Vaalitaistelu rankkasateen keskellä

British Columbiassa äänestettiin tänä viikonloppuna provinssivaaleissa poikkeuksellisen voimakkaan syysmyrskyn keskellä. Huonon sään on arvioitu vaikuttaneen alhaiseksi jääneeseen 57,4% äänestysprosenttiin, sillä muuten vaalit ovat saaneet runsaasti huomiota, galluppien povatessa erittäin tasaista vaalitulosta.

Vaalit käytiin rankkasateen keskellä

Sää vaikutti äänestysvilkkauteen

Vaaleihin käytiin erikoisessa asemassa, sillä aiempi valtapuolue ja British Columbiaa yhtämittaisesti vuosina 1993 – 2017 hallinnut liberaaripuolue BC Liberals puuttui äänestyslistoilta kokonaan. Pitkään valtaa pitänyt puolue kaatui vuoden 2017 vaaleihin, jotka puolue voitti nipin napin muodostaen vähemmistöhallituksen. Se kuitenkin kaatui lähes välittömästi sosiaalidemokraattien (NDP) ja vihreiden muodostamaan vaaliliittoon, jonka turvin NDP:n Jon Horganista tuli provinssin uusi pääministeri.

NDP joutui kuitenkin hallitsemaan ensimmäiset vuodet vähemmistöhallituksen avulla, kunnes puolue sai vuoden 2020 vaaleissa onnistuneina pidettyjen koronatoimiensa vanavedessä merkittävän enemmistön. Horganin terveydentila ja uusiutunut kurkkusyöpä pakottivat tämän kuitenkin luopumaan vallasta kesäkuussa 2022, jolloin puolueen johtoon ja British Columbian pääministeriksi nousi vasta 46-vuotias David Eby.

David Eby uusinee täpärästi virkansa

Ebyn nousu valtaan aiheutti aluksi kulmakarvojen kohoamista, sillä ennen politiikkaan siirtymistään tämä työskenteli 2000-luvun alussa kyseenalaisen maineen omaavassa Pivot Legal Societyssä, joka tunnetaan lähinnä poliisin vastaisuudestaan sekä rikollisten suojelusta. Huolena oli, että British Columbian lainsäädäntö muuttuisi entistäkin sallivammaksi huumeidenkäyttöä kohtaan, mikä on myös tapahtunut ja osoittautunut sittemmin täydelliseksi fiaskoksi.

Eby itse on kuitenkin osoittautunut poliitikoksi, joka pystyy muuttamaan mieltään, mikä on nähty myös huumepolitiikan kohdalla, joskin vasta aivan viime aikoina. Samaan aikaan NDP on ajanut huomattavia parannuksia muun muassa lastenhoitoon ja rahoittanut sairaaloiden laajennuksia sekä investointeja terveydenhuoltoon. Vaikka suunta onkin ollut oikea, ovat tulokset jääneet ohuiksi, sillä investoinnit tapahtuvat vuosia liian myöhään ja Kanadan tämänhetkisen massamaahanmuuton keskellä. Eby onkin kritisoinut maahanmuuton tasoa, joka on liittovaltion määrittelemä aihe, luonnehtien sitä täysin kestämättömäksi.

Konservatiivien nousu on ollut kiitomaista

Sosiaalidemokraatit ovat paistatelleet kuluvalla hallituskaudella gallupeissa, mutta vaaleista ennakoitiin silti erittäin tasaisia, sillä liberaalipuolueen täydellinen romahdus on tarjonnut konservatiiveille mahdollisuuden vallankahvaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1952.

Liberaalipuolueen romahdus on täysin puolueen omaa tekoa, sillä vuonna 2022 se erotti useita jäseniään twiittausten sekä poliittisen eripuran vuoksi. Yksi erotetuista oli John Rustad, joka liittyi konservatiivipuolueeseen ja on johtanut ryhmittymän kahdessa vuodessa tyhjästä lähes vallankahvaan. Puolue on saanut myös vetoapua kansallisen konservatiivipuolueen viime vuosien suuresta suosiosta siitäkin huolimatta, että Kanadan puolueet ovat samanlaisista nimistään huolimatta poliittisesti erilaisia liittovaltio ja provinssitasolla.

Liberaaleja on puolestaan rasittanut Kanadan pääministeri Justin Trudeaun valtaisa epäsuosio, minkä vuoksi puolue vaihtoi huhtikuussa 2023 nimensä BC Unitediksi. Nimenvaihdos kuitenkin vain lisäsi puolueen syöksykierrettä ja liberaaleja johtanut Kevin Falcon joutui elokuussa tekemään poikkeuksellisen ilmoituksen puolueen vetäytymisestä tämänvuotisista vaaleista, jotta konservatiivien olisi mahdollista voittaa vaalit. Näin vaaleista tulikin kahden poliittisen laidan kauppa, vihreiden ollessa jälleen vaa’ankieliasemassa.

Mahdottoman nousun tehnyt John Rustad

Vaalikampanjan aikana lupauksia on riittänyt, David Ebyn luvatessa nykyisen politiikan jatkumoa ja John Rustadin lupaillessa suuria muutoksia. Ebyä ja NDP:tä on rasittanut kaikkein eniten näiden löperö asenne väkivaltarikollisuutta kohtaan, mikä on merkittävä ongelma ja yhteydessä puolueen epäonnistuneeseen huumepolitiikkaan. Samaan aikaan Rustad on lupaillut rangaistusten merkittävää koventamista sekä toistuvasti rikoksia tehtailevien vangitsemista, mikä on pakottanut Ebynkin koventamaan kantaansa asiaan.

Rustadin vaalilupaukset sisälsivät myös huomattavia investointeja pahasti alimittaiseen infrastruktuuriin, mikä on ollut NDP:n heikkoja kohtia. Harva on antanut anteeksi NDP:n päätöksen perua jo lähtökuopissa ollut 10-kaistainen George Massey Bridge, joka olisi valmistunut viime vuonna. Päätös oli puhtaasti poliittinen näpäytys hanketta pitkään ajaneille liberaaleille, mutta samaan aikaan vaihtoehtoisen tunnelihankkeen kanssa ei ole saatu seitsemässä vuodessa mitään aikaiseksi.

Konservatiivit olisivat ajaneet hanketta nopeasti eteenpäin sekä leventäneet ensi vuonna valmistuvan uuden Pattullo Bridgen välittömästi kuusikaiseksi, mikä on toinen NDP:n epäonninen päätös. Rahaa oltaisiin myös investoimassa pikavauhtia uuteen ja paljon leveämpään Ironworkers Memoria Bridgeen sekä elintärkeän Highway 1 leventämiseen kuusikaistaiseksi aina Chilliwackiin saakka. Vaaliohjelmaan sisältyi myöskin toisen sillan rakentamiseksi Lake Okanagan ylitse Kelownassa sekä uusi silta Peace Riverin ylitse. Rahaa olisi osoitettu myös Skytrainin laajentamiseen sekä kiintoisa ehdotus British Columbian toisen lastensairaalan rakentamisesta Surreyhin.

Kaikki mainitut hankkeet olisivat todella merkittäviä ja loisivat valtavan määrän työpaikkoja sekä antaisivat infrastruktuurille jättiharppauksen tämän päivän tarpeeseen. Tämä viesti resonoikin äänestäjien keskuudessa ja ei ollutkaan ihme, että puolueen kannatus nousi vaalien alla raketin lailla, puolueen jäädessä ainoastaan hiuskarvan päähän hallitusvastuusta.

Tätä kirjoittaessa vaalitulosta ei ole vielä vahvistettu, sillä NDP:n johto on ainoastaan yksi paikka konservatiiveihin verrattuna. Kahdella vaalialueella tulos on ainoastaan muutaman kymmenen äänen sisällä NDP:n eduksi, joten lopullinen tulos tullaan saamaan vasta ensi viikon äänten uudelleenlaskennan jälkeen, sillä kääntyessään konservatiiveille nämä kaksi paikkaa siivittäisivät nämä enemmistöhallituksen muodostukseen.

Tiukkaakin tiukempi vahvistamaton vaalitulos

Jos tulos kuitenkin säilyy nykyisellään, silloin NDP joutuu muodostamaan vähemmistöhallituksen pienimmällä mahdollisella erotuksella. Koska puolueen pitää nimittää joukostaan parlamentin puhemies, voitaisiin äänestyksissä nähdä helposti tasapelejä. Tämän vuoksi ainoastaan kaksi paikkaa saaneet vihreät saattavat olla kuninkaantekijöitä, joilla olisi kokoaan merkittävämpi vaikutus uuden hallituksen toiminnassa ja mahdollisuus solmia NDP:n kanssa uusi vaaliliitto. Mukana tässä ei kuitenkaan tule olemaan puolueen johtaja Sonia Furstenau, joka menetti paikkansa eilisissä vaaleissa.

Vihreiden johtaja menetti paikkansa

Miten lauantainen vaalitulos vaikuttaa British Columbian suuntaan jatkossa jää nähtäväksi. Tiukka vaalikamppailu pakotti sosiaalidemokraatit tiukentamaan kantojaan huomattavasti ja nähtäväksi jää josko David Eby aikoo toimia lupaustensa mukaisesti. Tästä on Ebyn kohdalla aiempaa näyttöä, joten vaalituloksesta huolimatta länsirannikolla hypättiin nyt voimakkaasti oikeistolaisempaan suuntaan, mikä tapahtunee myös ensi vuoden liittovaltiotason parlamenttivaaleissa, Kanadan yrittäessä korjata itseään.

(Yhteensä 14 lukukertaa, 14 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Vaalitaistelu rankkasateen keskellä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.