Britishcolumbialaiset ovat saaneet tänä vuonna todistaa useita äärimmäisiä sääilmiöitä. Kesällä provinssia paahtoivat useiden päivien ajan kaikkien aikojen ennätyshelteet ja vain viikko sitten Vancouverissa nähtiin pelottava ja äärimmäisen harvinainen tornado, joka aiheutti pientä tuhoa University of British Columbian lähettyvillä
Rutikuivaa kesää seurasi pitkä ja voimakas sadekausi, jossa on riittänyt lähes yhtenäisesti sadepäiviä syyskuun lopusta aina tänne saakka. Vaikka sateinen loppusyksy onkin provinssissa täysin normaalia, on kuluva syksy tuntunut jotenkin poikkeuksellisen synkältä, ainoastaan halloweenin viikonlopun tarjotessa lähiviikkoina pienen jakson aurinkoa.
Viikonlopun aikana länsirannikolle saapui kuitenkin poikkeuksellisen voimakas saderintama, joka piiskasi aluetta taukoamatta koko viikonlopun yli aina maanantaihin puoleenpäivään saakka. Kovien jopa 90km/h puhaltaneiden tuulien kuljettama rintama puristui Vancouveria ympäröiviä rannikkovuoria vasten niin, että usein paikoin saatiin vuorokaudessa koko marraskuun sademäärä.
Melkoiset sademäärät
Vancouverissa mitattiin 36 tunnin ajanjakson aikana 133 millimetriä sadetta, mikä tuntui taukoamattomalta. Hätätilaksi kaatosateet muodostuivat kuitenkin hieman idempänä Fraser Valleyssa, jossa kapeneva laakso puristaa pilvistä runsaasti sadetta niin, että että monin paikoin mitattiin yli 200 millimetrin lukemia. Risteyskaupunki Hopen luona mitattiin viikonlipun aikana peräti 294 millimetrin sadelukemat, mikä on lähes puolet Helsingin vuotuisesta sademäärästä – reilussa päivässä!!
Moottoritie veden alla
Paikallisten jokien ja vuoristopurojen ei ollut mitenkään mahdollista hallita taivaalta tulevia vesimassoja, jotka ryöppysivät vuorilta alas huuhtoen mukanaan teitä, siltoja sekä rakennuksia. Usein paikoin jyrkkä ja pehmeä maaperä antoi myös periksi, mutavyöryjen katkaistessa maanteitä kymmenissä paikoin. Muutamassa tapauksessa vyöryt veivät mukanaan myös tiellä kulkeneita autoja ja ainakin yhden ihmisen on varmistettu kuolleen Pembertonin lähellä tapahtuneessa mutavyöryssä.
Maanteitä katki monin paikoin
Tuhojen arviointi on ollut vaikea viikonlopun aikana, mutta eilen maanantaina helikoptereilla suoritetut tarkastukset kertovat tuhojen olleen monin paikoin laajat. Tätä kirjoittaessa kaikki neljä Vancouverista muualle Kanadaan johtavaa maantietä ovat kokonaan poikki ja miljoonakaupunki on käytännössä eristettynä muusta maasta, Amerikan rajaa lukuun ottamatta. En muista näin käyneen aiemmin rankkasateiden vuoksi, mutta joskus talven lumimyräkät ja niitä seuranneet lumivyöryt ovat johtaneet vastaavaan liikennekatkokseen.
Kaikki reitit Kanadaan ummessa
Kaikkein pahiten vaurioituneita ovat upean Fraser Canyonin kautta kulkeva Highway 1 sekä vuoret ylittävä pahamaineinen Coquihalla Highway, joilla molemmilla on suuria tulvavesien kokonaan huuhtomia kohtia tien ja siltojen kadottua vesimassojen mukaan. Fraser Canyonissa myös Kanadalle elintärkeä maan halkaiseva rautatie on vaurioitunut niin pahoin, että tavaratoimitusten pelätään nyt ruuhkautuvan pahoin Prince Rupertin ollessa maan ainoa saavutettavissa oleva satama länsirannikolla. Epävarmuus katkoksen pituudesta sekä vaikutuksista tavaran toimituksiin onkin saanut ihmiset hamstraamaan paikoin elintarvikkeita kuin koronan alussa konsanaan.
Pahoin huuhtoutunut Highway 1
Coquihalla Highway on usein paikoin poissa
Tuhojen korjaaminen voi ensiarvioiden mukaan kestää paikoin viikkoja, ehkä jopa kuukausia. Ongelmia aiheuttaa vuoristossa jo vallitseva talvi, mikä tekee laajoista maarakennustöistä pakkasen ja routivan maaperän keskellä erittäin haastavaa. Onkin mahdollista että joitain osuuksia pystytään korjaamaan vain tilapäisesti armeijan avustuksella.
Armeija onkin ollut jo avustamassa pelastustöissä, sillä maanvyörymien vuoksi jumiin on jäänyt tuhansia ihmisiä erityisesti Hopen alueella, joka on täysin eristyksissä muusta Lower Mainlandista. Sadat ihmiset ovat nukkuneet jo kaksi yötä autoissaan kauppojen parkkipaikoilla tai maanteiden reunoilla, osan paikallisista avattua kotejaan mottiin jääneiden tilapäiseksi majoitukseksi.
Laajat tulvat Abbotsfordin luona
Tuho vain alle sadan kilometrin päässä Vancouverista tuntuu melko uskomattomalta, sillä vastikään alueella käyneenä tällaista ei olisi voinut aavistaakaan. Täällä kaupungissa ainoaksi harmiksi jäivät paikallinen tulvinta sekä todella voimakas tuuli, jonka irrottama suuri ajelehtiva lautta on ollut Vancouverin ykköspuheenaihe, lautan huuhtouduttua ja jämähdettyä English Bayn kuuluisalle hiekkarannalle. Paikalla on käynyt runsaasti ihmisiä katsomassa vaikeaksi osoittautunutta hinausoperaatiota, samaan aikaan kun viranomaisilla riittää kiirettä maanteiden raivaamisen parissa.
Rannalle huuhtoutunut lautta