MDNA

Popin kuningattaren titteliä kantava Madonna on ehtinyt tehdä pitkän ja menestyksekkään uran. 54-vuotias maailmantähti on ehtinyt 33-vuotisen uransa aikana levyttämään yhteensä 12 albumia ja kymmeniä singlejä, joita on myyty lähteestä riippuen ainakin 160 miljoonaa kappaletta. Madonna onkin levymyynnillä mitattuna kaikkien aikojen menestynein naisartisti, jonka omaisuus mitataan sadoissa miljoonissa.

Vuosien aikana Madonna on ehtinyt myös keikkailla ahkerasti ja meneillään oleva MDNA Tour on järjestyksessään tämän yhdeksäs maailmankiertue. Kiertue käväisi elokuussa Helsingissä ja menneenä viikonloppuna se saapui  tänne Vancouveriin. Vaikka Madonna onkin keikkaillut Kanadassa useaan otteeseen, on MDNA Tour vasta rouvan toinen vierailu Vancouverissa. Ensimmäinen vierailu oli Sticky & Sweet Tour vuonna 2008, joka toi Madonnan myös ensi kertaa Suomeen, tosin vasta vuotta myöhemmin. Madonna on siis melko harvinainen vieras Vancouverissa, minkä vuoksi viikonlopun kaksi keikkaa Rogers Arenalla olivatkin molemmat loppuunmyytyjä.

Maailmankiertueen traileri

Koska tämä oli arvattavissa, emme edes viitsineet yrittää saada lippuja niiden tullessa myyntiin kesällä. Menneenä perjantaina ajatus kuitenkin palautui mieleen radiossa asiasta kuultuani ja päätin piruuttani katsoa millainen tilanne lippujen kanssa oli. Vähemmän yllättäen jäljellä oli vain myyntiin palautuneita yksittäisiä paikkoja kaikkein kalleimmissa katsomoissa. Näiden lippujen hintataso oli rapiat 375 dollaria per henki, mitä voi pitää melko suolaisena hintana. Halvimmatkin alunperin saatavilla olleet liput olivat 70 dollarin paikkeilla, joten halpaa huvia Madonnan näkeminen ei ole. Ei ollut puhettakaan, että maksaisimme itseämme kipeäksi yhden konsertin vuoksi, vaikka Madonnan konsertteja melkoiseksi spektaakkeliksi kehutaankin. 💡

Päätin kuitenkin katsastaa lippujen myös hinnat netin jälkimarkkinoilla. Suosittujen artistien konserttiliput ovat aina trokareiden suosiossa ja monesti lippuja saakin viime hetkeen saakka, tosin yleensä suolaisella lisähinnalla. Pienellä vertailulla parhaaksi jälkimarkkinapaikaksi osoittautui Stubhub niminen sivusto, joka on verkkohuutokauppa eBayn omistama (sittemmin palvelu on siirtynyt osaksi suurta Ticketmasteria). Palvelu tarjoaa alustan jälleenmyydä tapahtumien pääsylippuja näiden parhaaksi katsomalla hinnalla. Stubhub takaa kaikki myymänsä liput, mikä tarkoittaa että jos lipuissa on jotain vikaa ja niillä ei pääse sisälle tapahtumaan, yrittää Stubhubin tiimi joko hankkia korvaavat liput tai sitten hyvittää ostoksen ostajalle. Ehdot kuulostavat ostajan kannalta aika reilulta ja niinpä päädyimme ostamaan liput Madonnan lauantai-illan konserttiin Stubhubin kautta.

Madonna lavalla

Lippuja oli jälkimarkkinoilla vielä perjantaina runsaasti ja halvimpia paikkoja huonoilla näkymillä myytiin pilkkahintaan muutamilla kympeillä! Sangen hyvillä paikoilla areenan yläosassa sijainneet lippumme irtosivat 59 dollarilla per lippu, mitä voi pitää sangen edullisena Madonnan konsertista. Liput sai vieläpä kätevästi suoraan sähköpostiin ja tulostettua kotona. Vaikka lipuissa lukeekin alkuperäisen ostajan nimi, ei tällä ole merkitystä, sillä tapahtumissa ei käytännössä koskaan kysytä saapujan henkilötietoja.

Saavuimme Rogers Arenalle kello kahdeksalta lauantai-iltana ja pääsimme hyvin sisään sekä löysimme paikkamme tämän noin 19 000 konserttikatsojaa vetävän areenan sisältä. Rogers Arena (aiemmalta nimeltään General Motors Place) on vuonna 1995 valmistunut monitoimiareena Downtownin kupeessa ja tunnettu Vancouver Canucksien kotiareenana. Areena on edelleen modernihko ja istuimet ihan mukavat, mitä nyt jalkatilaa tällaisilla areenoilla on harvoin riittävästi. Meidän onkin ehdottomasti palattava Rogers Arenalle näkemään joku NHL-ottelu, sillä areena vaikuttaa tuohon tarkoitukseen oivalliselta.

Taustalavaistusta

Aikataulun mukaan Madonnan piti aloittaa konsertti kahdeksalta, mutta eiväthän megatähdet koskaan aloita ajallaan. Kolme varttia myöhemmin lavalla alkoi viimeinkin näkymään liikettä mutta kyseessä oli väärä hälytys, sillä lämppärinä soittava DJ Martin Solveig (tuttu hittikappaleestaan ”Hello”) aloitti vasta tuolloin settinsä. Hittikibaleiden mixejä kuunnellessa kului tunti, jonka jälkeen yleisö oli jo vähintäänkin valmis varsinaisen konsertin alkuun. Deejiitä seurasi kuitenkin kolmen vartin tauko, mikä vesitti koko lämppärin idean. Lopulta kello 22:30 eli kaksi ja puoli tuntia myöhässä oli viimein Madonnan vuoro. 😡

Konsertti alkoi pimeydellä, kirkonkelloilla ja luostarimunkeilla. Madonna saapui lavalle pimeyden keskeltä ja aloitti settinsä. Musiikki oli koko konsertin ajan todella kovalla ja olen kiitollinen että pyysimme ennen konsertin alkua infosta korvatulpat. Silti Rogers Arenan 165 600-wattinen äänentoisto veti hiljaiseksi ja varsinkin basso oli suorastaan armoton. Musiikki oli ainakin korvatulppien läpi kuultuna puhdasta, mikä ei ole yleensä selviö suurilla areenoilla.

Ajatuksia herättävä ”Nobody Knows Me”

Madonnan lavashow oli upea. Valtavalle taustalle heijastettiin videolla upean näköisiä 3D-maisemia, mitä täydennettiin monenlaisilla valoefekteillä. Konsertti kulki koko ajan eteenpäin ja seurasi jonkinlaista ”pimeydestä valoon/katumukseen” tyyppistä juonta. Biisit tulivat ja menivät vauhdilla ja pituuden lisäksi niitä biisejä oli mixattu rankalla kädellä. Niinpä joukkoon ängetyt Madonnan 80-luvun klassikotkin kuulostivat aivan uudelta. Suurin osa mixauksista oli hyvin ”klubimaisia”, mikä ei ollut täysin yleisön mieleen. Monet yleisön joukossa olivat valmistautuneet tanssimaan koko illan tuttujen sävelien tahdissa, mutta kuullut biisit olivat niin erikoisia sovituksia, että harva lopulta jaksoi tanssia monenkaan biisin tahtiin.

Yleisö oli kyllä muuten hyvin mukana ja antoi Madonnalle suosiota monin paikoin. Madonna itse teki kaksituntisen aikana lavalla kovasti töitä, mutta jaksoi silti laulaa pääosan kohdista itse. Se ei liene helppoa kaikissa niissä asennoissa ja tilanteissa, mihin kohtaukset hänet veivät…

Maisemat vaihtuivat tiiviisti

Vaikka konsertti olikin erittäin näyttävä, on pakko sanoa, että välillä roiman väkivaltaiset ja seksuaaliset kohtaukset menivät vähän mauttomuuden puolelle. ”Gang Bang” biisin aikana nähty kohtaus motellissa esimerkiksi tarjosi todella paljon verta videoruuduilla ja lisäksi aseita hiplattiin ja paukuteltiin useaankin otteeseen pitkin konserttia. Loppupuolen seksuaaliset vihjailut huipentuivat Madonnan paljaisiin pakaroihin, joita tämä esitteli yleisölle. Kaipa tarkoituksena oli madonnamainen tapa hätkähdyttää yleisöä, sillä kertomansa mukaan hän oli treenannut pakaroitaan koko kesän kiertuetta varten. 🙄

Jo ennen konsertin alkua areenalla oli kuuma ja ilmanvaihto oli heikko läpi konsertin. Liekö tarkoituksena ollut saada ihmiset ostamaan enemmän törkeän hintaista pullovettä vai mikä, mutta puoli yhteen yöllä ❗ konsertoinut Madonna onnistui väsyttämään osan yleisöstä. Kaikkein väsynein fani löytyi vierestäni, sillä Niina torkkui konsertin aikana useaan otteeseen. Toivon mukaan Madonna ei nähnyt piippuhyllylle saakka.

Lämmin sisäilma sai kuitenkin monet muutkin haukottelemaan, mutta en sentään nähnyt muita torkkujia. Keskittyminen meinasi konsertin loppupuolella alkaa herpaantumaan itsellänikin, sillä ei tällainen kolmikymppinen ole tottunut hillumaan yömyöhään saakka. 8)

Väkivaltainen ”Gang Bang”

Konsertti jätti vähän ristiriitaisen mielikuvan. Ehkä suurin ongelma oli, että puhtaan konsertin sijaan Madonnan esitys oli pikemminkin spektaakkelimainen show, jossa musiikki tuntui olevan ajoittain sivuosassa. Vielä kun vanhat hititkin oli mixattu uusiksi, jätti kokemus varmasti monta vanhaa fania hieman kylmäksi. Tätä tukivat myös maanantaiaamuna radiossa kuulemani vaihtelevat kommentit konsertista. Jotkut tykkäsivät ja jotkut pettyivät kokemuksesta.

Me emme ole kaikkein suurimpia Madonna-faneja, mutta olimme kuitenkin molemmat jälkikäteen sitä mieltä että kyseessä on sen verran suuren luokan showsta, että se oli koettava kerran elämässä. Tähän hintaan nähtynä kokemus jättikin positiivisen mielen ja oli ehdottomasti käynnin arvoinen. Tuskin kuitenkaan on tarvetta nähdä Madonna uudestaan. Siitä huolimatta suosittelemme käydä kokemassa Madonnan lavashow, niin kauan kun tämä vielä jaksaa keikkailla. Tuskin tämä tuollaista lavaesiintymistä enää kuusikymppisenä jaksaa…

(Yhteensä 595 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.