Vancouver-Seattle avaruuspanoraama

Kansainvälisellä avaruusasemalla ei liene turhan paljon harrastusmahdollisuuksia, joten moni siellä oleskeleva astronautti käyttääkin vapaa-aikansa valokuvaamalla alapuolella vauhdilla vilistävää maapalloa. Ilmiön teki tunnetuksi ”twiittaava astronautti”, kanadalainen Chris Hadfield, joka kuvasi talvella 2012-2013 satoja kaupunkeja 330-410 kilometrin korkeudessa lentävältä ISS:ltä. Myös Vancouver tallentui Chrisin kameralle sangen kiintoisasta vinkkelistä.

Maapallon valokuvaamista avaruusasemalta käsin on tehty aina neuvostoliittolaisen MI-avaruusaseman ajoista saakka ja aina välillä linssille on tarttunut mielenkiintoisia ilmiöitä ja kuvakulmia. Eräs tällainen on ISS040-avaruuslennon miehistön jo vuonna 2008 ottama kuvasarja Vancouverin ja Seattlen metropolialueista, jotka amerikkalainen Stuart Rankin on nyt koostanut yhdeksi hämmästyttäväksi panoraamaksi.

Uskomattoman panoraaman leveys on luonnossa noin 300 kilometriä ja se käsittää Vancouveria ja Vancouver Islandia erottavan Strait of Georgian sekä Seattlea syleilevän Puget Soundin lahden alueen ympärysseudun uskomattomalla tarkkuudella. Kuvassa näkyvä alue on karkeasti noin Uudenmaan kokoinen, mutta vuorten ja meren vuoksi asuttava pinta-alue on huomattavasti tätä pienempi. Silti kuvan alueella asuu yli 8 miljoonaa ihmistä.

Jättimäinen avaruuspanoraama

Vancouver ja Seattle ovat luonnollisesti kuvassa erottuvat suurimmat kaupunkialueet, mutta myös Vancouver Islandin eteläkärjessä sijaitseva British Columbian pääkaupunki Victoria sekä rajashoppaajien suosima Bellingham erottuvat selvästi. Aivan kuvan luoteiskulmassa vuorten keskellä erottuvat Squamish ja Whistler. Myös Yhdysvaltojen luoteisin kulmaus Neah Bay näkyy aivan kuvan lounaiskulmassa. 3286 metrin korkuinen lumihuippuinen Mount Baker on tietenkin helppo erottaa kuvan ylälaidassa, lähellä Yhdysvaltojen ja Kanadan välistä rajaa.

Tärkeimmät asuinkeskukset ja maamerkit

Kiintoisa havainto valokuvassa on miten paljon alueen suurin joki Fraser River kuljettaa mukanaan vuorilta kulkeutuvaa maa-ainesta, joka antaa vuoristojärville turkoosin värinsä ja värjää myös jokisuun suurta suistoaluetta.

Valokuva on omiaan muistuttamaan miten monipuolisella ja luonnonkauniilla seudulla asummekaan. Täysikokoinen panoraama on nähtävillä täällä.

(Yhteensä 220 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.