Uusivuosi ja vuoden vaihtuminen on maagista aikaa. Olemme Niinan kanssa vastaanottaneet uuden vuotta monissa paikoissa Suomen ulkopuolella, esimerkiksi Berliinissä, kotona Vancouverissa, minä veljeni kanssa Dallasissa sekä viime vuonna Niinan kanssa ankeasti Palaun lentokentällä. Berliinissä vuodenvaihdetta juhlistetaan aina suurilla ilotulituksilla, jotka muistuttavat sotatannerta, kun taas Vancouverissa uudenvuodenjuhla on hyvin maltillinen ja tapahtuu ilman suuria ilotulituksia.
Paikka jossa olemme molemmat halunneet kokea vuoden vaihtumisen on ehdottomasti New York ja tämä oli yksi syy matkata nykiin joulun jälkeen. Suunnitelmissamme oli yrittää suunnata kuuluisalle Times Squarelle keskelle actionia – tai ainakin mahdollisimman lähelle – sillä uusivuosi on yksi New Yorkin suurimpia yleisötapahtumia ja kerää paikalle miljoonyleisön.
Vuoden vaihtumista on juhlittu New Yorkissa kaupungin perustamisesta asti, mutta alunperin juhlallisuudet keskittyivät Lower Manhattanilla sijaitsevan Trinity Churchin alueelle. Sanomalehti The New York Timesin muutto vuonna 1905 silloisen keskustan ulkopuolelle Broadwayn ja 7th Avenuen risteykseen teki tähän kuitenkin muutoksen. Alue oli tuolloin vielä nuhruista laitakaupunkia, mutta metron avautuminen vuonna 1904 liitti alueen Lower Manhattanilla sijaitsevaan vanhaan keskustaan. Sanomalehti halusikin juhlistaa peräti 111 metriä korkeaa uutta päärakennustaan, joka oli tuolloin kaupunkin toiseksi korkein rakennus ja kohosi korkealle ympäröivän rakennuskannan yläpuolelle. Keinoksi keksittiin järjestää uudenvuodenjuhla.
Alue 1930-luvulla
Ensimmäisen vuoden ilotulituksesta tuli suosittu ja uudelleennimetystä Times Squaresta ”se paikka” jossa viettää uuttavuotta New Yorkissa. Kaksi vuotta myöhemmin kaupunki kuitenkin kielsi ilotulitteet, laajan tulipalon pelossa. Lehti keksi asentaa rakennuksen katolle uutta modernia ihmettä eli hehkulamppuja käyttävän valopallon, joka laskettiin mastosta vuoden viimeisellä minuutilla. Tavasta tuli suosittu ja nykyisin käytössä on jo seitsemäs pallo, jossa on yhteensä 2688 kristallia ja sisällä uusinta LED-teknologiaa. Pallon laskusta on tullut kenties maailman kuuluisin uudenvuodentapahtuma, jota saapuu paikalle katsomaan jopa miljoona ihmistä sekä television välityksellä sadat miljoona kotitaloudet.
Uudenvuoden juhlintaa 1950-luvulla
Tapahtumasta on tullut niin suosittu, että paikalle pitää saapua jo puoliltapäivin, jos haluaa olla aukiolla keskiyön koitteessa. Poliisit alkavat sulkea aukiota samoihin aikoihin ja ohjaamaan ihmiset aukiolle rakennettuihin aitioihin, joiden täytyttyä paikalle ihmisiä ohjataan ylöspäin 7th Avenueta ja Broadwayta oleviin aitioihin. Juhla-alue yltää aina 59th Streetille saakka ja ainakin 7th Avenuelta kristallipallon pystyy näkemään melkein tuolta saakka. Broadwayn tekemä pieni mutka 50th Streetin kohdalla estää pallon näkemisen paljon tätä ylempää, joten paikalle kannattaa saapua itäpuolelta ja asettautua 7th Avenuen varteen.
Turvatoimet ovat tiukat ja paikalle oli komennettu 7000 poliisia suorittamaan tarkastuksia sekä vartioimaan ihmislaumaa. Alueen katoille on myös sijoitettu tarkka-ampujia ja kaikki alueelle johtavat kadut on estetty roska-autoilla hyökkäyksen estämiseksi. Times Squarea myös suljetaan ja alueelle kannattaa ehdottomasti saapua kävellen. Suuret reput sekä sateenvarjot ovat kiellettyjä ja tapahtuma-alueelle pääsy vaatii kahden läpivalaisun läpi kulkemista, mikä kuitenkin sujui sangen joutuisasti.
Tapahtumaa varten suljetaan isoja alueita
Alueella ihmiset ohjataan lähimpänä aukiota olevaan vapaaseen aitioon, jossa kannattaa jäädä takapäähän. Aivan aition edessä ihmismassat hengittävät niskaan, eikä sieltä pääse helposti pois. Karsinoihin jätetään kuitenkin jonkin verran tilaa ja niiden takaosassa on mukavasti tilaa jaloitella, mikä on tarpeen koska alueelta ei pääse pois, eikä siellä ole istuimia tai vessoja. Tai siis, alueelta voi kyllä poistua, mutta sinne ei pääse enää takaisin, minkä vuoksi keskiyön odotus vaatiikin rautaisia jalkoja ja erityisesti virtsarakkoa. Tästä syystä jotkut juhlijat pukeutuvat vaippoihin.
Uudenvuoden juhlakarsinassa
Ruokaa on sentään onneksi tarjolla, sillä alueen pizzeriat ja kahviot toimittavat aitioihin ruokaa suolaiseen käteishintaan. Kuuma kaakao ja pizza tekevät silti kauppansa, oli keli hyisen kylmä kuten vuosi sitten tai lämpimän kaatosateinen kuten tänä vuonna. Harmillisesti rankkasade alkoi iltaviideltä ja jatkui aina aamuyöhön saakka, joten vuosi otettiin New Yorkissa vastaan todella märissä tunnelmissa.
Kaatosateinen uusivuosi New Yorkissa
Sään vuoksi päätimme saapua paikalle ”vain” neljää tuntia aiemmin, jolloin meidät ohjattiin 51st Streetin karsinaan. Sieltä oli kohtuullinen näkymä aukion suuntaan, mutta meille avautui tilaisuus siirtyä eteenpäin, kun poliisit päättivät täydentää edempänä olevia aitioita. Pääsimme aina 48th Streetille asti, joka on vain yhden korttelin päässä itse aukiosta. Tältä etäisyydeltä aukeni loistava näkymä kristallipallolle ja kuulimme myös aukiolta lähetettävää juhlalähetystä, joka oli alkanut iltakuudelta. Illan aikana aukiolla esiintyivät muun muassa Snoop Dogg, Sting, Bebe Rexha, New Kids on the Block (!) sekä Christina Aguilera, joiden esitykset televisioitiin koteihin ympäri maailmaa.
Yllätykseksemme esityksiä ei näytetä läheskään kaikilta Times Squaren valtavilta videotauluilta, minkä lisäksi äänentoisto ainakin 7th Avenuen suuntaan oli todella surkea ja 48th Streetin kohdillakin musiikin kuuli vain kohtuullisesti. 50th Streetin yläpuolella ääntä ei olisi kuullut ollenkaan, mikä oli todella yllättävää ja vähensi juhlijoiden tunnelmaa.
Pitkään odotettu keskiyö
Jokaisen tasatunnin kohdalla on pieni juhlistus ja kuuluisin hetki alkaa kello 23:59 kun kristallipallo alkaa liikkua alas salkoa ja ihmismassat laskevat sekunteja keskiyöhön. Tunnelma kohoaa viimeisen minuutin kohdalla huippuunsa ja meteli on korvia huumaavaa.
Ilma täynnä konfettia
Keskiyön koittaessa raketit räjähtävät ja Times Squarea ympäröivien rakennusten katoilta ammutaan ilmaan kymmenien tonnien edestä konfettia, joka sataa juhlijoiden niskaan. Rankan kaatosateen keskelläkin konfetti lenteli ilmassa pitkään ja takertui pilvenpiirtäjien seiniin, josta sitä siivotaan varmasti vielä viikkojen ajan. Tunnelma on huipussaan tuttujen juhlasävelmien soidessa ja ihmiset suutelevat toisiaan. Kaikki on kuitenkin ohi noin vartissa ja varsinkin näin kosteana vuotena ihmiset suuntasivat likomärkinä nopeasti koteihinsa. Sadeviitta olikin tämän vuoden tärkein varuste, joka piti meidät ainakin puoliksi kuivana. Pukeutuminen kannattaa ehdottomasti suunnitella huolella.
Jos haluaa juhlia uuttavuotta kuivana, on se mahdollista useissa alueen ravintoloissa, joissa joissa järjestetään riehakkaita uudenvuodenjuhlia. Tutkin ennakkoon tätäkin vaihtoehtoa, mutta pääsyliput juhliin ovat 500-1000 dollaria per henki ja minulle jäi monen kohdalla epäselväksi, näkisikö niistä sittenkään kuuluisaa pallon laskua. Näimme ihmisten tulevan keskiyöllä ulos ravintoloista, joista nämä päästettiin lähimpään aitioon, joten tämä näyttää olevan hinnastaan huolimatta sangen hyvä ratkaisu ainakin huonossa kelissä. Ulkona värjötellessä tapahtuma on kuitenkin täysin maksuton.
Toinen vaihtoehto on yrittää varata hotellihuone näkymällä aukiolle. Times Square on kuitenkin siitä jännä, että vaikka aukion reunoilla onkin valtavia hotelleja, on niistä vain muutamasta huoneesta maisema sille. Aukion seiniä peittävät jättimäiset videotaulut kymmenen kerroksen korkeudelta ja suurin osa hotellihuoneista on suunnattu pois aukiolta valosaasteen vuoksi. Aukiolle näkeviä huoneita on kuitenkin olemassa, mutta hotellit pyytävät näistä huoneista tältä yhdeltä yöltä vähintään 700 dollarin hintaa, mikä on melkoisen suolaista, mutta saattaa olla harkinnan arvoista.
Säästä huolimatta hyvillä mielin
Oliko kokemuksemme sitten sitä mitä odotimme? Osin kyllä ja osin ei. Suurin harmi oli todella kurja keli, joka teki jo itsessään pitkästä ja tylsästä odottamisesta vieläkin pidemmän ja tylsemmän. Itse en olisi valmis jonottamaan tapahtumaan neljää tuntia enempää, mutta kuulemamme mukaan hyvän kelin vallitessa yhdeksänkin tuntia ennen keskiyötä voi joutua jopa viisi korttelia ylemmäs eli huonosta kelista on myös apua.
On silti hullua, että tapahtumaa joutuu odottamaan näin pitkään ja ettei karsinoissa ole vessoja. Omat eväät ovat kuulemma sallitut, joten ruokapuoli on hoidettavissa, mutta virtsarakon kanssa voi tehdä tiukkaa. Ja loppujen lopuksi illan päähetki on ohitse todella nopeasti ja suurin juttu on ”siellä olemisen” tunnelma, sillä itse ilotulitus on hyvin pieni, koska ollaan keskellä kaupunkia.
Aukio seuraavana aamuna
Paikallisena en vaivautuisi paikalle yhtä kertaa enempää, sillä kyse on enemmän turisteihin vetoavasta tapahtumasta. Siltikin kokemus jätti iloisen mielen siitä, että meillä oli mahdollista kokea uusi vuosi New Yorkin Times Squarella!