Harva tietää, mutta Vancouveristakin löytyy eläintarha. 49 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee kuitenkin kaukana itse Vancouverista, lähellä Aldergroven esikaupunkia, minkä vuoksi se on turistien sijaan lähinnä paikallisten suosima vierailukohde. Eläintarha avautui vuonna 1970 alkujaan eläinten kasvatustarhana, mutta 90-luvulle tultaessa se siirtyi normaalin eläintarhan suuntaan, keskittyen villieläinten suojeluun sekä toimintaan luonnosta pelastettujen eläinten kotina.
Eläintarha syvällä esikaupungissa
2,8 miljoonan asukkaan metropolialueen ainoana eläintarhana, alueella vierailee vuoden aikana runsaasti ihmisiä sekä erityisesti lapsiperheitä, joille se on loistava vierailukohde. Kaksi viikkoa sitten paikalla vierailimme mekin, viettäen kaunista syyslauantaita.
Kaunis keli syysretkelle
Koronavuonna 2020 lähinnä ulkosalla oleva eläintarha oli äärimmäisen suosittu ja sen jäljiltä tarhaa onkin kohennettu useilla uusilla investoinneilla. Esimerkiksi tarhan päärakennus on täysin uusi ja kirahviaitauksen luokse on avattu uusi katselutasanne hyvillä näkymillä.
Kirahvien aitaus on uusi
Tarhan aitaukset ovat moneen muuhun eläintarhaan verrattuna laajoja ja eri eläimiä on sijoitettu keskenään samoihin aitauksiin. Aikoinaan laajimpiin aitauksiin suoritettiin jopa ”safarimatkoja” ja eläintarhan suunnitelmana on palauttaa uusia osia tarhasta tällaiseen tilaan.
49 hehtaarin mittainen puisto
Runsas kokoelma eläimiä
Alue on ylipäätään sangen laaja mutta tasainen ja siksi helppo kävellä. Jos kävely ei kuitenkaan hotsita, kiertää eläintarhan ympäri pieni junarata, joka on lapsiperheisen suosima vaihtoehto. Me emme junan kyytiin tällä kertaa nousseet, vaan kiersimme alueen rauhalliseen tahtiin jalkapatikassa.
Junarata tarhan ympäri
Pörröinen kultapanda
Koska olimme paikalla heti tarhan avauduttua, saimme katsella eläimiä kaikessa rauhassa. Suurten aitausten vuoksi eläimet ovat välillä etäällä, mutta nähtävää oli meistä silti runsaasti. Eläintarhan arviot netissä ovat yllättävän jakautuneet ja monissa kommenteissa moititaan tarhaa ahtaista aitauksista sekä stressaantuneista eläimistä, mutta me emme nähneet tällaisesta mitään merkkejä ja eläimillä on paljon enemmän tilaa kuin esimerkiksi Berliinin eläintarhassa.
Eläimiä aitauksissaan
Kengu ottaa kevyesti
Eläinten lisäksi nähtävillä on myös vaihtuvia näyttelyitä ja viimeiset pari vuotta vierailijoita on ilahduttanut uusi dinosauruspuisto. Sen hurjasti murisevat sekä päätä ja häntää liikuttavat dinosaurukset ovat lapsista todella hauskoja, joskaan meidän perheessä ei olla vielä siirrytty dinosaurusvaiheeseen.
Uusi dinosauruspuisto
Pitkäkaulaunen brontosaurus
Meistä vierailu Greater Vancouver Zoossa oli riemukas syysretki ja paikka vaikutti hyvin hoidetulta. Toki se kalpenee monien muiden näkemiemme eläintarhojen, kuten Hannoverin ja Omahan rinnalla, mutta on juuri sopivan kokoinen ja saavutettava lapsiperheille. Lippujen hintakaan ei ole mahdottoman kallis, joskin pysäköinnistä maksaminen näin kaukana kaupungista jätti pienesti rahastuksen maun.
Eläintarhan ruokala on kohtuuhintainen
Aldergroven eläintarhan historiaan mahtuu jonkin verran eläinten oloihin liittyviä kohuja sekä muutamia onnettomuuksia, kuten pikkutytön pääsy kiinni karhuaitaukseen vuonna 2019 ja susilauman karkaaminen tarhasta vuonna 2022, todennäköisesti ekoterrorismin tuloksena. Meille jäi paikasta kuitenkin positiivinen mielikuva ja palaammekin sinne varmasti uudemman kerran ensi keväänä.
Mukava, että paikasta jäi positiivinen vaikutelma!
Eläintarhat tosiaan ovat jokseenkin ristiriitaisia kohteita, ja me emme niissä ole käyneet vuosikausiin. Varmasti ne tekevät kuitenkin myös hyvää työtä ja toisaalta, eläintarhoissa on varmasti keskenään suuriakin eroja. Niinpä jos eläintarhoissa ylipäätään käy, kannattaa varmasti kiinnittää huomiota siihen, minkä eläintarhan valitsee.