Yhdeksän tonnin patja

Hyviä yöunia tärkeämpää asiaa ei liene olemassakaan, sillä ihminen viettää kolmanneksen elämästään sängyssä. Näin ollen nukkumiseen ja unen laatuun kannattaakin panostaa, sillä se vaikuttaa kenties kaikkein eniten omaan elämänlaatuun. Nukkuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja siksipä uuden patjan ostaminen onkin yksi rasittavimpia asioita.

This post is also available in English.

Itse kuulun useimmiten huonosti nukkuvien hikoilijoiden ryhmään. Istumatyötä tekevänä ja liikuntaa liian vähän harrastavana, ajoittaiset lihaskivut ovatkin tuttuja, mutta voiko tähän vaikuttaa ilman liikunnan tuntuvaa lisäämistä?

Kysymys oli ehtinyt pyörinyt mielessä tovin, sillä olimme Niinan kanssa miettineet uuden patjan hankintaa. Vanha patjamme, amerikkalaisen Tempur-Pedicin alimman hintaluokan Cloud ES -malli, oli juuri saavuttanut kymmenen vuoden iän, joten patjan korvaaminen alkoi olla ajankohtaista. Patja perustui avaruushallinto NASA:n alun perin astronauteille kehittämään vaahtomuovimateriaaliin, joka mukautuu nukkujan mukaan, tarjoten täydellistä tukea koko vartalon mitalta. Emme olleet aiemmin omistaneet vaahtomuovipatjaa, mutta vakuutuimme sellaisen paremmuudesta patjoja vuonna 2013 verratessamme.

Vanha patja oli vaihdon tarpeessa

Vanha patja palveli meitä hyvin, vaikka se tuntuikin aluksi kovalta. Uusi patja vaatii aina sisäänajoa ja muutaman kuukauden jälkeen Cloud ES alkoi tuntua hyvältä. Se tarjosi hyviä yöunia noin kahdeksan vuoden ajan, jonka jälkeen siinä alkoi tuntumaan pehmeämpiä ja kovempia alueita. Patja piti kuitenkin edelleen sangen hyvin muotonsa, minkä vuoksi meidän ei ollut mahdollista hyötyä patjoille myönnettävästä kymmenen vuoden takuusta. Muodot kuitenkin heikensivät unenlaatua ja erityisesti alaselän lihaskipuja alkoi ilmentyä aiempaa useammin.

Uuden patjan hankkiminen olikin selviö, sillä kymmenen vuotta on pitkä aika päivittäin tuntikausia käytössä olevalle tuotteelle. Uuden patjan ostaminen on kuitenkin erittäin rasittavaa puuhaa, sillä merkkejä ja malleja on markkinoilla tuhoton määrä. Eri patjoilla pääsee toki makaamaan liikkeissä, mutta lyhytaikainen kokeilu ei yleensä kerro juuri mitään kokonaisista yöunista niillä.

Perusteellisen tutkimuksen jälkeen päätimme rajata vaihtoehdot tutun merkin alle. Vanha patjamme oli palvellut meitä hyvin ja lomamatkojen jälkeiset yöunet omassa sängyssä tuntuivat yleensä taivaallisilta, joten seuraavakin patja olisi vaahtomuovinen. Mutta vaikka merkki olikin helppo valinta, kuuluu Tempur-Pedicin mallistoon laaja määrä malleja, joista jokaisesta on vielä useampi eri kovuusasteen versio. Liikkeissä pääsee toki koemakaamaan eri malleja, mutta patjan pehmeys on merkittävä tekijä ja lopullisen päätöksen joutuukin tekemään pienesti mutu-tuntumalta.

Koska uni on niin tärkeää ja lihaskivut todella ärsyttäviä, päätimme investoida parhaaseen mahdolliseen patjaan, sillä hyville yöunille ei voi laskea hintaa. Ja koska minä olen kuuma nukkuja, päätimme hankkia yleismallin sijaan viilentävän patjan, jollaista emme ole aiemmin kokeneet.

Lukuisia vaahtokerroksia

Viilentävien patjojen toiminta perustuu patjan sisällä oleviin lukuisiin kerroksiin, jotka levittävät vartalosta huokuvan lämmön laajemmalle alueelle, joita ilmavampi alakerros haihduttaa. Patjoissa saattaa olla jopa viisi eri kerrosta, jotka kasvattavat patjan paksuutta huomattavasti, joidenkin materiaalien tukiessa ja toisten viilentäessä vartaloa.

Tempur-Pedicin Pohjois-Amerikan lippulaivamallin nimi on LuxeBreeze ja juuri tähän malliin päädyimme. Patja tuntui liikkeessä ylelliseltä ja sen pinta muita viileämmältä. Sänkymme on kookas ja kokoa kutsutaan Pohjois-Amerikaksi King Sizeksi. Mallilla on kokoa 76 x 80 tuumaa (193 x 203 cm) ja tässä koossa LuxeBreeze painaa huikeat 64 kiloa. Patjalla on myös paksuutta muhkeat 13 tuumaa (33 cm), mikä tekee siitä melkoisen möhkäleen nukkua!

Lippulaiva LuxeBreeze

Onneksi patjan toimitusta ei kuitenkaan tarvitse murehtia, sillä toimitus sisältyy tässä hintaluokassa hintaan, mutta mietittävää piisaa silti patjan kovuuden suhteen. Meitä lähellä olevassa patjaliikkeessä oli kokeiltavissa ainoastaan LuxeBreezen kovempi Firm-malli, joka tuntui hyvältä liikkeessä, mutta jonka koko yön mittaista kokemusta oli vaikea arvioida. Pelkomme oli, että Firm-malli olisi selälle liian kova, joten tilasimme lopulta kokeilematta Soft-mallin.

Päätöstä helpotti tieto siitä, että meillä olisi 100 päivää aikaa vaihtaa patja toiseen, jos emme pitäisi siitä. Vaihdon voisi kuitenkin tehdä ainoastaan kerran. Kanadassa on myynnissä LuxeBreezistä kahta mallia, Firm ja Soft, kun taas jenkeissä saatavilla on myös Medium Hybrid, joka on kenties paras ensivalinta, koska siitä on helppo vaihtaa oikealta tuntuvaan suuntaan.

Hintaa King Size koon lippulaivapatjalle kertyy huomattavasti ja ohjehinta veroineen olikin hulppeat $9,000 dollaria eli  6,100€ euroa!! Patjat myydään kuitenkin huikeilla katteilla ja hinnasta oli saatavissa alennusta peräti 20%, mikä on edelleen kallis ostos. Vielä suuremman alennuksen olisi voinut neuvotella kertaalleen palautetusta patjasta, joita liikkeissä olevat patjat yleensä ovat, mutta meistä alennus oli liian pieni ja ajatus käytetystä patjasta tuntui meistä oudolta.

Kovasti odotettu patja saapui parissa viikossa ja se mahtui uuden televisiomme tapaan napakasti asuinpilvenpiirtäjämme hissiin. Kuljetusmiehet asettivat painavan patjan sängylle paikalleen ja veivät vanhan patjamme mennessään, mikä teki toimituksesta helpon.

Pehmeä patja paikallaan

Ensivaikutelma pehmeästä LuxeBreezestä oli yllättävä, sillä Soft-mallinen patja oli todella pehmeä, suorastaan upottava. Samaan aikaan se kuitenkin mukautui vartalon ympärille niin täydellisesti, etten ole koskaan tuntenut vastaavaa. Patjalla maatessa ei tuntunut ainuttakaan painepistettä, vaan se tuntui kannattavan tasaisesti joka puolelta.

Pehmeys oli silti meistä hämmentävää ja patjaan upposi siinä määrin, että kääntyily oli aavistuksen hankalaa. Se voi toki olla ominaisuus liiallisesta kääntyilystä kärsiville.

Olimme henkisesti valmistautuneet, että uusi patja tarvitsisi useita öitä meihin ja me siihen tottuaksemme. Ensimmäiset yöt olivat silti pettymys, sillä ne tuottivat alaselkään aiemmin sieltä puuttunutta kipua. Itse en yleensä tykkää liian pehmeistä patjoista, jollaisia esimerkiksi hotellien patjat ovat järjestään. Päätin kuitenkin antaa patjalle kunnon mahdollisuuden ja eri tyynyjä kokeillessa nukkumisen laatu paranikin.

Kului kaksi ja puoli kuukautta, mutta patja ei siltikään täysin miellyttänyt minua. Niina oli patjan suhteen hieman tyytyväisempi, joskin hänkin myönsi sen olevan erittäin pehmeä nukkua. Pehmeys oli huomattavaa etenkin patjan reunoilta, joissa ei ollut paljoakaan tukea nukkua lastensänkymme vieressä.

Pitkällisen pähkäilyn jälkeen palasimmekin liikkeeseen kokeilemaan muita patjoja ja etenkin LuxeBreezen Firm-mallia. Kovempi patja tuntui edelleen hyvältä, mutta pitkäaikainen käyttö aiheutti pähkäilyä. Vaikka riskinä olikin jäädä kovemman patjan omistajaksi, päätimme lopulta vaihdattaa patjamme Firm-malliin.

Vaihtomalli on paljon parempi

Uusi patja tuntui välittömästi paremmalta ja ensimmäisten öiden unenlaatu oli hyvä. Uusikin patja vaati kuitenkin sisäänajoa ja vasta kolmen kuukauden jälkeen se alkoi tuntua täydelliseltä. Sinä aikana löysimme Niinan kanssa myös omat suosikkityynymme, paksumman tyynyn ollessa minun makuuni ja ohuempi Niinan.

Viileältä tuntuva pinta

Firm-mallia ei voi kutsua millään tapaa ”kovaksi” patjaksi, sillä nukkuminen sillä on mukavaa, vaikka se ei vain upotakaan samalla tavalla. Vaahtomuovi halaa vartaloa kauttaaltaan ja painepisteet puuttuvat, mikä on ehdottomasti hyvän vaahtomuovipatjan parhaita puolia.

Uuden patjan reunalla on mahdollista nukkua ja kääntyminen sillä on huomattavasti helpompaa. Patja myös vaimentaa liike-energiaa niin, ettei vieressä nukkujan kääntyilyä tunne laisinkaan. Tempur-Pedic luottaa tuotteisiinsa niin paljon, että mainoksissa käytetty kuuluisa testi on asettaa punaviinilasi patjalle samaan aikaan, kun joku kääntyilee sen toisella laidalla. Testiä ei kyllä tulisi mieleen kokeilla itse, mutta sen todenperäisyyteen on helppo uskoa.

Kuuluisa mainos

Mutta miten hyvin LuxeBeezen paljon mainostettu viilennys toimii? Tempur-Pedicin mukaan LuxeBreeze on yön aikana peräti 10 astetta viileämpi halvempiin malleihin verrattuna. Onkin pakko myöntää, että patja tuntuu nukkumaan tullessa lakanoiden kanssakin mukavan viileältä (ei kylmältä) ja sen kerrokset siirtävät lämpöä nukkujaa ympäröiville alueille.

Viilennys tekee patjoista paksuja

Siitä huolimatta, patjan kanssa on silti mahdollista hikoilla ja jotkut LuxeBreezen ostaneet ovatkin olleet pettyneitä viilennyksen tehoon. Kuuden kuukauden yöunien perusteella viilennyksestä on omasta mielestäni apua, mutta se ei ole täydellinen ratkaisu todella kuumille nukkujille. Asiaan vaikuttanee myös patjan alla käytetty kehikko ja paljonko se mahdollistaa ilman vaihtua.

Kehikkoihin liittyen Tempur-Pedic myy myös motorisoituja sängyn runkoja, jotka kiinnostivat meitä, sillä patjan pieni nostaminen pääpuolelta sekä alaselän tukeminen saattaisivat edelleen parantaa unta. Kehikot maksavat kuitenkin tuhansia ja sellaisen käyttäminen nykyisen sängynrunkomme kanssa tekisi sängystä liian korkean, joten olimme tyytyväisiä pelkän patjan hankintaan.

Motorisoitu kehikko jäi ostamatta

Kuuden kuukauden yöunien jälkeen Tempur-Pedicin LuxeBreeze on ollut meistä hintansa arvoinen hankinta, sillä se on poistanut lihaskivut ja se on viileämpi nukkua. Sillä nukkuessa tietää myös nukkuvansa markkinoiden parhaimmistoon kuuluvalla patjalla, mikä voi jäädä mietityttämään halvemman ProBreeze -mallin ostanutta.

Selväksi on silti käynyt, ettei kallis tarkoita välttämättä hyvää ja Soft-malli ei yksinkertaisesti soveltunut meille, kun taasen Firm-malli on erinomainen. Valtava merkitys on myös oikeanlaisella tyynyllä ja eri tyynyjä kannattaakin kokeilla itselleen sopivan löytääkseen. Oikealla tyynyllä voikin olla kalliimpaa patjaa suurempi merkitys ja halvempi patja voinee tuntua aivan yhtä hyvältä oikean tyynyn kanssa.

Vaikka hankintamme olikin hyvin kallis, ei yöunille voi asettaa hintaa. Oletamme myös uuden patjan palvelevan samat 8-10 vuotta, minkä jälkeen lähes mikä tahansa patja on auttamatta käyttöikänsä loppupuolella.

Tätä kirjoittaessa, Tempur-Pedic ei myy Suomessa täysin samaa LuxeBreeze mallia, mutta myynnissä on hieman samanlainen Pro Luxe SmartCool malli, joka on myöskin 30 senttimetriä paksu ja sisältää viilentävän kerroksen. Kyseessä on kuitenkin eri malli, joten tämän kirjoituksen kokemuksia ei voine soveltaa siihen täysin, vaikka havainnot patjojen eroista lienevätkin samansuuntaisia.

Kunhan patjallemme kertyy enemmän ikää, tulen päivittämään tätä kirjoitusta tiedolla siitä, miten hyvin se kestää pitkäaikaisessa käytössä ja josko unenlaadussa esiintyy pitkällä ajalla eroja. Kiintoisaa tulee olemaan myös nähdä josko patjan viilennys toimii yhtä hyvin kesällä, kuin nyt talvella, joten päivittänenkin tätä kirjoitustani yhden vuoden kohdalla.

(Yhteensä 217 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Yhdeksän tonnin patja”

  1. Olen samaa mieltä, hyvään nukkumiseen kannattaa panostaa. Meillääkin uuden patjan ostaminen saattaa olla pian ajankohtaista, nykyiseen ollaan kyllä edelleen tyytyväisiä, mutta ikää sillä taitaa olla 7-8 vuotta. Itselle patjat tuntuvat aina järjestäen liian pehmeiltä, joten soft-versio olisi varmasti väärä. Tyynypuoleen en olekaan tajunnut panostaa, täytyykin alkaa tutkailemaan sitä.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.