Vancouver ei ole viime vuosina kunnostautunut kaikkein korkeimman rakentamisen paikkana, kun esikaupunkien suurhankkeet ovat painelleet sen ohitse. Suuria suunnitelmia pulpahtelee kuitenkin aika ajoin julkisuuteen myös Vancouverista ja viimeisen puolen vuoden aikana onkin esitelty peräti kolme merkittävää megaprojektia, jotka tulevat muuttamaan Downtownin profiilia huomattavasti.
Projekteista selkeästi kunnianhimoisin ja samalla myös vallitsevilta olosuhteiltaan erikoisin on Senakw nimellä kulkeva suurhanke, jossa Burrard Bridgen ympärillä sijaitsevalle pienelle 4,7 hehtaarin tontille suunnitellaan rakennettavan peräti 6000 asuntoa. Asunnot tulevat kahteentoista 17-59 kerroksiseen tornitaloon, joista yksi tulee kokonaan toimistokäyttöön. Hankkeesta vastaavat kehuvat asuintornien peittävän massiivisuudestaan huolimatta ainoastaan kymmenen prosenttia tontin koko pinta-alasta, mikä tarkoittaa että rakennukset tulevat kohoamaan kohti taivasta.
Intiaaniheimon hulppea hanke
Tornien määrä ja koko ovatkin jotain täysin ennenkuulumatonta omakotitalovaltaisessa Kitsilanossa ja projektin 9000 uutta asukasta nostavat kaupunginosan väkilukua huomattavasti. Mutta miten tällainen megaprojekti on mahdollinen asuinalueella, joka on täynnä ituhippejä nimbyjä? Selitys on maa-alueen omistava Squamish-alkuperäisheimo, joka on lyöttäytynyt yhteen näyttävistä tornihankkeista tunnetun Westbankin kanssa. Rakennusyhtiön projekteja ovat muun muassa viime vuonna aloitettu Oakridgen uudelleenrakennus sekä vuosi sitten valmistunut näyttävä ja palkintojakin pokannut Vancouver House.
Tornien vihreitä julkisivuja
Poliittisesta korrektiudesta kärsivillä nimbyillä onkin ollut suuria vaikeuksia kritisoida alkuperäisheimon projektia, joka on kaikki Vancouverin kaupunkisuunnittelun periaatteita vastaan. Heimomaat kuuluvat kuitenkin oman hallintonsa alaisuuteen, joten intiaanien ei tarvitse välittää tuon taivaallista Vancouverin rakennusmääräyksistä. Myös mahdolliset haitat lisääntyvästä liikenteestä sekä tarvittavasta uudesta infrastruktuurista sysätään kylmästi vancouverilaisten maksettavaksi, heimon maksaessa ainoastaan käyttömaksua alueidensa vedestä, viemäreistä sekä jätehuollosta.
Pieni tontti valtaisalla asukasmäärällä
Näyttävä projekti on täynnä viherpesua sekä kauniita mainoslauseita, mutta hanke pyrkii myös oikeasti tekemään tekoja kestävyyden edistämiseksi. Esimerkiksi autopaikkoja rakennetaan ainoastaan pienelle osalle asuntoja samaan aikaan, kun 6000:sta asunnosta jokaiseen tulee säilytyspaikka polkupyörälle tai sähköpyörälle. Tonttia halkovan Burrard Bridgen yhteyteen suunnitellaan myös bussiterminaalia, joka yhdistyisi mahdollisesti myöhemmin rakennettavaan raitiovaunuyhteyteen eteläistä False Creekiä pitkin.
Pilvenpiirtäjät kohoavat sillan kupeeseen
Torneissa nähdään intiaanitaidetta
Hankkeen rakennuskustannukset ovat huikeat kolme miljardia dollaria, jakautuen viiteen rakennusvaiheeseen. Intiaaniheimo ei joudu maksamaan rakennuskustannuksista mitään, mutta kaikki tulevat tuotot jaetaan puoliksi Westbankin kanssa yhteensä 120 vuodeksi tehdyn sopimuksen aikana. Suunnitelmissa 70% asunnoista tulee vuokrakäyttöön ja 30% myydään markkinahintaan leaseholdina eli asunnoissa olisi omistusaikaa 120 vuoden ajan, jonka jälleen ne palautuvat heimolle. Käytäntö on yleinen intiaanimaille rakennettavien asuntojen yhteydessä ja saa useimmat ostajat miettimään tarkkaan ostopäätöstä.
Megaprojektin viisi rakennusvaihetta
Konsulttitoimistojen tekemissä laskemissa hanke tulee tuottamaan rakennusten satavuotisena elinaikana vuokra- ja muita tuloja peräti 16-20 miljardin dollarin verran, josta puolet tuloutuu siis heimon käyttöön. Intiaaneille kelpaa kyllä raha ja juuri siksi pienelle tontille on ahdettu niin paljon asuntoja kuin vain mahdollista.
Miljardien tuotto vuosisadan aikana
Projektin voi nähdä myös eräänlaisena keskisormena Vancouverille, jonka kaupunkisuunnittelua on vaivannut vuosikymmenien ajan pikkukylämäisyys. Senakw kismittääkin ihan varmasti kaupungintalon käytävillä, mutta kukaan ei uskalla kritisoida sitä, joten hankkeen voikin nähdä liikkuvan täyttä höyryä eteenpäin.
Tuleekin olemaan erittäin kiintoisaa verrata Senakwin myötätuulta viereiseen tontiin, jossa sijaitsi aiemmin Molson Coorsin olutpanimo. Suuri tontti myytiin viisi vuotta sitten suurelle rakennusyhtiö Concord Pacificille 185 miljoonan dollarin hintaan, kun panimo muutti uusiin tiloihin Chilliwackiin. Yhteensä 7,6 hehtaarin tontin halpaa hintaa selittää sen nykyinen kaava teollisuusalueena, mistä Vancouverin kaupunki on sanonut pitävänsä kiinni. Tontin arvo on kuitenkin ei-teollisuuskäytössä miljardeja, joten odotettavissa onkin kovaa vääntöä vaikutusvaltaisen rakennusyhtiön sekä kaupungintalon välillä.
Julki lipsahtanut Concord Quantum Park
Keskustelun räjäytti käyntiin loppusyksystä kun julkisuuteen vuosivat havainnekuvat Concord Pacificin suunnitelmista tontille. Suunnitelmissa alueelle rakentuu massiivinen liike- ja toimistotilojen yhdistelmä ohessaan 3000 asuntoa. Yhdessä Senakwin kanssa tämä toisi alueelle noin 15 000 uutta asukasta, mihin nimbyt ovat iskeneet välittömästi kyntensä. Koska intiaaniprojekti on kaiken arvostelun ulottumattomissa, on kaikki paine kohdistettu tämän Concorn Quantum Parkin nimeä kantavan projekti ylle.
Uudenaikaista arkkitehtuuria
Megaprojekti on kieltämättä näyttävä ja tuo mieleen Singaporen arkkitehtuurin. 15-25 kerroksiset tornit on käännetty poikkeuksellisesti pystysuunnan sijaan poikittain, toistensa päälle kasaten. Vancouverista ei löydy mitään vastaavaa, minkä vuoksi hanke kerääkin itseltäni peukun. Valtava määrä uusia asukkaita asettaa myös todella paljon painetta suunnitellun raitiovaunulinjan rakentamiseksi, että siitä saattaa tulla näiden projektien myötä kymmenen vuoden sisällä todellisuutta.
Suunnitelmat muistuttavat Singaporea
Tässä vaiheessa Concord Quantumista ei tiedetä vielä paljoa ja salaa vuotaneen (tai vuodetun) hankeen keräämä palaute tulee varmasti vaikuttamaan sen lopulliseen ulkomuotoon ja kokoon. Tiedämme hankkeesta varmasti parin vuoden sisään lisää.
Jos ovat Kitsilanon suunnitelmat suuret, on sitä myös vastikään aivan ydinkeskustaan esitelty 800 Granville Street nimellä kutsuttava hanke. Kyseessä on kokonaisen korttelin kokoisesta uudesta viihdekompleksista, jonka osana 130 metriä Granville Streetin historiallisia julkisivuja kunnostetaan. Tämä rahoitettaisiin rakentamalla niiden yläpuolelle suurilla terasseilla varustettuja toimistotiloja, jotka kohoaisivat pohjoispuolella 17 kerroksen korkeuteen, tuoden noin 2000 uutta työpaikkaa. Hanke muistuttaa hieman paraikaa Amazonin käyttöön rakentuvaa entisen keskuspostitalon hanketta, joka valmistuu ensi vuonna.
Kaikki yllättänyt keskustahanke
Hankkeen takana oleva taho omistaa korttelin kaikki rakennukset lukuunottamatta sen eteläpäässä sijaitsevaa historiallista Orpheumia, jossa Vancouverin sinfoniaorkesteri esiintyy. Korttelin Granvillen varren rakennuksista viisi on rakennettu vuosien 1910 ja 1929 välillä, mistä merkittävin on tuhatpaikkainen Commodore Ballroom esiintymisareena kauniissa art deco tyylisessä rakennuksessaan. Kaikki rakennukset kunnostetaan jos hanke saa luvan rakentaa niiden päälle toimistotilaa. Jos lupaa ei heru, on Orpheum ainoa historiallisesti suojeltu rakennus, joten tällöin omistajan on mahdollista jyrätä kaikki rakennukset uuden alta, mikä olisi suuri menetys alueelle.
Historiallisten julkisivujen ehostus
Näyttävä projekti yllätti kaikki, mutta sen vastaanotto on ollut vancouverilaisten puolelta todella positiivista. Suurin ilonaihe on sen tuoma elämä alueelle, joka on kärsinyt viime vuosina slummiutumisesta. Granville Street oli aiemmin kaupungin toinen paraatikatu yhdessä Robson Streetin kanssa, mutta nykyisin sitä reunustavat useat tyhjät liiketilat sekä laitapuolenkulkijat. Hanke toisikin alueelle aimo annoksen energiaa sekä palveluita käyttäviä ihmisiä.
Uusia viihde- ja liiketiloja
Kaupungintalolta hankkeeseen ei ole otettu vielä kantaa ja onkin kiintoisaa nähdä pystytäänkö siellä nielemään sangen epätyypillinen ja todella kunnianhimoinen hanke, jolla olisi paljon positiivisia sivuvaikutuksia haasteista kärsivään alueeseen. Vastustusta kyllä varmasti ilmaantuu ympäröivien tornitalone asukkaista, joskin rakennus myös suojaisi näitä Granville Streetin yökerhojen viikonloppuiselta melulta.
Kaiken kaikkiaan kiintoisa suunnitelma
Tässä esitellyt kolme projektia ovat vain pieni osa kaikesta Vancouveriin tällä hetkellä rakentuvasta, mutta ne edustavat rohkeaa vanhojen alueiden uudistamista ja toisivat valmistuessaan runsaasti uusia asuntoja. Toteutuessaan ne jokainen projekteista muokkaa paitsi omaa tonttiaan, niin myös niitä ympäröivää aluetta. Esimerkiksi Kitsilanon projektit saattavat hyvinkin vaikuttaa lähistölle tulevan uuden Broadwayn metrolinjan ympärystän rakennuskorkeuksiin, millä olisi suuri merkitys miltä Vancouver tulevaisuudessa näyttää.