Kanadalle mitalisade Pariisissa

Pariisin juuri päättyneet kesäolympialaiset olivat Kanadalta mahtisuoritus ja maa ylsi kisoissa historiansa toiseksi parhaaseen mitalitulokseen. Yhteensä Kanada sai kisoissa 27 olympiamitalia viidessätoista eri lajissa, joista yhdeksän kultaisia. Näillä lukemilla maa sijoittui mitalien kokonaismäärässä 11. ja kultamitalien määrässä kisojen 12. maaksi.

Kanada on pärjännyt tätä paremmin ainoastaan vuoden 1984 Los Angelesin kisoissa, joita moni Itä-Euroopan maa sekä Neuvostoliitto boikotoivat. Tuolloin mitaleita kertyi peräti 44 kappaletta, joista kymmenen kultaista.

Kanada pärjäsi Pariisissa erinomaisesti

Samaan aikaan kun Suomessa ruoditaan yleisurheilun alennustilaa ja Pariisin olympialaisten mahalaskua, on Kanadan mitalikunto ollut tasaisessa nousussa ja maan parhaimmat menestysvuodet ovatkin viimeisimmistä olympiakisoista.

Maan pärjääminen on noususuunnassa

Tokion vuoden 2021 kisoissa Kanada sai yhteensä 24 mitalia ja Rio de Janeirossa vuonna 2016 tuloksena oli 22 mitalia. Maa ei ole jäänyt koskaan mitalitta ja sen huonoin saavutus on ainoastaan yksi hopea vuoden 1960 Rooman kisoista. Myös vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaiset ovat yksi heikoimpia esityksiä vain kolmella mitalilla.

Pariisissa Kanada niitti menestystä erityisesti uimalajeissa sekä yleisurheilussa. Maan suurin menestyjä oli ainoastaan 17-vuotias Summer McIntosh, joka tuo Pariisista kotiin peräti neljä henkilökohtaista mitalia, joista kolme kultaista. Tuloksella McIntosh pääsikin maan lipunkantajaksi olympialaisten päätöstilaisuuteen yhdessä moukarinheittäjä Ethan Katzbergin kanssa, joka toi Kanadalle kultamitalin heittolajissa ensimmäistä kertaa 120 vuoteen.

Kultaa tuli 15 eri lajissa

Kanada investoi huippu-urheiluun vuosittain $266 miljoonaa dollaria, mikä näyttää tuottavan alati kohenevaa tulosta. Tästä huolimatta myös täällä puhutaan lisärahoituksen tarpeesta, jotta menestys voidaan taata myös tulevissa arvokisoissa. Pariisiin maa lähetti suuren kisajoukkueen peräti 315 urheilijalla, joista 192 oli naisia. Näistä tasan 50 urheilijaa palaa nyt kotiin mitalin kanssa.

Kanadalla oli suuri olympiajoukkue

Näitä numeroita vasten Kanadan menestystä kisoissa voidaankin pitää erinomaisena ja tuleekin olemaan kiintoisa nähdä miten maa pärjää vuoden 2026 Milanon talviolympialaissa, jotka ovat kesäkisoja ominaisemmat kisat pohjoiselle pitkän talvikauden maalle.

(Yhteensä 1 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.