Linus Sebastian on kanadalainen tubettaja, joka on erikoistunut uusimmasta teknologiasta raportointiin. Vancouverin esikaupunki Maple Ridgessä syntynyt 36-vuotias tubettaja aloitti uransa tietotekniikkaan erikoistuneen paikallisen NCIX-verkkokaupan palveluksessa, jossa tämä tuotti esittelyvideoita myytävistä tuotteista Youtubeen. Erimielisyydet videotuotannosta saivat Linuksen kuitenkin jättämään NCIX:n, mutta tämän onnistui neuvotella itselleen oikeudet Linus Tech Tips nimellä tunnettuun kanavaan.
NCIX:ltä lähdettyään Linus perusti puolisonsa Yvonne Hon kanssa Linus Media Groupin, josta on kasvanut yksi Kanadan merkittävimpiä uuden median toimijoita. Yhtymään kuuluu nykyisin yhdeksän Youtube-kanavaa, joilla on yhteensä 26,4 miljoonaa tilaajaa ja lähes kymmenen miljardia katselukertaa. Pääkanava Linus Tech Tipin osuus tästä kaikesta on huimat 15,6 miljoonaa tilaajaa.
Kanadan tunnetuimpia tubettajia
Kanavat ovat tulleet tunnetuksi yhteistyöstään käytännössä kaikkien merkittävien laitteistovalmistajien kanssa, mikä mahdollistaa kanavan esitellä uusimpia tuotteita usein ennakkoon. Mediayhtiön bisnes on kasvanut vuosikymmenen toiminnan aikana niin, että se työllistää nykyisin yli 100 ihmistä Vancouverin esikaupunki Surreyssä, jossa LMG:n kuvausstudiot sijaitsevat.
Linus Tech Tip kuuluukin Youtuben kymmenen suurimman tech-kanavan joukkoon ja on tunnettu maailmanlaajuisesti. Tilaajamäärissä mitattuna kanava on tätä kirjoittaessa Kanadan seitsemänneksi suurin, suurimpien ollessa kanadalaisten musiikkiartistien kuten Justin Bieberin viralliset musiikkivideokanavat.
Vuodesta 2017 lähtien LMG on myös järjestänyt vuosittaiset tietokonemessut, jotka olivat pitkään tauolla koronapandemien vuoksi. Messut tekivät kuitenkin paluun menneenä viikonloppuna, kun tämän vuoden LTX Expo 2023 järjestettiin Vancouver Convention Centerissä.
Pitkä jono messuhalliin
Olen itse seurannut LTT:tä noin viitisen vuotta ja nauttinut Linus Sebastianin sekä tämän henkilökunnan ammattimaisesta, mutta kuitenkin kanadalaisen letkeästä sekä humoristisesta tuotannosta. En ole kuitenkaan käynyt aiemmilla messuilla, joten suuntasinkin viime lauantaina innoissani keskustaan. Olin perillä hyvissä ajoin, mutta siitä huolimatta jono messukeskuksen edessä oli jo pitkä. Jono liikkui kuitenkin nopeasti ja noin kolmessa vartissa olin sisällä keskuksen uumenissa.
LTX Expo 2023
LTX Expo on kasvanut vuosi vuodelta ja täyttää nykyisin messukeskuksen koko alakerran. Se on siis paljon suurempi tapahtuma kuin entisen työnantajani hulppeat talvijuhlat, jotka järjestetään vuosittain keskuksen yläkerrassa.
Vaikka päivästä tulisikin sen kuluessa vilkas, oli messualueella aluksi tilavaa tutkailla esittelypisteitä ja kiersinkin messualueen heti ensi töikseni.
Monenlaista nähtävää ja tehtävää
Nähtävillä oli paljon tietokoneisiin liittyvää uusinta tekniikkaa sekä erityisesti tietokoneiden rakentamiseen liittyvää tilpehööriä. Tekemistä oli todella runsaasti, sillä useilla osastoilla oli mahdollista pelata tietokonepelejä tai ottaa osaa leikkimielisiin kisoihin, kuten tornin kasaaminen emolevyistä (voittajatorni oli kuulemma kaksi metriä korkea!), prosessorien heitto reikiin sekä legendaarinen tietokonekotelon heittokisa. Tarjolla on myös monenlaista virtuaalitekniikkaa sekä moninpelejä, joiden luokse muodostui päivän mittaan pitkiä jonoja.
Hauskoja kilpailuja ja runsaasti puuhattavaa
Päivän edetessä kävi selväksi, että tapahtumaan oli myyty odotettua enemmän pääsylippuja. Linus mainitsikin erään paneelin aikana, että pelkästään lauantaina tapahtumaan oli myyty yli 4000 pääsylippua, minkä lisäksi paikalla oli pari tuhatta näytteilleasettajaa sekä kymmeniä tubettajia. Tämä oli tuplasti enemmän kuin edellisillä vuoden 2019 messuilla, minkä vuoksi järjestelyt hieman ontuivat.
Messuilla saattoi myös törmätä pohjoisamerikkalaisiin tubettajiin, jotka liikkuivat kameroineen messukansan keskuudessa. Itse tunnistan tubettajia todella huonosti, mutta tunnistin paljon paremmin LTT:n työntekijöitä, joita näkyy usein kanavan videoilla. Bongasinkin päivän aikana oikeastaan kaikki tunnetuimmat työntekijät liikkumassa yleisön joukossa.
Luke, Jake ja Riley
Dan, Denis, Yvonne, Plouffe ja James
Messujen päätapahtumia olivat päälavalla nähdyt keskustelupaneelit, joihin myös itse Linus Sebastian otti osaa moderaattorin roolissa. Keskusteluaiheita olivat muun muassa maksettujen tuotearvioiden rehellisyys sekä onko uusimmista älypuhelimista tullut tylsiä? Keskustelut olivat hauskoja ja mielenkiintoisia seurata, ja ne vetivätkin runsaasti yleisöä lavan eteen.
Kiintoisia paneelikeskusteluja
Ovatko älypuhelimet tylsiä?
Suosittu oli myös LMG:n fanituotteiden kauppa LTTstore.com, joka tuottaa merkittävän osan yrityksen liiketulosta. Kauppaan joutui jonottamaan jopa kaksi tuntia, mutta onneksi tuotteen ennakkotilanneille oli hieman nopeammin liikkuva jono. Minulle lähti kaupasta mukaan legendaarinen WAN Hoodie, joka on erittäin laadukkaasti valmistettu.
Päivän päätteeksi messujen päälavalta tehtiin myös legendaarisen The Wan Shown suora lähetys. Kyseessä on Linuksen sekä yrityksen teknologiajohtaja Luke Lafrenieren juontama viikoittainen humoristinen videopodcast ajankohtaisista teknologia-aiheista. Perjantai-iltaisin Youtubessa nähtävät livelähetykset keräävät normaalisti 1-2 miljoonaa katselukertaa ja lähetykset kestävät ajoittain jopa neljä tuntia.
Viikoittainen videopodcast
The WAN Show livenä
Lähetyksen näkeminen livenä oli hauskaa ja parivaljakko esiintyi lavalla aivan kuten videolla nähtynä. Muutenkin päivän kaikkea ohjelmaa leimasi luonnollisuus, sillä Linus on hyvin käytännönläheinen henkilö kaikesta julkisuudesta huolimatta, sekä tämän suuresta vallasta Youtuben sisällöntuottajien keskuudessa. Häntä pidetäänkin yhtenä menestyneimmistä tubettajista luotuaan nopeasti kasvavan mediaimperiumin, josta oltiin keväällä valmiita maksamaan 100 miljoonaa dollaria. Linus kuitenkin hylkäsi tarjouksen, sillä tämän mukaan tolkuttomat määrät rahaa eivät ole hänelle tärkein asia elämässä ja hänen prioriteettinsa on palkitseva työ omalle yhteisölleen.
Erilaisia pelilaitteistoja
Sekalaista tilpehööriä
Messut olivatkin erittäin hauska tapahtuma ja olen mitä todennäköisimmin palaamassa niille ensikin vuonna. Kaksipäiväiset messut käsittävät myös suuren WhaleLAN -lanitapahtuman, mihin olen kuitenkin liian vanha siitäkin huolimatta, että olen ollut vuosituhannen alussa peräti kaksilla Assemblyillä Helsingin Hartwall Areenalla. Kiinnostavaa olisi myös ottaa osaa LMG:n studiokierroksille, joille myydyt liput menivät todella nopeasti. Ehkä ensi vuonna tulee oltua liikkeellä aiemmin ja päästyä näkemään myös ”miten makkara valmistuu”.
Yli 300 hengen Whale LAN
Huh, hurjalta kuulostava tarina. Hienoa, kun jotkut todella menestyvät! Tämä oli itselleni ihan tuntematon kaveri, mutta pitää yrittää katsoa lähiaikoina muutama pätkä, niin tietää itsekin vähän, että mistä on kyse.