaan melkein aina kuljetuksen aikana. Suojan kanssa pystyy (juuri ja juuri) elämään, mutta se ei tietenkään ole mitenkään itse linssin vaan filtterin vika. Asia on silti huomioimisen arvoinen ja ei-slim mallinen B+W filtteri olisi tälle linssille varmaankin täydellinen pari. 💡
Hölmö linssisuoja
Linssin viimeisenä ominaisuutena on pakko mainita, että linssin fyysinen pituus säätyy zoomauksen mukana. Äkkiseltään ajatellen hassusti linssi on pisimmillään kun sillä otetaan laajoja kuvia ja lyhimmillään kun sillä zoomataan. Asia ei kuitenkaan häiritse itseäni yhtään, sillä käytän linssiin kanssa 99% ajasta mukana tulevaa vastavalosuojaa. Sen sisällä linssin pituudella ei ole mitään merkitystä, sillä kokonaisuus on jatkuvasti vakiomittainen. Vastavalosuoja on kooltaan iso, mutta senpä vuoksi se suojaakin linssiä hyvin niin ihmisjoukkojen keskellä kuin kaatosateessakin. Vastavalosuojan kanssa kameralaitteistolla on kokoa jo sen verran, että saat varmasti satunnaista huomiota sen vuoksi. 🙄
Linssin koon muuttuminen
Yli vuoden käytön ja tuhansien kuvien jälkeen en keksi mitään merkittävää vikaa Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM linssistäni. Se on melkein täydellinen yleislinssi ja käytänkin sitä kaikkein eniten kaikista linsseistäni. Se soveltuu hyvin sekä sisä- että ulkokuvaukseen ja tuottaa varmuudella erinomaisia valokuvia. Linssin tarkennuskyky on itse asiassa niin hyvä, että sen kanssa voi luottaa tärkeässäkin tilanteessa yksittäisen valokuvan onnistumiseen. Epäonnistuneita kuvia syntyy todella harvoin. Jos ostaisin vain yhden laadukkaan linssin, se olisi ehdottomasti Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM.
10. toukokuuta 2014 päivitys:
Kolme vuotta myöhemmin tähän kirjoitukseen ei ole juuri lisättävää. Linssi on edelleen eniten käyttämäni ja nykyisin se on vain suurimmaksi osaksi kiinni uudessa Canon EOS 5D Mark III -rungossa. Huomattavasti kalliimpi runko selviää tietenkin vanhaa Canon EOS 500D -runkoa paremmin ja nopeammin tarkennuksesta, mutta vanhallakaan rungolla mitään ongelmaa ei ollut.
Kyse on kaikin puolin loistavasta linssistä ja nyt keväällä markkinoille viimein tullut kakkosmalli voi parantaa perusasioita vain vähän. Käytetty ykkösmalli onkin edelleen hyvä ostos ja itse en tunne tarvetta uuteen malliin päivittämiselle. 💡
Alla vielä muutamia kyseisellä linssillä otettuja valokuvia. Kuvia on retusoitu hieman Photoshopissa, joten kuvat kertovat lähinnä miten onnistuneiksi tällä linssillä otettuja kuvia voi muokata. Kunnollinen arvio linssistä raakakuvineen esimerkiksi täällä.
Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käyttössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.