Kanadan työllisyystilanne (2021)

Kanadassa käydään maanantaina ennenaikaiset parlamenttivaalit tilanteessa, jossa sekä koronatapaukset että talous ovat nousussa. Korkean rokotusasteen myötä kesällä löysennetyt koronarajoitukset ovat alkaneet vaikuttaa talouteen ja työllisten määrä on ylittänyt British Columbiassa pandemiaa edeltäneen tason jo kolmen kuukauden ajan.

💡 Lue viimeisin kirjoitus Kanadan työllisyystilanteesta täällä.

Työllisyyden palautumisaste provinssissa on 101.1% ja provinssin parhaimmin suoriutuvana kaupunkina porskuttaa Prince George peräti 108.1% lukemalla. Tämä kaikki on hyvä uutinen siitäkin huolimatta, että varsinainen työttömyysprosentti oli elokuussa vielä 6.2%. Lukema on pari prosenttiyksikköä syksyn 2018 ennätyksellisen alhaista 4.2% lukemaa korkeampi, mitä selittää provinssin nopeasti kasvava väestö. Työttömyysprosentti onkin koko Kanadan 7.1% työttömyyttä parempi ja provinssien parhaimmistoa, Manitoban 5.7% työttömyyden ollessa maan alhaisin, perässään paljon suurempi Quebec (5.8%).

Kanadan työttömyys on laskenut vauhdilla

Ilahduttavasti iso osa viime kuun 90,000 (Kanada) ja 14,400 (BC) uudesta työpaikasta olivat täysiaikaisia työpaikkoja, paikkoja eniten lisänneiden alojen ollessa hotelli- ja ravintolabisnes. Rajoitusten poistaminen sekä amerikkalaisten turistien päästäminen maahan puolentoista vuoden tauon jälkeen onkin auttanut taloutta, vaikka koronapassien kaltaiset tekijät vähentävätkin ihmisten intoa käyttää palveluita.

Molemmat alat ovat olleet myös koronan pahimpia uhreja ja niiden toipuminen erityisesti British Columbiassa on vielä pahasti kesken. Provinssin vahvaa työllisyystilannetta selittävätkin muiden alojen kuten metsäteollisuuden sekä IT-alan viimeaikainen vahva veto. Erityisesti jälkimmäisen näkee omassakin työssä, sillä uusia osaajia on vaikea löytää ja palkat ovat kovassa nousussa. Osansa tähän on tuonut useisiin aloihin kesäkuussa vaikuttanut minimipalkan nousu, mutta myös kilpailu osaajista nostaa palkkoja useilla aloilla. Työntekijöitä on yksinkertaista vaikea löytää kaikkien yrittäessä palkata samaan aikaan ja maahanmuutto on vielä tällä hetkellä aiempaa alhaisemmalla tasolla.

Työmarkkinoilla on nyt kuumaa

Huonona puolena myös inflaatio on lähtenyt laukalle ja kuluttajaindeksi on noussut viime vuodesta peräti 4.1%, mikä on suurin korotus sitten vuoden 2003. Eniten on kallistunut polttoaine, joka oli pandemian alussa ennätyshalpaa. Kuitenkin lähes kaikki muukin on viime vuotta kalliimpaa ja erityisesti ruoan hinta on noussut tuoteryhmästä riippuen jopa toistakymmentä prosenttia.

Korkea inflaatio nostaa hintoja

Inflaatiota sekä työllisyyttä ajaa ylös myös jälleen kuumaksi käynyt rakentaminen, joka ei ole kokenut pandemian aikana suurtakaan iskua. Viime kuukausien asuntomyyntimäärät ovat lähes ennätystasolla ja rakennuksia kohoaa kaikkialla, ihmisten ihmetellessä kenellä on varaa ostaa näitä jo valmiiksi ylihintaisia koteja?

Talouden sijaan vaalikeskustelua ovat kuitenkin hallinneet korona sekä ilmastonmuutos, joista jälkimmäinen on kuitenkin jo painumassa ihmisten mielistä ennätyskuumasta kesästä huolimatta rankkojen syyssateiden saavuttua tällä viikolla. Talouden tulisi silti olla vaalien keskiössä, sillä erityisesti hallituspuolue Liberaalit sekä Uusi Demokraattinen Puolue NDP ovat kampanjoineet teemoilla, jotka tulisivat olemaan kalliita kanadalaisille. Ilmastonmuutoksella perusteltavat rajoitukset ja yritystukien poistaminen luonnonvaroja hyödyntäviltä kaivos- ja metsäaloilta on riskikästä, sillä alat työllistävät 1.9 miljoonaa kanadalaista ja luonnonvarojen viennistä syntyy 17% Kanadan bruttokansantuotteesta ja siten myös maan hyvinvoinnista.

Vaalituloksesta riippuen tai ehkä siitä riippumattakin, elämä onkin jatkossa tavalliselle kanadalaiselle aiempaa kalliimpaa ja muun muassa verojen ennustetaan nousevan. Tämä on pakollista viimeisen puolentoista vuoden aikana maksettujen yli 150 miljardin työttömyys- ja yritystukien takaisin maksamiseksi, mutta kaikki puolueet ovat olleet asiasta sangen hiljaa, sillä totuudella ei saa kannatusta vaaliuurnilla.

Eri provinssien työttömyyslukemat (suluissa vuoden takainen):

— Kanada 7.1% (10.2)
— Newfoundland and Labrador 12.1% (13.0)
— Prince Edward Island 10.6% (10.7)
— Nova Scotia 7.8% (10.3)
— New Brunswick 9.3% (9.5)
— Quebec 5.8% (8.8)
— Ontario 7.6% (10.6)
— Manitoba 5.7% (8.3)
— Saskatchewan 7.0% (7.9)
— Alberta 7.9% (12.2)
— British Columbia 6.2% (10.7)

(Yhteensä 290 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.