Syksy saapui tänä vuonna hieman tavanomaista aikaisemmin ja rutikuiva hellekausi vaihtui kaksi viikkoa sitten sateisiin keleihin. Vaikka kesän päättyminen onkin aina pienesti masentavaa, on sään muutos silti loistava uutinen laajojen metsäpalojen sammumisen kannalta. Tämän lisäksi sateiset viikonloput antavat myös viimeinkin hyvän syyn viettää aikaa sisätiloissa, vaikkapa sitten esittelemässä taitojaan Vancouverin vuosittaisessa flipperinäyttelyssä!
Iltapäivä flipperimessuilla
Kaiken nykyisen elektronisen roinan keskellä perinteisiin mekaanisiin jippoihin sekä pelaajan taitoon perustuvat flipperit ovat mukavaa vaihtelua. Itse olen innostunut flippereistä vuosien tauon jälkeen nyt kun työpaikallani on työntekijöiden pelattavissa viiden vaihtuvan flipperipöydän kokoelma. Ruokataolla tapahtuvien pelisessioiden innoittamana veinkin viime syksynä Niinan Seattlen flipperimuseolle, jossa myös Niinasta paljastui oikea flipperiaddikti, joka piti parin tunnin jälkeen melkein raahata pois paikalta.
Pelihimoisia addikteja
Valitettavasti Vancouverissa suurempia flipperikokoelmia pääsee pelaamaan vain harvoin ja viime viikonloppuna järjestetty Vancouver FlipOut Pinball Expo on paras paikka tähän. Tapahtuma on kasvanut koko joka vuosi ja tänä vuonna se järjestettiin uudella paikalla Yaletownin yhteisötalo Roundhousella, johon saapui viikonlopun aikana satoja innokkaita kokeilemaan taitojaan.
Pelattavissa yli sata pöytää
Klassikkopöydillä oli enemmän tilaa
Me vierailimme paikalla tapahtuman viimeisenä päivänä sunnuntaina. Paikalle saavuttaessa yli sadan flipperin sekä useiden videopelien kakofonia kuului jo kauas käytävään ja sisällä oli todella vilkasta. Jokaiselle flipperille joutui jonottamaan pelin tai kaksi, mutta myös suosituimmille oli mahdollista päästä pienellä kärsivällisyydellä. Jonot olivat lyhyempiä historiallisille pöydille, joista jotkin ovat peräisin 1940-luvun lopulta saakka. Vaikka nämä pöydät eivät olekaan kovinkaan jännittäviä, ovat ne silti hauska kuriositeetti flippereiden alkuajoilta.
Vanhan ajan viihdettä
Flipperit ovat todella hauskaa ajankulua ja nykyisin niihin ei joudu yleensä edes tuhlaamaan rahojaan, sillä monissa paikoissa pöydät ovat pysyvässä ilmaispeli-moodissa. Tällöin aloittelijankin on hyvä päästä niihin kiinni ja koska kyse on lähinnä tarkkuudesta, reaktiokyvystä sekä tuurista, voi kokematonkin pelaaja päästä hyville tuloksille. Pääasia että pelatessa on hauskaa ja meistä oli mielenkiintoista kokeilla mitä erilaisempia pöytiä.
Legendaarisia flipperipöytiä
Joukossa oli niin upouusia digitaalisia flippereitä kuin klassikkojakin, mutta omaan makuuni parhaimpia ovat 90-luvulla suunnitellut pöydät, joiden näyttötaulu ei ole turhan monimutkainen. Jotkin uudemmat flipperit on suunniteltu niin monimutkaisiksi erilaisine päälleikkäisinä tehtävineen, että niihin pitää tosissaan paneutua ennen niiden avautumista. Hieman vanhemmissa pöydissä kaikki on yleensä heti nähtävissä ja erilaiset kiepit ja kolot ovat kiintoisia tutkia. Näiden pöytien pelaaminen on mielestäni myös helpompaa, joskaan harva pöytä on helppo, sillä kuula tuppaa hakeutumaan hanakasti kohti alalaitaa.
Värikästä välkettä
Monenlaista osallistujaa
Parin tunnin pelaaminen jättikin hyvän kutkutuksen ja onneksi itselleni oli tarjolla vieroitushoitoa heti maanantaina työpaikan ruokatunnilla. Kaikkein hauskinta oli kuitenkin päästä kokeilemaan kymmeniä uusia pöytiä ja ihailemaan niiden nerokkaita innovaatioita, minkä vuoksi FlipOutin kaltaiset tapahtumat ovatkin loistava juttu ja me saavumme varmasti paikalle ensi vuonnakin.
Leffalisenssoituja flippereitä