Kameralaitteisto: Nokia Lumia 1020

Taannoisella Yellowstonen matkallamme ostin Salt Lake Citystä uuden osasen jo ennalta sangen kattavaan kameralaitteistooni, hankkimalla itselleni Nokia Lumia 1020 kamerapuhelimen. Puhelimen ostoa varten piti matkustaa Utahista saakka, sillä kyseistä mallia ei myyty vielä tuolloin täällä Kanadassa. Kyse oli ensimmäisestä puhelimesta aikoihin, jonka jouduin ostamaan omalla rahalla rahalla täyteen hintaan, sillä vielä Nokialla työskennellessäni puhelin kuului työsuhde-etuihin.

Minulla oli ollut jo tovin hinku uuden kamerapuhelimen ostoon, sillä olen kaivannut taskuun sopivaa korkealaatuista kameraa. Tällaiselle kameralle on käyttöä erilaisissa tapahtumissa, lasketellessa, vaeltaessa tai muuten vain kaupungilla jotain mielenkiintoista bongatessa.

Mietin pitkään pokkarin hankintaa, mutta päädyin lopulta Lumiaan sen luvatun edistyksellisyyden, kuvanlaadun, pokkaria pienemmän koon sekä monipuolisuuden vuoksi – kyseessähän on älypuhelin, ei pelkkä kamera! Itselläni puhelin on kuitenkin toistaiseksi toiminut lähinnä kamerana ja nettiselaimena, eikä siihen ole tullut vielä laitettua edes SIM-korttia. Työpaikkani nimittäin maksaa puhelinlaskuni ja se on sidottu firman Blackberryyn.

Nokia Lumia 1020

Lumia 1020 on fyysiseltä kooltaan miellyttävä. Näyttö on kookas, mutta puhelinta on silti miellyttävä pitää kädessä. Pidän puhelinta kevyenä ja pokkarikameraan verrattuna kyseessä on huomattavasti ohuemmasta laitteesta. Puhelimen näyttö on kirkas ja tarkka, ja sitä on miellyttävä katsoa myös ulkona. Puhelimen käyttöjärjestelmä on Windows Phone 8, joka on mielestäni raikkaan nykyaikainen ja sisältää kaiken tarvitsemani toiminnallisuuden sekä minua kiinnostavat appikset.

Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä

Kahden ensimmäisen kuukauden aikana olen kerennyt ottamaan kameralla pari sataa valokuvaa ja on pakko sanoa, että puhelin vaatii erilaista lähestymistapaa kuin järjestelmäkameralla kuvatessa. On pakko sanoa, että ensivaikutelmani kamerasta oli pienoinen pettymys mihin oli syynä vertailuni Canonin ammattikameroihin, joille Lumia 1020 ei tietenkään pärjää. Hieman enemmällä käytöllä sanoisin sen pärjäävän kuitenkin hyvin kiinteälinssisiä pokkareita vastaan. Vertailu muihin kamerapuhelimiin on itselleni hieman vaikeaa ilman laajaa kokemusta, mutta ainakaan itse en ole nähnyt yhtä laadukkaita käynnykkäkuvia ja samaa mieltä tuntuvat olevan myös suurin osa netin arvosteluista eli siitä piste Nokialle.

Puhelimen suurin markkinointitekijä on sen huikea 41 megapikselin kenno. Teknisistä yksityiskohdista johtuen kameran ottamat kuvat ovat kuitenkin kooltaan ”vain” 38-megapikseliä. Näillä täyden resoluution kuvilla ei kuitenkaan tee juuri mitään, mitä nyt 7712×4352 pikselin kuvien yksityiskohtien määrä on häkellyttävää katseltavaa. Kameran nerokkain ominaisuus on kuitenkin niin kutsuttu oversampling eli se miten se muodostaa kaikista noista miljoonista pikseleistä automaattisesti myös pienemmän 5 megapikselin version (3072×1728 resoluutio). Nämä kuvat ovat paljon käytännöllisemmän kokoisia ja kiitos seitsemän pikselin verran informaatiota yhteen pikseliin kiteyttävän oversamplingin, todella tarkkoja. Päiväkuvissa kuvien terävyys on erinomaista ja yökuvissa huomio kiinnittyy niiden vähäiseen kohinaan.

Jos kameraa räpeltää kaupassa, on hyvä muistaa ettei oversämplättyjä kuvia näe kuin vasta kuvan tietokoneelle siirtämällä. Kameralla suoraan nähtävissä olevat kuvat ovat korkean resoluution versioita.

Jättimäinen 41 megapikselin kenno

Suuri pikselimäärä mahdollistaa myös kamerapuhelimissa poikkeuksellisen laadukkaan zoomauksen. Häviöttömäksi mainostettava zoomi on kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä käytönnössä kuvaa cropataan suuresta resoluutiosta. Zoomattuun kuvaankin sovelletaan oversamplausta, mutta vain kokonaisresoluution mahdollistamassa määrin. Eli mitä enemmän zoomaat, sitä vähemmän kameralla on käytössään ylimääräisiä pikseleitä oversamplaukseen. Maksimiinsa zoomatut kuvat ovatkin kohtuullisen rakeisia, sillä ne ovat vain croppi täyden resoluution valokuvan keskeltä. Näidenkään kuvien laatu ei ole äärimmäisen huono, mutta paljon tyypillisempää kamerakännyköjen laatua. Samaan aikaan on kuitenkin hyvämuistaa, ettei millään muulla kamerapuhelimella pysty samanlaiseen zoomaukseen, joten tulosta voi pitää hyvänä.

Puhelimen videokuvan laatu on hyvää. Olen tähän mennessä kuvannut vasta muutaman videon täydellä 1080p tarkkuudella, mutta kuvanlaatu on tarkkaa ja sävykästä. Paljon mainostettu vallankumouksellinen OIS eli optinen kuvanvakain ei kuitenkaan ole täysin vakuuttanut minua videota kuvatessa. Hämärässä valokuvatessa se tekee kuitenkin pieniä ihmeitä. Kamerakännykäksi luurilla saakin hämärässä todella hyvää jälkeä. Kuvan tärähtäminen ei ole pimeällä kuvatessa suurikaan ongelma, vaan ainoa ongelma on lähinnä ajoittain hämärässä kaukaisiin kohteisiin epäonnistuva tarkennus. Ongelma on tyypillinen kaikille kamerakännyköille ja Lumiassa asiaa voi paikata manuaalisella tarkennuksella, joka toimii hyvin.

Käsivaralla otettuja iltakuvia

Todella hämärässä käsivaralla otettu kuva

Puhelimeen on esiasennettu lukuisia Nokian omia kamera-appiksia, jotka ovat helppokäyttöisiä ja näppäriä. En ole vielä ehtinyt kokeilemaan kaikkia ominaisuuksia tositilanteessa, mutta ominaisuudet kuten liikkuvan kohteen poistaminen kuvasta tai epäonnistuneiden kasvojen korjaaminen toimivat hyvin. Panoraama-appis ei ole vakuuttanut itseäni täysin, sillä käytettävä laskenta-algoritmi on paljon Photoshopia yksinkertaisempi (ja nopeampia). Uusia appiksia näyttää kuitenkin tulevan koko ajan lisää, kuten vähän aikaa sitten valokuvan focuksen vaihtamisen jälkikäteen mahdollistama Refocus. Oikeastaan ainoa puute on kunnollinen HDR-appis, mutta sellainen lienee tulossa tulevaisuudessa.

Salt Lake Cityssä kaupanpäälle tuli myös Nokian puhelimelle erikseen suunnittelema kamerakahva, joka on sangen jännä lisälaite. Kyseessä on muovinen kahva, joka tekee puhelimen käytöstä kamerana hieman näppärämpää. Itselläni kahva on kiinni käytännössä koko ajan ja se tuo vakautta kuvaamiseen. Kahvan sisällä on myös lisäakku, mikä antaa lisää virtaa kuvaamiseen. Vaikka kahva onkin muovinen, on se silti näppärä lisävaruste, jonka tarpeellisuudesta olen ainakin itse jo vakuuttunut.

Näppärä kamerakahva

Kokemukseni kamerasta ovat vielä pieniä ja tulenkin varmaan päivittämään tätä kirjoitusta muutaman kuukauden päästä uudelleen. Kuitenkin jo näillä kokemuksilla voin sanoa, etten Lumian sen hankintaa ja ostaisin sen uudelleenkin. Kamera täyttää juuri sen tarkoituksen johon sen ostinkin eli tapahtumakameran roolin.

Lumian ostossa pitää kuitenkin asettaa odotuksensa realistisesti. Sillä pystyy kyllä korvaamaan pokkarin ja sillä pesee lattiaa muilla kamerakännyköillä, mutta järkkärille se ei kuitenkaan pärjää. Siksipä kamera onkin itselläni vasta kolmoskameran asemassa Canon EOS 5D Mark III ja Canon EOS 500D jälkeen.

Ja kuten millä tahansa kameralla, myös Lumialla saa aikaiseksi epäonnistuneita kuvia. Onnistumisprosentti on kuitenkin huomattavasti normaalia kamerakännykkää parempi ja oikein onnistuessaan kuvat voivat olla todella upeita.

Nokialla otettu panoraamakuva

Lopuksi on pakko mainita, että ainakin tällä kirkkaan keltaisella versiolla saa kuvatessa osakseen kohtuullisen paljon huomiota, varsinkin kamerakahvaa käyttäessä. Pelkkänä puhelimena värikäs Lumia kiinnittää ihmisten huomiota kaikkien mustavalkoisten muoviluurien keskellä. Ainoa miinus värissä on, että ikkunan läpi kuvatessa keltainen väri heijastuu toisinaan lasista valokuvaan. Oh well, kaikkea ei voi saada… 🙄

23. toukokuuta 2020 päivitys

Nokia Lumia 1020 oli lopulta käytössäni peräti viiden ja puolen vuoden ajan, aina kevääseen 2019 saakka. Tuona aikana kamerakännykästä tuli myös pääasiallinen puhelimeni, joskin jatkoin sen aktiivista käyttämistä valokuvien ottamiseen aina viimeisiin päiviin saakka.

Vuosien varrella tyytyväisyyteni kännykkäkuvien kuvanlaatuun väheni uudempien ja parempien mallien tullessa markkinoille, mutta 41 megapikseliä säilyi todella pitkään kukkulan kuninkaana, herättäen ihmisten kiinnostusta. Myös pirteän keltainen väri piristi päivääni, minkä lisäksi pidin Windows Phone -käyttöjärjelmästä. Se kuitenkin kuoli viimeisimpinä vuosina täysin pystyyn ja jopa nettiselauksesta muodostui hankalaa, kun kaikki nettisivut eivät tukeneet puhelimen omaa selainta.

Tämä kertoo hyvin siitä, että harvaa puhelinta on tarkoitettu käytettäväksi näin pitkää aikaa, mutta samalla Lumia myös kesti näin pitkään. Vaikka käyttöjärjestelmä oli lopussa tuskaisen hidas, en onnistunut hajottamaan puhelinta monista pudotuksista huolimatta. Tämä on hyvin, sillä en käyttänyt puhelimen kanssa koskaan minkäänlaista suojakuorta, luottaen Nokian laatuun ja selvästikin syystä!

Lkkäsin uuden puhelimen hankintaa todella pitkään odottaessani jotain uutta ja erilaista, joka tuli lopulta ulos keväällä 2019 Nokian matkapuhelinbrändin ostaneelta HMD Globalilta jonka uusi lippulaiva Nokia 9 PureView sai huomioni ja jota käytän tätä nykyä kamerapuhelimenani.

Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käyttössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.

(Yhteensä 693 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.