Ikimuistoinen perheenlisäys

Ihmisen elossa ei liene suurempaa ja kauniimpaa tapahtumaa, kuin uuden elämän alku. Meillä on ollut onni saada todistaa tuota kaunista hetkeä kerran elämässämme, mutta kaksi viikkoa sitten meille suotiin toinen mahdollisuus kokea uuden elämän ihme, kun meille syntyi pieni tytär! Uusi tulokas syntyi kesäkuun 7. päivän aamuna eli omana syntymäpäivänäni, tehden ihanasta tapahtumasta ikimuistoisen.

Uutta tulokasta on odottanut kenties kaikkein hartaimmin pian kolme vuotta täyttävä isosisko. Aiheesta on keskusteltu Fionan kanssa koko kevät ja vaikka vauvan tulo tuntuikin selvältä puheen tasolla, kirkastui muutoksen suuruus meille kaikille vasta vauvan nähdessämme. Fionasta tulee kuitenkin erittäin hyvä isosisko, sillä tämä rakastaa muiden lasten kanssa leikkimistä ja erityisesti vauvat ovat aina saaneet hänet nauramaan.

Loppuvuodesta saatu ilouutinen

Takana on pitkä raskausjakso, joka alkoi lokakuun kiitospäivän liepeiltä. Pitkällisen pohdinnan päätteeksi päädyimme pitämään raskauden omana tietonamme aina sen loppuun saakka, joskin jouluaattona yllätimme lähisukumme kertomalla ihanista uutisista. Muutoin loppuvuoden kaikki energia ja huomio keskittyivät sangen rankkaan ensimmäiseen kolmannekseen, joka oli huomattavasti edelliskertaa vaikeampi.

Raskausaika on hallinnut kevättä

Ensimmäisestä kolmanneksesta selvittyämme oli seuraava askel kertoa iloisista uutisista Niinan töissä ja alkaa järjestelemään toukokuun puolesta välistä alkanutta äitiyslomaa. Fionan kohdalla Niina piti vuoden mittaisen äitiysloman, joka kuitenkin hurahti niin nopeasti, että uuden tulokkaan kohdalla päätökseksi muodostui ottaa Kanadassa sallitut maksimit puolitoista vuotta. Näin ollen Niinan töihin paluu on tiedossa vasta tammikuussa 2026.

Mennyt kaunis kevät kului meillä pitkälti sikiön ja mahan kasvua seuratessa, sekä pieniä hankintoja tehdessä. Koska kyseessä on toinen tyttö sangen pienellä ikäerolla, ei hankintoja tarvinnut tehdä lainkaan samassa määrin kuin ensimmäisellä kerralla, sillä lähes kaikki tarvittava löytyi jo. Huushollissamme on tavaraa enemmän kuin koskaan, sillä Fiona on siirtynyt nopeasti vaatekoosta seuraavaan ja leikit sekä lelut ovat muuttuneet siinä samassa. Mitään aiempaan ei ole kuitenkaan voinut myydä tai lahjoittaa, sillä haaveissa on ollut ensimmäisestä lapsesta lähtien saada myös toinen, mistä tuli lopulta totta.

 Viimeiset päivät ennen syntymää

Vaikka ensimmäisen tyttäremme syntymä sujuikin kauniisti, seurasi sitä täytenä yllätyksenä tullut järkyttävä usean viikon jakso tehohoidossa. Uuden tulokkaan kohdalla sekä sikiön että äidin tilaa on tarkkailtu aktiivisesti ja tarkka hoitosuunnitelma oli laadittu jo hyvissä ajoin. Edellisen kokemuksen vuoksi päädyimme kuitenkin synnyttämään toisessa sairaalassa, sillä tärkeiden merkkien missaaminen Burnaby Hospitalilla myötävaikutti mielestämme osaltaan tuolloiseen tapahtumakulkuun. Burnabyn sairaalan vastasyntyneiden teho-osasto on myös kooltaan pieni, minkä vuoksi Fiona jouduttiin tuolloin siirtämään BC Childrens Hospitalin lastensairaalaan Vancouverin puolelle.

Ensisijainen toiveemme oli synnyttää toinen lapsemme lastensairaalan yhteydessä toimivassa naistensairaalassa, mutta Vancouver ja Burnaby (sekä koko itäinen metropolialue) kuuluvat eri sairaanhoitopiiriin, minkä vuoksi tämä ei ollut mahdollista. Seuraavaksi paras ratkaisu oli synnyttää naapurikaupunki New Westminsterissä, jossa sijaitseva Royal Columbian Hospital on suuri ja maineikas yleissairaala, jonka vastasyntyneiden teho-osasto on provinssin parhaita ja kykenevä kaiken tasoiseen hoitoon.

Royal Columbian Hospital

Tavoitteena oli tietenkin olla tarvitsematta tällaisia resursseja ja onneksi kaikki sujui erittäin hyvin. Synnytys tapahtui suunniteltuna keisarileikkauksena, minkä vuoksi tiesimme syntymäpäivän osuvan täsmälleen omani yhteyteen. Halutessamme päivää olisi voinut siirtää yhdellä, mutta meistä osuma samaan päivään oli hauska sattuma. Leikkaus tapahtui viikkoa ennen kesäkuun 15. päivän laskettua aikaa ja se tehtiin normaalina päiväoperaationa. Päivämäärien tietäminen yli kuukausi ennen syntymää mahdollisti myös sopia appivanhempien saapumisesta paikalle muutama päivä ennakkoon, hoitamaan Fionaa meidän viettäessä ensipäivät sairaalassa.

Ensimmäisen lapsen syntymän kohdalla kaikki oli uutta ja siksi todella jännittävää. Nyt toisen lapsen kohdalla monia asioita osasi jo odottaa, vaikka tapahtumapaikka sekä tapahtumat erosivatkin aiemmasta. Lopulta pieni tyttäremme syntyi kesäisenä perjantaiaamuna kello 8:37. Tämä oli syntyessään 52 cm pitkä ja painoi tasan 3500 grammaa, mitkä ovat helposti muistettavat lukemat.

Syntymähetki

Minuutin ikäinen pikkuihminen

Ylpeä isä

Kolme vuotta Fionan syntymästä on pitkä aika ja niinpä vastasyntyneen arkeen palaamisessa onkin kestänyt pienen tovin, sillä vauvat ovat uskomattoman pieniä ja hentoja olentoja. Leikkauksen jälkeen vietimme äitiysosastolla yhteensä kolme vuorokautta, jonka aikana vauva-arki lähti hiljalleen rullaamaan. Hoitosuunnitelmamme olisi mahdollistanut meidän viettää sairaalalla jopa viikko tarkkailussa, mutta tälle ei ollut lopulta tarvetta. Kolmen päivän aikana isovanhemmat ja tuore isosisko kävivät vierailulla kahdesti, mikä oli helppoa, sillä Royal Columbian Hospital sijaitsee SkyTrain-aseman vieressä.


Ihanaa aikaa vastasyntyneen kanssa

Ensimmäiset vieraat

Ylpeä isosisko

Tärkeä hetki koitti kesäkuun 10. päivä, kun pääsimme sairaalasta kotiin, missä uusi arkemme on nyt aluillaan. Jos on ensimmäisen lapsen syntymä arkea muovaava asia, on sitä myös toisen lapsen syntymä etenkin, kun kotona on jo ennestään vilkas kolmivuotias. Kotona vallitseva dynamiikka onkin täysin uusi nyt, kun meitä on perheessämme neljä!

Lähtö sairaalalta

Ensimmäinen autokyyti

Isovanhemmat palasivat takaisin Suomeen tämän viikon tiistaina suurten kiitosten kera, sillä näiden apu ensimmäisten päivien aikana oli valtaisaa. Oli myöskin todella ihanaa, että nämä saivat olla mukana kokemassa ja juhlistamassa uuden lapsen syntymää ilman erityishuolta asioista, kuten Fionan syntymän yhteydessä.

Äitiyspakkaus hyötykäytössä

Avulias isosisko

Ennen vieraiden lähtöä paljastimme myös tyttäremme nimen. Fionan nimi tuntuu löytyneen aikoinaan helposti, mutta uusimman tulijan kohdalla kauniita vaihtoehtoja oli harkinnassa useita aina viime hetkiin saakka. Lopulta päädyimme suomeksi ja englanniksi samaan tyyliin äännnettävään ja meidän aina rakastamaan Livia nimeen, jolla rekisteröimme kanadalaisen tyttäremme syntyneeksi.

Tytär sai nimekseen Livia

Tästä arkemme jatkuu minun paluulla töihin huomenna, ainoastaan kahden viikon mittaisen vapaan jälkeen. Huomenna myös Fiona suuntaa takaisin päivähoitoon, mikä on iloinen asia kaikille. Tämän hetkisissä suunnitelmissani ei ole ottaa varsinaista isyysvapaata ainakaan tämän vuoden puolella, mutta jouluna matkaamme neljäksi viikoksi Suomeen – lennot varattiin tänään! Se on varmasti melkoinen urakka ja seikkailu, josta riittää aikanaan runsaasti kerrottavaa.

Sitä ennen nautimme kuitenkin ihanasta vauva-ajasta, joka on loppujen lopuksi sangen lyhyt ajanjakso. Siksi sen jokainen hetki onkin erityinen ja muistot ikuisia.

(Yhteensä 135 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Ikimuistoinen perheenlisäys”

  1. Olipa ihana lukea ja katsella kuvia teidän ikimuistoisista hetkistä. Oikein paljon onnea teille. Olisi todella kiva nähdä teitä, kun tulette Suomeen.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.