Yleensä kaupunkien tunnetuimmat nähtävyydet ovat vilkkaita ja eloisia paikkoja, mutta museoiden täyttämässä Washingtonissa asiat ovat hieman toisin. Yksi kiintoisimmista nähtävyyksistä on erityisen rauhallinen ja suoraan sanottuna ”kuollut” paikka, nimittäin Arlingtonin sotilashautausmaa. Tämä Potomac Riverin länsirannalla Virginian puolella sijaitseva viimeinen lepopaikka on kooltaan 253 hehtaaria ja sinne on haudattuna yli 400 000 palveluksessa kaatunutta, veteraania tai muuten ansioitunutta.
Rauhaa ja kunnioitusta
Hautausmaa sijaitsee Pentagonin naapurissa Arlington Housen kartanon mailla. Kartano ja sen maat kuuluivat aiemmin Many Anna nimiselle rouvalle, joka meni naimisiin Robert E. Lee nimisen upseerin kanssa. Lee oli taitava sotilasjohtaja ja palveli Yhdysvaltojen sisällissodassa aluksi pohjoisten osavaltioiden muodostaman Unionin riveissä. Kuitenkin Virginian vaihdettua Konfederaation leiriin, vaihtui myös Leen uskollisuus etelävaltioille. Sisällissodan lopussa ansioitunut Lee nousi aina Konfederaation ylipäälliköksi saakka, vain hieman ennen sodan päättymistä etelän tappioon.
Arlington House
Koska monet sisällissodan taisteluista käytiin Washingtonin lähiseuduilla, oli sotilashautausmaille sodan aikana suuri tarve. Lopulta kaatuneita sotilaita alettiin hautaamaan myös Arlington Housen maille. Sodan loppuvaiheilla Yhdysvaltojen hallitus päätti tehdä alueesta pysyvän hautausmaan, sillä se sijaitsee keskeisellä paikalla Washingtonin naapurissa. Alueen maasto ei myöskään ole altista tulvimisille ja monilta paikoilta aukeaa kaunis maisema pääkaupunkiin. Yksi syy oli myös estää sodan hävinnyttä Leetä palaamasta enää Washingtoniin tuomaan poliittista epävakautta.
Kartanon huoneita
Palvelusväen tilat
Vuosien varrella hautausmaata on laajennettu useaan otteeseen ja lisätilalle on edelleenkin jatkuvaa tarvetta. Hautausmaalla suoritetaan hautajaisia 27-30 kappaletta päivässä, viitenä päivänä viikossa. Vuodessa viimeisen lepopaikkansa saa Arlingtonista noin 6900 ihmistä, mikä aiheuttaa jatkuvia paineita uuden tilan löytämiseksi.
Tuhansia ja tuhansia hautoja
Arlingtonista on tullut viimeinen lepopaikka monelle kuuluisalle henkilölle. Satojen kenraalien ja amiraalien lisäksi Arlingtoniin on haudattu kaksi presidenttiä; William Howard Taft sekä tasan 50 vuotta sitten salamurhattu John F. Kennedy. Kennedyn ja hänen perheensä hauta sijaitsee näkyvällä paikalla Arligton Housen alapuolella ja sillä palaa ikuinen liekki.
Kenraalit katsovat Pentagonin suuntaan
John F. Kennedyn viimeinen lepopaikka
US Capitol, Lincoln Memorial ja Thomas Jefferson Memorial joen vastarannalla
Erilaisia muistomerkkejä on valtavasti, mutta yksi kiintoisa pysähdyspiste on avaruussukkuloiden Challengerin (1986) ja Columbian (2003) onnettomuuksissa menehtyneille astronauteille pystytetyt muistomerkit. Muistomerkit sijaitsevat hautausmaan keskivaiheilla, lähellä suurta 1500-paikkaista ulkoilma amfiteatteria. Teatterissa järjestetään erilaisia seremonioita erityisesti Memorial Dayn ja Veterans Dayn aikoihin. Sen edustalla sijaitsee myös tuntemattoman sotilaan hauta, jolla on jatkuva vartio.
Challengerin ja Columbian muistomerkit
Tuntemattoman sotilaan hautavartio
Hautausmaan amfiteatteri
Olin asettanut tavoitteekseni vierailla Arlingtonin hautausmaalla, sillä se sijaitsee aivan Pentagon Cityn vierellä ja metro pysähtyy sen edustalla. Valitsin päiväksi sunnuntain, joka oli kauniin puolipilvinen talvipäivä. Keli oli kuitenkin sangen viileä ja puuskittainen tuuli teki siitä kylmän.
Hautausmaan alueella on ilmaista vierailla, mutta vierailijan on hyvä tiedostaa että alue on valtavan kokoinen. Etäisyydet ovat pitkiä ja maasto mäkistä. Minulla vierähti alueella puolitoista tuntia, jonka aikana näin vain pienen osan koko hautausmaasta. Viivasuorissa riveissä kulkevia valkoisia hautakiviä löytää kuitenkin heti portista sisään astuttuaan ja silmänkantamattomiin jatkuvat rivit tarjoavat hyviä kuvauspaikkoja.
Loputtomia hautarivejä
Alueen laajuus tekee kävijään vaikutuksen ja kuvissani näkyvät laajimmatkin maisemat ovat vain noin prosentin verran koko hautausmaasta. Alueen koon tajuaakin vain ilmasta käsin, mikä onnistuu jos laskeutuu läheiselle Ronald Reagan Washington National Airportille.
Pieni osa Arlingtonin hautausmaata
Hautausmaalla kävely on mukavan rauhoittava kokemus. Tarjolla on myös kyytejä, mutta kävellen saa parhaan käsityksen alueen koosta ja ehtii nauttia ympäröivästä rauhasta.
Hautausmaabussi
Haustausmaalla vierailevan kannattaa samalla reissulla vierailla myös pohjoisportin luona sijaitsevalla Iwo Jima Memorialilla. Valokuvaaja Joe Rosenthalin ikoniseen valokuvaan perustuva patsas on muistomerkki kaikille Yhdysvaltojen merijalkaväen palveluksessa kaatuneille sotilaille. Patsas kuvaa tilannetta jossa merijalkaväen kuusi sotilasta pystyttää Yhdysvaltojen lippua Iwo Jiman saaren taisteluiden keskellä toisen maailmansodan lopulla.
Yllättävän suuri Iwo Jima Memorial
Kymmenissä elokuvissa nähty patsas yllättää paikan päällä koollaan, sillä se on valtava. Patsaan sotilaat ovat kaksi kertaa normaalia ihmistä kookkaampia, mitä ei ehkä heti valokuvasta äkkää.
Alueelta on hyvä poistua metrolla viereisen Rosslynin toimistoalueen asemalta. Alue on merkittävä työpaikka-alue ja siellä sijaitsee Washingtonin alueen korkeimpia rakennuksia.
Rosslynin toimistoalue
Toimistotaloja metroaseman tuntumassa
Olin tyytyväinen pari tuntia kestäneeseen sunnuntaireissuuni ja ainoa harmitus oli vuoden aika ja se että puut olivat lehdettömät. Hautausmaa ansaitseekin ehdottomasti uuden visiitin joskus kesäaikaan Washingtonissa ollessa.