Kalliin hulppeat huvilat

Vancouverin todellisuudesta karannut kiinteistöbuumi on ollut viime vuosina loputon ihmetyksen aihe. Asuntojen hinnat ovat nousseet jopa yli 30% vuosivauhtia ja omakotitalojen keskihinta on heilunut puolentoista miljoonan dollarin yläpuolella. Suuntana on ollut vain ja ainoastaan ylöspäin, eikä Vancouverin kaupungin alueelta ole saanut hullun vuoden 2017 jälkeen yhtä ainoatakaan omakotitaloa alle miljoonan dollarin.

Ja vaikka pätäkkää olisikin, on useimmista miljoonakodeista joutunut taistelemaan kiihkeissä tarjouskilpailuissa, joissa jopa toistakymmentä ostajaa on ollut valmis maksamaan jo valmiiksi ylihinnoitellusta kodista paikoin jopa miljoona dollaria pyyntihinnan ylitse. 😯

Hinnat edelleen pilvissä

Kiinteistömaailman tuulet kuitenkin kääntyivät vuoden 2018 alussa ja vuoden aikana asuntojen myyntimäärissä tapahtui suurin romahdus vuosikymmeniin. Ostajat vain mystisesti katosivat markkinoilta, mihin ei vaikuttanut mitenkään lukuisat tutkimukset rahanpesusta paikallisissa kasinoissa sekä tarinat tynnyreistä täynnä käteistä. Virallisen totuuden mukaan ulkomaisen rahan merkitys Vancouverin miljardeihin paisuneilla asuntomarkkinoilla on ollut täysin merkityksetöntä, mutta kummasti vain Kiinassa samaan aikaan käyttöön otetut korruption vastaisten toimien aikana myös luksuskauppa Vancouverissa tyrehtyi. 🙄

Vaikka asuntokauppa pysähtyikin viime vuoden aikana melkein tyystin, kesti todella pitkään että hinnat reagoivat tilanteeseen. Myymättömien asuntojen määrä kasvoi kuukausien ajan, myyjien listatessa asuntoja aiempien muutamien päivän sijaan nyt kuukausien ajan. Kauppa ei silti käy ja hiljalleen myös hinnat ovat alkaneet laskea niin, että keväällä uutisoitiin suurin kirjaimin alle miljoonan dollarin omakotitalojen paluusta!

Nyt alle miljoona dollaria!

Sittemmin näitä 50-luvulla rakennettuja hetkellisiä ”miljoonataloja” on ilmestynyt markkinoille lukuisia ja monet niistä ovat myyneet huomattavasti alle alkuperäisen pyyntihinnan. Tästä huolimatta on vaikea ymmärtää mitä järkeä on maksaa $900 000 kaltaisia hintoja purkukuntoisista homekodeista. 💡

Kaikkein suurin romahdus myyntimäärissä sekä pitkittyneissä myyntiajoissa on koettu monen miljoonan huviloissa, joita löytyy tuhansia ympäri Vancouverin metropolialuetta. Näiden kauppa on edelleen melkein täysin seis vaikka pyyntihinnat ovat tulleet paikoin alas jopa useilla miljoonilla, ilman mitään vaikutusta.

Kolmiulotteinen asuntoesittely

Koti kuin unelmien linna

Epätoivo onkin saanut myyjät turvautumaan yhä hulppeampiin myynti-ilmoituksiin, joita varten huvilat ja kartanot sisustetaan kalliisti huippulaatuisia valokuvia varten. Asunnoista saatetaan myös laatia Google Street Viewin kaltainen 3D-mallinnos, jossa asunnonetsijä voi seikkailla.

Hulppeita huviloita

Ilmoituksia myös ryyditetään elokuvatasoisilla esittelyvideoilla, joissa arkkitehdit kertovat visiostaan ja dronet tarjoavat huikeaa ilmakuvaa. Kaikkein päheimmät asuntomyyjät painavat jopa ikiomia lifestyle-lehtiä, joissa esitellään rikasta ja ah, niin huoletonta luksuselämää Vancouverissa.

Vaikutteita vanhalta mantereelta

On kyllä myönnettävä, että toisin kuin homeisten ”miljoonatalojen” kohdalla, suurin osa näistä huviloista ja kattohuoneistoista on todella yleellisiä ja sisältää kaiken mahdollisen. Arkkitehtuurissa on usein haettu inspiraatiota englantilaisista kivikartanoista, ranskalaisista linnoista ja metsän siimekseen sijoitetuista eco-villoista. Lopputulos on äärimmäisen upea, minkä tekee surulliseksi ettei iso osa näistä upeista kodeista näe koskaan ketään asumassa niissä pysyvästi, asuntojen ollessa vain ulkomaisten omistajien sijoitusväline.

Kaupunki ja loma-asuntoja

Oman ikkunansa Vancouverin hulluille asuntomarkkinoille tuo myös suosittu Love It or List It Vancouver tositelevisio-ohjelma, joka pyörii myös Suomen telkkarissa. Siinä esitellään ja rempataan mitä upeampia asuntoja upeilla maisemilla ryyditettynä ja kaikilla on aina niin kivaa painajaismaisista asuntolainoista huolimatta. 8)

Vancouver nähdään televisiossakin

Asuntomarkkinoilla on siis ilmassa pienehköä paniikin alkua, erityisesti luksusrintamalla, jossa epätoivoisimmat myyvät jo asuntojaan satojentuhansien tappiolla. Vaikeimmassa tilanteessa ovat suurella riskillä pelanneet asuntojen flippaajat, jotka ovat olleet mukana kuumissa tarjouskilpailuissa nostamassa kohteiden arvoa, ajatuksena myydä asunto hetken päästä uudelleen. Monet näpit ovat myös palaneet aiemmin todella villeillä ennakkomarkkinoilla, joilta ostaneet ovat joutuneet toteamaan ylikalliin asunnon jäävänkin käsiin, rakennusliikkeiden tiukennettua asuntojen jälleenmyyntiin liittyviä määräyksiä.

Ennakkomyyntiasunnoissa on toteutunut riskejä

Viime vuosien hulluutta kuvaa silti hyvin se, että laskevista hinnoista huolimatta omakotitalo Vancouverissa on edelleen täysin tavallisen työssäkäyvän ulottumattomissa. Hinnat menivät ylös niin nopeasti ja niin paljon, ettei 10-20% lasku tee niistä vielä lähellekään huokeita. Siksi tilanne vuokramarkkinoilla jatkuukin äärimmäisen tiukkana ja paine vuokrankorotuksiin on voimakas omistusasumisen ollessa suurelle osalle ihmisistä edelleen pelkkää unelmaa.

(Yhteensä 619 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.