Kauniin kesäkelin keskellä harva kanadalainen jaksaa miettiä talousasioita. Viime vuoteen verrattuna Kanadan taloudessa on kuitenkin nähty melkoisia ylä- ja alamäkiä, joista osa on heijastellut maailmanlaajuisia trendejä. Hyviin uutisiin kuuluu silti maan historiallisen alhainen työttömyysprosentti, joka oli heinäkuussa 4.9%.
💡 Lue viimeisin kirjoitus Kanadan työllisyystilanteesta täällä.
Lukeman takaa löytyy kuitenkin edelleen miljoona työtöntä työnhakijaa sekä 426 000 kanadalaista, jotka eivät tällä hetkellä hae aktiivisesti töitä. Vaikka työttömyysprosentti onkin ennätysalhainen, on maassa silti avoimena hieman yli miljoona työpaikkaa. Erityisen paljon paikkoja on avoimena terveysalalla, jossa työssä jaksaminen sekä alhainen palkkataso ovat olleet viime kuukausina tapetilla.
Työttömyysprosentti on tullut alas vauhdilla
Töitä siis löytyy paperilla, mutta useiden avoimien työpaikkojen kohdalla on paha kohtaamisongelma, sillä paikoista maksettu palkka ei riitä elämiseen monilla kaupunkialueilla. Tilannetta pahentaa myös entisestään voimakkaana riehuva inflaatio, joka oli kesäkuussa peräti 8,1% viime vuoteen verrattuna.
Kanadan paras työllisyystilanne on tällä hetkellä Keski-Kanadan Manitobassa, jossa työttömänä on ainoastaan 3,5% työvoimasta. Meillä täällä British Columbiassa ollaan 4,7% lukemassa, joka sekin on erinomainen, vaikka viime kuussa työllisyys hieman heikentyikin muutamilla aloilla. Yhteensä työpaikkoja on maanlaajuisesti kuitenkin noin 357 000 enemmän kuin juuri ennen koronapandemiaa, monen alan palattua pandemiaa edeltäneelle tasolle ja sen ylikin.
Työpaikkoja on nyt auki ennätysmäärä
Horisontissa siintää silti myrskypilviä ja paikoin vettä myös ripotteleekin. Merkittävä tekijä on korkea inflaatio, joka on tehnyt rahan lainaamisesta nopeassa tahdissa todella kallista. Kun vielä koronan alussa inflaatio oli jopa negatiivinen, oli se viime kesänä jo neljä prosenttia ja nyt siis peräti 8,1%. Kanadan keskuspankki onkin tehnyt ripeitä toimia ja nostanut ohjauskorkoaan maaliskuun alusta lähtien yhteensä neljä kertaa, tuoden koron 0,25% lukemasta tämän hetkiseen 2,5%:een. Ohjauskorko on siis kymmenkertaistunut ja todellinen lainakorko pankeista on vielä tätä tuplasti suurempi, yli viisi prosenttia.
Inflaatio ja nousevat korot ovat suuri huolenaihe
Korkojen nousu onkin monelle kimurantti asia, sillä kanadalaiset asuntolainat joutuu yleensä kilpailuttamaan noin joka viides vuosi. Näin ollen monelle asunnonomistajalle voi olla tiedossa vaikeuksia velanhoidon kanssa ja asuntojen myyntimäärät ovatkin romahtaneet vuoden takaisesta. Silti asuntojen hinnoissa on nähty ainoastaan hienoista laskua, hintojen ollessa edelleen huomattavasti edellisvuotta korkeammalla.
Tilanne onkin siis poikkeuksellinen ja talouden tasapainottumisessa voi mennä pitkään. Asuntomarkkinat ovat Kanadassa niin suuressa asemassa, että niiden heilahteluilla tai hintojen laskemisella on nopeasti huomattava vaikutus työllisyyteen. Siksi liberaalihallitus onkin nostanut maahanmuuttolukemat ennätystasolle, jotta jatkuva kysyntä pitäisi korttitalon pystyssä. Kanadan tavoite tälle vuodelle on peräti 430 000 maahanmuuttajaa, mutta maan hakemusjonossa on yli 2,4 miljoonaa hakemusta. Ei siis ihme, että väestö kasvaa nopeasti ja ruuhkaisuus kaupungeissa pahenee jatkuvasti.
Maahanmuuttomäärät ovat huikeita
Korkojen nousu aiheuttaa ongelmia asuntovelallisten lisäksi myös yrityksille ja Pohjois-Amerikassa onkin nähty viime kuukausina poikkeuksellinen määrä vähennyksiä, jopa yleensä vakaasti porskuttavalla IT-alalla. Vähennykset eivät ole iskeneet vielä voimalla Vancouveriin, joka on Kanadan ohjelmistokehityksen keskus. Kaupungissa on kuitenkin runsaasti startup-yrityksiä, joilla on ollut viime aikoina vaikeuksia saada rahoitusta toiminnalleen, joten tiedossa voi olla täälläkin kiintoisia aikoja.
Eri provinssien työttömyyslukemat (suluissa vuoden takainen):
— Kanada 4.9 % (7.1)
— Newfoundland and Labrador 10.2% (12.1)
— Prince Edward Island 5.7% (10.6)
— Nova Scotia 5.9% (7.8)
— New Brunswick 7.1% (9.3)
— Quebec 4.1% (5.8)
— Ontario 5.3% (7.6)
— Manitoba 3.5% (5.7)
— Saskatchewan 4.0% (7.0)
— Alberta 4.8% (7.9)
— British Columbia 4.7% (6.2)