Täydellinen 86% auringonpimennys

Tänään maanantaina miljoonien ihmisen aamupäivän rutiinit poikkesivat hieman normaalista, kun Pohjois-Amerikassa nähtiin ”harvinainen” täydellinen auringonpimennys. Tapausta on hehkutettu mediassa jo viikkokausia ja Yhdysvaltojen länsirannikon Oregonista itärannikon Etelä-Carolinaan ulottuvalle täydellisen auringonpimennyksen reitille hakeutuikin hypen saattelemana kymmeniätuhansia turisteja todistamaan keskimäärin noin kahden minuutin mittaista taivasspektaakkelia.

Itse auringonpimennys ei kuitenkaan ole ilmiönä mitenkään harvinainen ja täydellinen auringonpimennys koetaan jossain päin maailmaa joka 1-3 vuosi. Ilmiö kuitenkin osuu samalle seudulle harvoin ja vastaavanlainen rannikolta toiselle yltävä pimennys nähtiin Yhdysvalloissa viimeeksi vuonna 1918. Silti väitteet ”kerran elämässä” tapahtuvasta ilmiöstä ovat vain some-ajan hömppää, sillä seuraava täydellinen pimennys nähdään eteläisellä pallonpuoliskolla jo 2019 ja Pohjois-Amerikassa vuonna 2024. Tuolloin paras katselupaikka osuus Kanadan itärannikolle.

Vaikka Kanadan länsirannikko olikin paras paikka nähdä tänäinen pimennys, ei se kuitenkaan mahtunut 96-113 kilometriä leveälle pimennyskaistaleelle. Kanadan suurin osittainen 90% auringonpimennys nähtiin Victoriassa ja täällä Vancouverissa pimennys oli suurimmillaan 86% aamupäivällä kello 10:21, kestäen muutaman minuutin.

Vancouverin pimennys oli asteikon parhaasta päästä

Silti täälläkin ihmiset kokoontuivat ulos seuraamaan tapahtumaa, joka oli kuitenkin lopulta melko antiklimaattinen. Päivä muuttui pimennyksen huipentuessä ehkä aavistuksen normaalia himmeämmäksi, mutta tämä tapahtui niin huomaamatta, että asiaa oli melkein mahdotonta huomata. Pilven kulkeutuminen auringon eteen on paljon huomattavampi muutos, mutta pilvistä ei kauniina kesäpäivänä tarvinnut murehtia.

Itse en vaivautunut ostamaan ylihintaista filtteriä ilmiön turvalliseen valokuvaamiseen ja hienoimmat kuvat tuottaisi vain täydellisen pimennyksen alueella asuminen. Portlannissa asuva tuttavani näki 99% auringonpimennyksen ensimmäisten joukossa ja kehui ilmiötä hienoksi.

Täydellinen pimennys missasi Kanadan

Täällä pimennyksen antimiksi jäivätkin auringonsirpin näkeminen paperilla sekä puun lehvästöjen varjon jännä siivilöityminen sirpeiksi, valon jonkinlaisesta hajataittumisesta johtuen. Tapaus oli nopeasti ohitse ja seuraavaa mediaspektaakkelia saamme odottaa taas muutaman vuoden. Jotenkin kaikesta tulee mieleen muutaman vuoden takainen kuohunta Superkuusta… 🙄

(Yhteensä 464 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.